Udane wypieki na Wielkanoc - porady
artykuł promocyjny
Mazurki, babki i serniki... trudno sobie bez nich wyobrazić Wielkanoc. Zanim zagoszczą na naszych świątecznych stołach musimy je przygotować. W obliczu takiego wyzwania wiele osób zastanawia się, co zrobić, by wszystkie ciasta się udały. Oto kilka wskazówek i cennych rad.
Dobry przepis
Dobry przepis, sprawdzona receptura, czy triki w czasie pieczenia często są odpowiedzialne za powodzenie przy wypieku tradycyjnych wielkanocnych ciast. Wraz z długością stażu oraz ilością upieczonych ciast można zdać się na własne wyczucie. Zdecydowana większość osób powinna jednak przestrzegać zaleceń przepisu. To w nich podane są odpowiednie ilości i proporcje składników, ale też określona jest każda czynność i kolejność dodawania i mieszania poszczególnych składników, co bezpośrednio przekłada się na udany wypiek.
Wiedza, jak przygotować poszczególne rodzaje ciast z pewnością zaprocentuje wspaniałymi domowymi wypiekami. Z pomocą możed nam przyjść najnowsza technologia. Pomóc nam może… nasz piekarnik. Nowoczesne modele mogą być wyposażone w elektroniczną książkę kucharską, czyli kilkanaście lub kilkadziesiąt przepisów które wybieramy na panelu LCD.
Sprawdzone składniki
Sekretem smacznych wypieków są składniki, ktore zawsze powinny być świeże i najwyższej jakości. W końcu pieczemy dla swoich najbliższych. A wybierając co najlepsze zyskujemy pewność, że ciasto będzie miało wyśmienity smak i właściwie wyrośnie. Odpowiednie składniki to także właściwe ich przygotowanie, np. powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową (chyba że przepis mówi inaczej). Zbyt duża różnica temperatury poszczególnych produktów (np. jajek, tłuszczu itp.) może być przyczyną warzenia się ciasta i nieudanych wypieków.
Spokój i opanowanie
Większość ciast nie znosi pośpiechu. Innymi słowy lubią, kiedy poświęca im się czas i uwagę, kiedy poszczególne składniki miesza się spokojnie, z należytą pieczołowitością. Pośpiech sprzyja jedynie pomyłkom, a w przypadku komponowania ciasta pomyłki takie mogą przynieść opłakane skutki w postaci niewyrośniętego lub niesłodkiego placka a nawet zakalca. Ważne jest także przestrzeganie czasu i temperatury pieczenia. Tu przydatna jest nasza czujność, gdyż wartości z przepisu zawsze podawane są orientacyjnie. Temperatura piekarnika może być też różna w zależności od konkretnego modelu urządzenia. Zazwyczaj w piekarnikach elektrycznych zleca się pieczenie ciast na niższych poziomach, w gazowych zaś na wyższych.
Niezbędne akcesoria
Ciasto powstające w domu wymaga od nas odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim musimy zadbać o niezbędne akcesoria. Należą do nich:
- wałek do ciasta - dostępne na rynku modele wałków do ciasta różnią się materiałem, z którego zostały wykonane, a tym samym właściwościami. Najwygodniejsze wałki silikonowe i z tworzyw sztucznych są lekkie, łatwo się je czyści nawet w zmywarce a ciasto nie przywiera do nich. Najbardziej popularny w polskiej kuchni wałek drewniany z łatwością poradzi sobie z rozwałkowaniem każdego ciasta, jest wygodny i prosty w użyciu. Niestety – tutaj konieczne jest użycie mąki, gdyż ciasto chętnie przywiera do drewnianej powierzchni wałka, który nie nadaje się do mycia w zmywarce.
- formy do ciast - w polskich kuchniach króluje tradycyjna ocynkowana blacha do pieczenia, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Tania i dostępna w wielu rozmiarach oraz kształtach jest jednak podatna na rdzewienie i wgniecenia. Aby uniknąć przywierania ciasta, musimy pamiętać o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia. Alternatywą dla ocynkowanej blachy jest forma ze stali nierdzewnej, pokryta zazwyczaj nieprzywierającą powłoką, która zapobiega przypalaniu i przywieraniu ciasta. Od pewnego czasu hitem są silikonowe formy do pieczenia, które znalazły swoich zwolenników zarówno wśród gospodyń domowych jak i profesjonalistów. Dostępne w różnych kształtach, wielkościach i kolorach wyróżniają się nieprzywierającą powłoką, z której bardzo łatwo jest wyjąć ciasto. Wystarczy wywinąć krawędzie, a nasz placek sam się wysunie. Jedyne o czym musimy pamiętać, to to, żeby nie kroić ciasta jeżeli znajduje się w silikonowej formie – możemy w ten sposób ją uszkodzić. Formy silikonowe są również wygodne pod względem utrzymania czystości (można je myć w zmywarce) oraz przechowywania – nie potrzebują tyle miejsca co tradycyjne blachy lub naczynia żaroodporne.
Odpowiedni piekarnik
Często tak bywa, że wszystko przygotujemy zgodnie z przepisem, z najlepszych składników oraz wykorzystamy najlepsze akcesoria, a nasze ciasto i tak nie wyjdzie. W czym tkwi problem? U podstaw udanego pieczenia stoi bowiem dobry piekarnik. Najlepiej więc stare, wysłużone urządzenia wymienić na nowe, wyposażone w najnowocześniejsze funkcje, które nie tylko wyręczą nas z wielu obowiązków, ale pozwolą też kontrolować proces pieczenia, odpowiednią temperaturę, czas itp. Wybierajmy sprzęty nie tylko dekoracyjne, zwracajmy również uwagę na opcje dodatkowe czy wyposażenie – mówi Marzena Krupa z sieci Max Kuchnie.
Niezwykle praktyczne są:
- prowadnice teleskopowe, umożliwiające bezproblemowe, łatwe i szybkie wysuwanie na zewnątrz piekarnika całego poziomu, na którym umieszczona jest forma z ciastem.
- piekarniki pozwalające na łatwe utrzymywanie ich w czystości – z funkcją pyrolizy lub pokryte specjalną, nieprzywierającą powłoką wewnętrzną, którą wystarczy tylko delikatnie przetrzeć, by usunąć wszelkie zabrudzenia, przypalenia itp.
- tzw. zimne drzwi, czyli specjalnie izolowaną i chodzoną szybę, która nawet przy urządzeniu nagrzanym do bardzo wysokich temperatur, na zewnątrz pozostaje zimna.
Kontakt w sprawie produktów: Max Kuchnie ul. Cetnarskiego 35/37 37-100 Łańcut tel. +48 17 777 39 20 www: www.maxkuchnie.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
Max Kuchnie to sieć studiów mebli kuchennych i sprzętu AGD o zasięgu ogólnopolskim. Łączy w sobie doświadczenie profesjonalnych projektantów i producentów mebli kuchennych oraz wysoką jakość sprzętu AGD wiodących marek. Razem tworzą nową usługę na rynku. |
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Aranżacja świątecznego stołu z porcelaną Villa Italia |
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|