Co to jest Sous vide?
artykuł promocyjny
Sous-vide to metoda gotowania. Polega ona na szczelnym zamknięciu potrawy w plastikowej torebce odessanej próżniowo. Następnie tak przygotowaną porcję umieszcza się w kąpieli wodnej lub parowej - ważne by cały czas kontrolować temepraturę, która musi być niższa niż w tradycyjnym gotowaniu, dlatego też proces ten jest nieco wydłużony w czasie, ale efekt końcowy gwarantuje równomierne ugotowanie jedzenie bez efektu przegrzania na zewnątrz, gdy środek pozostaje dalej surowy. Metoda ta pozwala zachować płyny w potrawach, przez co nigdy nie są one suche i nadaje się zarówno do mięsa jak i warzyw. Tak ugotowane jedzenie jest pełnowartościowe, bez utraty cennych witamin i minerałów, jak ma to miejsce w obróbce w wysokich temperaturach.
fot.: Electrolux - szuflada do pakowania próżniowego
Temperaturę gotowania Sous-vide dobiera się indywidualnie do danej potrawy, podobnie jak czas obróbki, który może wynosić nawet kilkanaście godzin.
Metoda ta powszechnie została wykorzystana jako sposób na przemysłową metodę konserwowania żywności, a sama nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza "w próżni". Funkcje Sous Vide, czyli pieczenie w niskich temperaturach na parze posiadają nowoczesne piekarniki parowe, jak na przykład piekarnik parowy EVY0841BAX CombiSteam Pro Electrolux.
Zobacz także: Parowar, szybkowar i wolnowar - rodzaje oraz funkcje
Zdjęcia: Electrolux
Zobacz także:
Czy zmywarka do naczyń jest niezbędna w kuchni
Zmywarka jest sprzętem AGD, który bardzo ułatwia nam życie. Dba również o nasze dłonie, po...
Czy warto kupić blender
Blender jako urządzenie miksujące i rozdrabniające jest pomocnym dodatkiem w każdej kuchni. W sprzedaży do...
Jakiej lodówki nie kupować
Wybór lodówki powinien być uwarunkowany potrzebami gospodarstwa domowego. Nie wolno ku...
Czy w kuchni musi być okno
Okno oprócz funkcji dostarczania naturalnego światła do wnętrza zapewnia do...
Wady i zalety kuchni ceramicznej
Płyta ceramiczna jest płaska i gładka, co ułatwia czyszczenie jej powierzchni. Wykonanie z materiału ce...
Zlewozmywak emaliowany - zalety i wady
Zlewozmywaki emaliowane wykonane są ze stali nierdzewnej i pokryte ochronną warstwą emalii. Trzeba za...
Okap przyścienny - jak wybrać
Okapy przyścienne montuje się bezpośrednio do ściany nad kuchenką i podłącza do ciągu wentylacyjnego za...
Płytki ceramiczne - zalety i wady
Płytki ceramiczne to bardzo popularny i powszechnie stosowany materiał wykończeniowy na podłogi, kt...
Jaka jest standardowa wysokość blatów kuchennych
Decydując się na gotowe zestawy mebli kuchennych musimy się liczyć z pewną stadardyzacją parametrów wy...
Jak konserwować blat drewniany
Blat kuchenny wykonany z drewna musi posiadać dwie zasadnicze cechy - odporność na...
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|