Wygodna kuchnia - najczęstsze błędy

data aktualizacji: 11-10-2018, 07:35 – artykuł promocyjny

Schylanie się przy zlewozmywaku, wchodzenie na taboret by zdjąć produkty z najwyższej półki, czy brak możliwości obrotu wokół własnej osi między szafkami - to tylko nieliczne przykłady złej organizacji w kuchni. Z pomocą przychodzi ergonomia, która ma nam zapewnić "zdrowe" warunki do pracy, czyli troszczyć się o nasz kręgosłup, wzrok i bezpieczeństwo.

Wygodna kuchnia - najczęstsze błędy

fot.: Ferro - w wygodnej kuchni najważniejsze są blaty robocze - im ich więcej, tym lepiej

 

Ergonomiczna kuchnia - na co zwrócić uwagę

 

Przede wszystkim konieczne jest zadbanie o prawidłowe rozmieszczenie produktów oraz urządzeń AGD w przestrzeni kuchni. Ważna jest także wysokość zabudowy, zwłaszcza w przypadku osób wysokich, oraz to jak się w kuchni poruszamy. Ergonomia ma za zadanie eliminować zbędne obciążenie ciała, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego też w kuchni musi być wygodnie i bezpiecznie. Nawet najmniejsza kuchnia może być ergonomiczna.

Dobra dostępność i łatwość użytkowania to wyzwanie, które stawiane jest aranżacjom mającym spełnić wymogi ergonomii. Warto wykorzystać nowoczesne mechanizmy w meblach oraz postawić na optymalny układ mebli. Sprawdź >> Wyposażenie mebli kuchennych - na co warto postawić

fot.: Rejs - "nurkowanie" w szafce może skończyć się nabiciem guza, dlatego bezpieczniej jest wykorzystać specjalne systemy wewnątrzszafkowe

Do tego dochodzi jeszcze sposób dobrej organizacji, tak by utrzymanie porządku było samoistne i nie wymagało od nas wielkiego zaangażowania. W tej kwestii nie można pominąć organizatorów, separatorów oraz układu kuchennego z szufladami będącymi sprzymierzeńcami dobrze "poukładanej" kuchni. Zobacz, jak wybrać Szuflady kuchenne
 

fot.: GTV

Ergonomia kojarzy się nam również z cyklem pracy, który musi przebiegać sprawnie. W praktyce oznacza to, że nie musimy znać zasad projektowania wnętrz by wiedzieć jak rozlokować poszczególne strefy użytkowe. Każdy z nas posługuje się podobnym kodem pracy w kuchni. Najpierw gromadzimy zapasy (przynosimy zakupy), które wymagają przechowywania, w tym w lodówce, następnie wyjęte z lodówki produkty zanosimy do zlewu by je opłukać, obrać, po czym je obrabiamy, np. kroimy na blacie. Po tym zostaje nam je jeszcze ugotować (płyta) lub upiec (piekarnik). Utrzymanie tej kolejność w ustawieniu zabudowy ułatwia i przyśpiesza pracę w kuchni.

fot.: Peka - prawidłowa ergonomia w kuchni skraca czas przygotowywania posiłków

 

Zobacz koniecznie >> Zasady projektowania kuchni

 

 

TEGO UNIKAJ:

 

Niewygodne skłony i przysiady przy wyjmowaniu produktów - obciążają kręgosłup i sprawiają, że szybciej się męczymy.

  • Rozwiązanie - w dolnej zabudowie więcej szuflad niż szafek z półkami. Ułatwi to organizację produktów oraz zapewni naturalny ruch od dołu ku górze, gdyż zawartość szuflady jest dobrze widoczna z góry, a dostęp do niej znacznie bardziej komfortowy (w pozycji wyprostowanej możemy wzrokiem szukać potrzebnych produktów i schylić się dopiero, gdy chcemy je już wyjąć) 


Pootwierane fronty szafek, o które łatwo się uderzyć

  • Rozwiązanie - fronty uchylne lub podnoszone do góry, które usuwają się z obszaru pracy oraz lepiej odsłaniają zawartość szafki

fot.: Max Kuchnie


Zbyt niski blat, który wymusza niewłaściwą pozycję ciała, co może się wiązać z bólami pleców

  • Rozwiązanie - meble wykonane na zamówienie, czyli pod nasz wymiar z uwzględnieniem naszego indywidualnego wzrostu. Najczęściej szacuje się to zgodnie z zasadą, że nasz łokieć przy zgięciu ma znajdować się równolegle do podłogi i po odjęciu od 15 do 20 centymetrów od odległości do podłogi uzyskamy idealną wysokość blatu dla danej osoby


Niedopasowanie wysokości zabudowy przy dużej różnicy wzrostu użytkowników kuchni

  • Rozwiązanie - często indywidualny dobór wysokości zabudowy (wysokości blatu roboczego, wysokości szafek wiszących, górnej granicy zabudowy itp.) jest utrudniony ze względu na dużą różnicę wzrostu użytkowników kuchni. W takiej sytuacji można pokusić się o zróżnicowanie wysokości zabudowy i wykorzystanie bardzo popularnego układu z wyspą kuchenną, która może być również blatem roboczym

fot.: Rehau - wyspa w kuchni pozwala na zwiększenie różnorodności zabudowy


Zbyt ciasno ustawione szafki w kuchni dwurzędowej

  • Rozwiązanie - szafki muszą być oddalone od siebie na tyle by można było swobodnie okręcić się wokół własnej osi, a otwarte drzwi lub wysunięte szuflady nie blokowały się nawzajem. Jeśli nie mamy możliwości zachowania takich odstępów powinniśmy wybrać inny układ kuchenny, np. jednorzędowy lub w kształcie L.


Zbyt mało miejsca do pracy

  • Rozwiązanie - często zapominamy, że aby nasza praca była wygodna musimy zadbać o właściwą długość i szerokość blatu. Potrzebne jest miejsce głównie między zlewozmywakiem i płytą kuchenną, a jego minimalne wymiary to przynajmniej 90cm szerokości i 60cm głębokości (taka jest głębokość sprzętów do zabudowy). Im większa głębokość powierzchni roboczej tym sprawniej i wygodniej będzie się nam pracowało.

 

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Max Kuchnie, Rehau, Peka, Rejs, Ferro, GTV



Podobne artykuły
Wygodna kuchnia - najczęstsze błędy

projekty kuchni

Wygodna kuchnia - najczęstsze błędy

Schylanie się przy zlewozmywaku, wchodzenie na taboret by zdjąć produkty z najwyższej półki, czy... więcej...

Strefa zmywania - jak urządzić ją modnie i funkcjonalnie

projekty kuchni

Strefa zmywania - jak urządzić ją modnie i funkcjonalnie

Zmywanie naczyń to prawdziwa zmora wielu osób. Bardzo często przyczyną takiego stanu jest niefunkcjonalna,... więcej...

Spiżarnia w domu

projekty kuchni

Spiżarnia w domu

Od zawsze poszukiwano skutecznych sposobów na przechowywanie żywności. Mimo że współcześnie... więcej...