Nescefe Dolce Gusto

Jakie formy do pieczenia ciast wybrać? Rodzaje, wady i zalety

data aktualizacji: 16-11-2017, 10:25 – artykuł promocyjny

Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast to z pewnością niezbędny element w kuchni każdego amatora słodkich wypieków. Formy do pieczenia tortu, babek, serników i innych słodkości przydadzą się nie tylko od święta! Na rynku dostępne są takie wykonane z blachy, stali nierdzewnej, silikonu, szła i ceramiki. Jakie są zalety i wady każdej z nich i którą formę najlepiej wybrać?

Jakie formy do pieczenia ciast wybrać? Rodzaje, wady i zalety

Blachy ocynowane do pieczenia

Ocynowane blachy do pieczenia ciast są łatwo dostępne, występują w różnych rozmiarach i kształtach, a lekki materiał pozwala na wygodne przenoszenie. Ich największą zaletą jest niska cena, dzięki której małym kosztem możemy skompletować zestaw przeróżnych foremek. Blacha ocynowana nie jest odporna na rdzewienie i łatwo ulega wgnieceniom. Pamiętajmy o wykładaniu jej papierem do pieczenia, szczególnie jeśli mamy w planach wypieki z owocami, których kwaśny odczyn może reagować z jej powłoką. Dostępne są prostokątne lub kwadratowe blachy, a także okrągłe do tart i tartaletek.

forma do pieczenia ciasta prostokątna Spinwarforemki do tartaletek blaszane snb


Formy do pieczenia ze stali nierdzewnej

Formy ze stali nierdzewnej są podobne z wyglądu do blach ocynowanych, ale wykazują inne cechy. Są od nich trwalsze – odporne na rdzewienie i wgniecenia. Dobrze, by były pokryte nieprzywierającą powłoką, która zapobiegnie przypalaniu i przywieraniu ciasta. Łatwo o ich zarysowanie, dlatego podczas krojenia i wyciągania ciasta z formy, musimy pamiętać o używaniu odpowiednich przyborów. Formy ze stali nierdzewnej występują w różnych kształtach i wielkościach - okrągłe, prostokątne, kwadratowe, a nawet w kształcie serca. Są to klasyczne foremki, keksówki lub tortownice.

forma do pieczenia ciasta prostokątna snbforma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa snb cafe creme


Metalowe formy z wyjmowanym dnem

Zarówno blachy ocynowane, jak i formy ze stali nierdzewnej mogą posiadać wyjmowane dno. Pozwala to na szybkie i wygodne wyjęcie ciasta z formy, bez rysowania powierzchni i bez uszkodzenia ciasta. Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem to nie tylko tortownice z odpinaną obręczą, ale również formy do tarty, do mazurka i inne.

tortownica okrągła z wyjmowanym dnem stalowa Florina Likoris czarnaforma do pieczenia tarty metalowa z wyjmowanym dnem spinwar


Silikonowe formy do pieczenia

Formy silikonowe do pieczenia dostępne są w przeróżnych kształtach, wielkościach i kolorach. Formy w kształcie bajkowych bohaterów przypadną do gustu dzieciom, te w kształcie serca możemy wykorzystać do walentynkowych wypieków, a gwiazdy, mikołaje i piernikowe ludziki będą doskonałe na święta. Rozpiętość cenowa pozostaje szeroka. Silikon cechuje się właściwościami nieprzywierającymi i jest elastyczny. Dzięki temu z łatwością wyjmiemy ciasto z foremki, którą możemy przechowywać zwiniętą, by zajmowała jak najmniej miejsca. Formy silikonowe warto wykorzystać do pieczenia przysmaków na bazie ciasta babkowego. Nieco gorzej sprawdzą się przy ciastach mocno wilgotnych. Nie możemy jednak kroić ciasta bezpośrednio na foremce. Najpierw trzeba wyjąć wypiek, unikając pomagania sobie ostrymi narzędziami, które mogłyby uszkodzić powierzchnię.

forma do babki z tuleja silikonowa silikomart magnoliaforma do pieczenia silikonowa lokomotywa pomarańczowa

 

Szklane formy do ciast

Formy wykonane ze szkła żaroodpornego wyróżniają się wszechstronnością zastosowania. Możemy upiec w nich słodkie ciasto, ale i makaronową zapiekankę. Nie chłoną zapachów, dlatego jedna forma może służyć do pieczenia różnych dań. Dzięki przezroczystemu materiałowi możemy kontrolować cały proces pieczenia. Szkło żaroodporne jest materiałem wytrzymałym, ale może ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu. Szklane formy będą cięższe w przenoszeniu niż te z blachy i z silikonu.

forma do pieczenia chleba i pasztetu żaroodporna Ambition Excellent


Ceramiczne formy do pieczenia

Formy wykonane z ceramiki bardzo ładnie się prezentują. Zarówno te zupełnie białe, jak i zdobione wzorami. Ciasto wypieczone w takiej formie możemy serwować prosto na stół, bez wyjmowania wypieku z naczynia. Gruba ceramika wolniej przepuszcza ciepło, dlatego trudniej jest w nich przypalić wypiek, jednak wydłuża to czas pieczenia. Formy nie należą do najtańszych, ale odpowiednio użytkowane posłużą na długo. Ceramika jest dość ciężka – uważajmy, by w czasie przenoszenia nie uległa stłuczeniu! Najlepiej sprawdzi się do wypieku niskich ciast. Warto zatem zainwestować w ceramiczne formy do tarty lub mniejszych tartaletek. 

forma do pieczenia tarty ceramicznaforma do babki z tuleja ceramiczna glazura

Kontakt w sprawie produktów:

GDI Garnolli Sp. z o.o. Sp. K.
ul. Romana Maya 1
61-371 Poznań
tel. 61 224 60 60
www: www.garneczki.pl
mail: wyślij wiadomość



garnki » czajniki » patelnie » formy do wypieków » akcesoria do pieczenia » maszynki do ciastek » maty silikonowe » stolnice » przybory i narzędzia kuchenne » naczynia kuchenne » pojemniki na żywność » miski kuchenne » noże » zastawa stołowa » sztućce » szklanki » podkładki kuchenne » cukiernice » filiżanki » serwisy kawowe » dzbanki » kawiarki » kubki » młynki do kawy » termosy » zaparzacze do kawy i herbaty


Zobacz zdjęcia w galerii GDI Garnolli:




Podobne artykuły
Świąteczny czas

akcesoria kuchenne

Świąteczny czas

Jest taki czas, którego magia sprawia iż łączą się dłonie i radują serca. Święta Bożego Narodzenia... więcej...

Jaki chlebak wybrać

akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać

Chlebak jest pojemnikiem służącym do przechowywania pieczywa. To za jego sprawą zmniejszamy tempo wysychania... więcej...

Bogate wnętrze szafki narożnej

akcesoria kuchenne

Bogate wnętrze szafki narożnej

Szczęśliwi posiadacze przestronnych kuchni, dumni właściciele mebli na wymiar, użytkownicy niewielkich... więcej...