Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej
data aktualizacji: 19-04-2021, 10:32 – artykuł promocyjny
Kupując garnki warto wybrać zestaw, w którym znajdziemy różne rozmiary i kształty. Dobrze by stanowiły również spójną całość, co pozytywnie wpłynie na estetykę wnętrza. W sprzedaży dostępne jest wiele różnych wariantów, dlatego każdy znajdzie z pewnością zestaw dospasowany do swoich potrzeb. Sprawdź, poniższy przegląd garnków ze stali nierdzewnej, które uważane są za najzdrowsze.

Rodzaje garnków - jak wybrać
Wybór garnków - na co zwrócić uwagę:
- rodzaj kuchenki/płyty, na której będziemy gotować - gazowa, ceramiczna, czy indukcyjna
- kształt i wielkość garnków - dopasowuje się do ilości osób w rodzinie oraz naszych upodobań kulinarych, a inaczej mówiąc jak dużo i często gotujemy; warto mieć kilka garnków o różnej pojemności, dlatego najlepiej kupić komplet
- przechowywanie - to chyba jedna z najbardziej drażniących nas kwestii w dziedzinie garnków. Najlepiej jeśli garnki da się umieścić jeden w drugim
- uchwyty i rączki - jeśli garnki mają być używane również w piekarniku to nie mogą posiadać elementów gumowych ani plastikowych, najlepiej jeśli uchwyty będą nieprzewodzące ciepło
- pokrywka - najczęściej jest szklana lub nieprzezroczysta. W pierwszej wersji mamy podgląd na proces gotowania bez użycia rąk, co może być bardzo przydatną funkcją. Dodatkowo pokrywka może być wyposażone w dodatkowe elementy, jak np. dozownik do dolewania płynów, termometr, dziurka pozwalająca ulotnić się parze i inne
- tworzywo, z którego zostały wykonane - stalowe, żeliwne, aluminiowe - ma duży wpływ na rozprowadzenie ciepła i ewentualne przywieranie potraw, decyduje o tym, czy garnek będzie ciężki czy lekki oraz jak się będzie prezentował. Zdecydowanie w tej kwestii dominują garnki ze stali nierdzewnej, choć emaliowane klasyki również wracają do łask.
- dodatkowe elementy - miarka wewnątrz naczynia, dziubek do odlewania wody, sitko do gotowania na parze itp.
- powłoki w garnkach - emaliowana, teflonowa, tytanowa, ceramiczna oraz specjalne serie typu nonstick
- cena/koszt - garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości naczynie tym większa gwarancja, że przygotowany w nim posiłek będzie zdrowy.
fot.: Dodatkowe elementy w garnkach usprawniają pracę w kuchni - w zestawach Edenberg znajdują się praktyczne miarki i termometry w pokrywkach
Bezpieczny i zdrowy garnek - właściwości stali nierdzewnej
O zdrowie trzeba dbać zawsze, a jedzenie jest najprostszą drogą. Żeby jednak cieszyć się ze zdrowych i smacznych posiłków musimy zadbać o produkty odpowiedniej jakości oraz garnki. Tak, tak, to od jakości garnków zależy końcowa wartość posiłku. Dlatego to bardzo ważne, by zwracać uwagę nie tylko na to co się je, ale i w czym się gotuje.
fot.: Zestaw garnków stalowych Klausberg
Dobrym rozwiązaniem są garnki stalowe. Stal nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, może być używana również w piekarniku. Są wytrzymałe, dlatego posłużą nam wiele lat. Jak dowodzą testy najbezpieczniejsze są naczynia właśnie ze stali nierdzewnej, która dodatkowo nie jest droga i ładnie się prezentuje, a stalowy kolor pasuje do każdego wystroju. Materiał ten posiada właściwości bakteriobójcze.
fot.: Indukcyjne garnki stalowe Hoffner - komplet można ułożyć w formie wierzy do zdrowego gotowania na parze
Garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, dlatego możemy używać do nich również metalowych sztućców - nie spowodują uszkodzenia powłoki. Stal jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu, można ją myć również w zmywarce.
fot.: Garnki wykonane ze stali nierdzewnej mogą mieć powłokę błyszczącą lub matową
Do wad stali nierdzewnej możemy zaliczyć fakt, że dość wolno się nagrzewa, a to powoduje większe zużycie energii (prądu, gazu) w czasie gotowanie. Druga kwestia, na którą trzeba zwrócić uwagę to grubość dna, gdyż w garnkach o pojedynczym dnie może dochodzić do przypalania się jedzenia. Producenci znaleźli jednak na to dobry patent i w swojej ofercie mają również garnki z wielowarstwowym dnem (tzw. dno termiczne), które są znacznie cięższe. Akutermiczne dno gwarantuje doskonały rozdział i magazynowanie ciepła.
fot.: Garnki stalowe BerlingerHaus posiadające wysokiej jakości 11-warstwowe dno termiczne, które świetnie zatrzymuje i rozprowadza ciepło; w komplecie z naczyniem do gotowania na parze, sitkiem do frytek/makaronu, miską z przykrywką oraz 2 podkładkami pod naczynia i uchwytem z przyssawką
Garnki, które nie uczulają
Czytanie etykiety to bardzo ważna umiejętność, która ma znaczenie dla naszego zdrowia. Jeszcze bardziej jest ona istotna w przypadku alergików. Na garnkach ze stali nierdzewnej mamy określenie liczbowe, np. 18/10. Oznacza to, że w składzie tego naczynia jest 18% chromu i 10% niklu. Nikiel jest jednak pierwiastkiem o właściwościach uczulających, dlatego bezpieczniej jest wybierać garnki z oznaczeniem 18/0.
Wygląd garnków - garnki stalowe w kolorze
Coraz częściej przy wyborze garnków zwracamy również uwagę na ich wygląd i estetykę. Lubimy by w naszej kuchni wszystko było dopasowane i spójne, również pod względem kolorystycznym. Dlatego coraz częściej sięgamy po garnki w kolorze. W przypadku stali nierdzewnej najczęściej mamy do czynienia z kolorem - no właśnie - stalowym, choć można znaleźć również i bardziej zróżnicowane modele. Oto one:
fot.: Komplet garnków BerlingerHaus w kolorze czerwonym
fot.: Zestaw garnków Hoffner w odcieniu białym, cream i czarnym
Garnki ze stali nierdzewnej - ceny
Garnki stalowe dostępne są w szerokim zakresie cen, ale generalnie należą do naczyć względnie tanich, zwłaszcza że mogą nam służyć nawet przez całe życie. Dlatego kupując garnki warto postawić na jakość. Za najmniejszy i najtańszy zestaw garnków stalowych (3 garnki i rondel) dostępny w sklepie internetowym Europ24.pl zapłacimy około 65 złotych. Im bardziej rozbudowany zestaw tym cena wyższa.
![]() Ceramiczne dodatki dekoracyjne
Nie trzeba przeprowadzać się do Londynu, aby poczuć klimat nowoczesnych kuchni angielskich. Każde pomieszczenie... więcej... Kuchnia to również naczynia do kawy i herbaty
Picie kawy lub herbaty to nie tylko poranny nawyk. Jest to także swego rodzaju ceremonia. Parzenie kawy i... więcej... |

- Jak upiec chleb - formy do pieczenia
- Wybieramy patelnię
- Jaką deskę do krojenia wybrać
-
3 niestandardowe sposoby na notatki
- Sokowirówka - jak wybrać
- Noże kuchenne - jaki nóż do czego służy
- Jaki wybrać parowar i wolnowar
- Wybór wyciskarki do soków
- Jaki czajnik wybrać
-
Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej

- Szuflada Hettich AvanTech You
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych - na co warto postawić
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne - czym się wyróżniają
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock - komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
