patron działu Meble kuchenne Peka

Ergonomia w kuchni - rozwiązania Rejs

data aktualizacji: 26-06-2019, 07:18 – artykuł promocyjny

Ergonomia to sposób rozmieszczenia sprzętów i mebli ułatwiający poruszanie się oraz wykonywanie wszystkich czynności w kuchni. Dobrze zaprojektowana kuchnia musi być funkcjonalna. Zaoszczędzenie czasu przy rutynowych obowiązkach z pewnością ucieszy każdego. Jak urządzić ergonomiczną kuchnię?

Ergonomia w kuchni - rozwiązania Rejs

Przede wszystkim warto wiedzieć, że klika prostych trików aranżacyjnych może pozwolić nam zaoszczędzić nawet do 60% czasu spędzanego w kuchni, który będziemy mogli wykorzystać w inny sposób. Oprócz tego ergonomiczny układ zawsze pozytywnie wpływa na nasz komfort, a mniejsze zmęczenie przy gotowaniu powoduje, że chętniej wracamy do kuchni i robimy to z przyjemności a nie obowiązku. Przygotowywanie posiłków w odpowiednio zaprojektowanej kuchni jest łatwiejsze.

 

Trójkąt roboczy

Trójkąt roboczy to nic innego jak optymalne ustawienie najważniejszych sprzętów. To ważny element w czasie urządzania kuchni. Koncepcja ta zakłada ustawienie lodówki, kuchenki i zlewozmywaka w kształcie trójkąta. Dzięki takiemu zagospodarowaniu przestrzeni wypakowywanie zakupów, porządkowanie ich, mycie, krojenie i gotowanie lub pieczenie – będą czynnościami, które wykonamy sprawnie i szybko.

Podążając za koncepcją trójkąta roboczego najbardziej wygodnymi układami kuchni wydają się być te w kształcie liter U, G i ewentualnie L. Dzięki temu osiągniemy bardziej zwarty ciąg roboczy, niż w przypadku kuchni jednorzędowej. Mimo, że powstaje tu „problem” szafek narożnych – nie ma się czego obawiać. Te zazwyczaj trudno dostępne miejsca można dziś zagospodarować za pomocą rozwiązań marki REJS – np. dzięki półkom Corner Optima.

Corner Optima marki REJS - półki zostały skonstruowane w taki sposób, by całkowicie wypełnić pustą przestrzeń narożnej szafki. Wysuwamy je w dwóch sekwencjach, za pomocą płynnego, falistego ruchu. Ich mechanizm nie nastręcza kłopotów nawet przy maksymalnym obciążeniu (15 kg na półkę).

 

Kuchenne strefy

 

Ergonomia w kuchni to wypadkowa wielu czynników. Jednym z nich jest rozlokowanie poszczególnych produktów spożywczych oraz wszelkiej maści przedmiotów, które w każdej kuchni powinny znaleźć swoje miejsce. Produkty te powinniśmy podzielić na trzy kategorie: często, rzadko oraz sporadycznie używane.

  • W naszych kuchennych szafkach na wysokości wzroku i na wyciągnięcie ręki powinny znaleźć się te przedmioty, których używamy najczęściej. W tym miejscu, nad blatem, możemy też pokusić się o powieszenie relingów, które zdecydowanie ułatwią nam dostęp do najczęściej używanych przedmiotów.

Systemy relingowe marki REJS – nad blatem roboczym w kuchni lub w strefie zmywania warto umieścić systemy relingowe, które zdecydowanie ułatwiają dostęp do najczęściej używanych przedmiotów – np. przypraw, ręczników papierowych, desek do krojenia czy ociekarki do naczyń.

  • Powyżej i poniżej tej linii – produkty używane nieco rzadziej, a najwyżej i najniżej – to, czego używamy tylko od czasu do czasu.

 

Dodatkowo, naszą kuchnię warto podzielić na pięć stref funkcjonalnych: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie, a także gotowanie.

  • W strefie zapasów, zarówno w lodówce, jak i w szafkach – przechowujemy żywność (w większych kuchniach doskonale sprawdzą się tu Carga Maxi, a w mniejszych – Carga Mini marki REJS; warto też postawić na systemy szuflad Comfort Box z pełnym wysuwem).

Systemy Cargo marki REJS – w ofercie REJS znajdziemy rozwiązania Cargo w różnej wielkości, przeznaczone do szafek wysokich, niskich i narożnych. Producent daje nam możliwość indywidualizacji rozwiązań, np. poprzez dodanie dodatkowej półki. Systemy Cargo pozwolą na uporządkowanie różnego rodzaju produktów, zapewniając przy tym pełny dostęp do nich. Ciekawym rozwiązaniem są także Carga przeznaczone do zastosowania w wąskich szafkach.

Systemy szuflad Comfort Box marki REJS – szuflady Comfort Box, dostępne w różnych rozmiarach i wysokościach, pozwalają na pełny wysuw, co zdecydowanie ułatwia dostęp do przechowywanych w nich przedmiotów. Rozwiązania dostępne są w dwóch opcjach – szuflady frontowe lub wewnętrzne, dzięki temu możemy zaprojektować kuchnię w taki sposób, jaki najbardziej odpowiada naszym oczekiwaniom.
 

  • Z kolei w strefie przechowywania znajdziemy wszelkiego rodzaju sztućce i zastawę,
  • w strefie zmywania – poza zlewozmywakiem lub zmywarką – różnego rodzaju środki czyszczące i kosze na śmieci (w ofercie REJS znajdziemy praktyczne szuflady z pojemnikami na odpady).

Szuflady z pojemnikami do segregacji odpadów marki REJS – szuflady z pojemnikami do segregacji śmieci cechują się ładownością do 20 kg. Możemy wybrać różne układy pojemników, a także zdecydować się na ich konkretną liczbę. System szuflad opracowany przez markę REJS zapewnia pełny dostęp do wszystkich koszy dzięki prowadnicom z pełnym wysuwem i miękkim dociągiem, jednocześnie eliminując nieprzyjemny zapach odpadów.
 

  • W strefie przygotowywania posiłków powinien znaleźć się odpowiednio duży blat roboczy, a w jego bezpośrednim sąsiedztwie – wszelkiego rodzaju deski, miski oraz przyprawy.
  • Ostatnia strefa – gotowania – to miejsce, w którym znajdziemy kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę czy garnki i patelnie.

 

Jednak nie tylko sam podział jest tu kluczowy. Aby nasza kuchnia stała się w pełni funkcjonalna konieczne jest także odpowiednie rozmieszczenie stref względem siebie. Rozlokowanie ich jest silnie związane z tym, jak zazwyczaj poruszamy się po kuchni podczas przygotowywania posiłków. W pobliżu drzwi do kuchni powinniśmy umiejscowić strefę zapasów, wszak od niej rozpoczynamy cały proces gotowania. Obok tej strefy nieoceniony okaże się blat roboczy, na którym będziemy mogli wyłożyć produkty spożywcze, które następnie poddamy rozmaitym czynnościom, takim jak krojenie czy obieranie, a zatem – strefa przygotowywania.  Następnie, powinny znaleźć się strefy zmywania (wszak następnym etapem przygotowywania posiłków często jest mycie produktów) i gotowania. Ostatnią w kolejności może być strefa przechowywania, w której ulokowane są przedmioty potrzebne do zaserwowania przygotowanego posiłku – sztućce i zastawa.


 

Kontakt w sprawie produktów:

REJS Spółka z o.o.
ul. Mławska 61
87-500 Rypin
tel. +48 54 280 56 51
www: www.rejs.eu
mail: wyślij wiadomość



Wyposażenie mebli kuchennych: carga do szafek niskich i wysokich » cornery do szafek narożnych » półki obrotowe » ociekarki » Systemy pojemników na odpady » Systemy szuflad i prowadnic » Wyposażenie garderoby i łazienki » Zawiasy i podnośniki do mebli » Profile i ramki aluminiowe, szkło dekoracyjne » Uchwyty meblowe » Nogi, stopki, ślizgacze i rolki » Systemy relingowe, kolumny » Organizery, wkłady szufladowe

Zobacz zdjęcia w galerii REJS:

Cargo maxi boczne Silva - REJSCargo mini dolne Silva - REJSCorner Comfort Classic - REJSREJS Comfort BoxPojemnik na odpady JC - REJS




Podobne artykuły
System do zabudowy szuflad Box NOVA

meble kuchenne

System do zabudowy szuflad Box NOVA

Box NOVA to system do zabudowy szuflad, charakteryzujący się nowoczesnym oraz gładkim wzornictwem. Prowadnice... więcej...

Mała czarna kuchnia - niezwykła realizacja ernestrust

meble kuchenne

Mała czarna kuchnia - niezwykła realizacja ernestrust

Kolor czarny jest jednym z zaskakujących odkryć nowoczesnego designu. Okazał się strzałem w dziesiątkę,... więcej...

Kupujemy meble - na co zwrócić uwagę

meble kuchenne

Kupujemy meble - na co zwrócić uwagę

Szafki w kuchni oprócz stylowego wyglądu muszą dodatkowo pełnić funkcję użytkową. Najlepsze... więcej...