konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Co to jest Sous vide?

data aktualizacji: 28-09-2020, 09:20 – artykuł promocyjny

Sous-vide to metoda gotowania. Polega ona na szczelnym zamknięciu potrawy w plastikowej torebce odessanej próżniowo. Następnie tak przygotowaną porcję umieszcza się w kąpieli wodnej lub parowej - ważne by cały czas kontrolować temepraturę, która musi być niższa niż w tradycyjnym gotowaniu, dlatego też proces ten jest nieco wydłużony w czasie, ale efekt końcowy gwarantuje równomierne ugotowanie jedzenie bez efektu przegrzania na zewnątrz, gdy środek pozostaje dalej surowy. Metoda ta pozwala zachować płyny w potrawach, przez co nigdy nie są one suche i nadaje się zarówno do mięsa jak i warzyw. Tak ugotowane jedzenie jest pełnowartościowe, bez utraty cennych witamin i minerałów, jak ma to miejsce w obróbce w wysokich temperaturach.

Co to jest Sous vide?

fot.: Electrolux - szuflada do pakowania próżniowego

Temperaturę gotowania Sous-vide dobiera się indywidualnie do danej potrawy, podobnie jak czas obróbki, który może wynosić nawet kilkanaście godzin.

SOUS VIDE

fot.: Ronic - regulator marki Wartmann® sous-vide oraz pojemnik do kąpieli wodnej sous-vide

Metoda ta powszechnie została wykorzystana jako sposób na przemysłową metodę konserwowania żywności, a sama nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza "w próżni". Funkcje Sous Vide, czyli pieczenie w niskich temperaturach na parze posiadają nowoczesne piekarniki parowe, jak na przykład piekarnik parowy EVY0841BAX CombiSteam Pro Electrolux.


Zobacz także: Parowar, szybkowar i wolnowar - rodzaje oraz funkcje

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Ronic


Zobacz także:

Podłoga z kamienia - zalety i wady
Podłoga z kamienia naturalnego w kuchni jest bardzo efektowna i trwała. Kamień jest odporny na wilgoć, za...

Jaki powinien być schemat ustawienia szafek w kuchni
Rozmieszczenie szafek w kuchni powinno być przede wszystkim funkcjonalne dla jej użytkowników. Us...

Jakie funkcje posiadają nowoczesne piekarniki
Nowoczesne piekarniki posiadają wiele pożytecznych funkcji. Po pierwsze za sprawą grzałek umieszczonych i ...

Kuchnia typu G - zalety i wady
Ustawienie szafek w kształ litery G doskonale sprawdzi się w dużych kuchniach. Ta...

Jaką kuchenkę elektryczną wybrać
W każdej kuchni musi znajdować się miejsce/urządzenia przeznaczone do gotowania. Wybór jest duży i wcale ni...

Jaką wybrać patelnię
Przy zakupie patelni należy zwrócic uwagę na powłokę z jakiej jest wykonana, na...

Jaki okap wybrać do małej kuchni
Wybór okapu do kuchni powinien oparty być na dopasowaniu go do wielkości płyty grzewczej. Je...

Czy okap w kuchni jest potrzebny
Okap kuchenny ma za zadanie dbać o prawidłową wentylację pomieszczenia w czasie go...

Płytki ceramiczne - zalety i wady
Płytki ceramiczne to bardzo popularny i powszechnie stosowany materiał wykończeniowy na podłogi, kt...

Na co zwrócić uwagę wybierając okap
Dokonując wyboru okapu, oprócz funkcji wizualno - estetycznej należy sprawdzić i dopasować ki...



Podobne artykuły

pytania i odpowiedzi

Czy płytki ceramiczne sprawdzają się na podłodze...

Duża odporność na wysokie temperatury, zwiększoną wilgotność oraz obecność tłuszczów,... więcej...

pytania i odpowiedzi

Czy mikrofalówka jest niezbędna w kuchni

Kuchenka mikrofalowa jest urządzeniem, które ma ułatwiać nam życie i oszczędzać... więcej...

pytania i odpowiedzi

Kuchnia typu G - zalety i wady

Ustawienie szafek w kształ litery G doskonale sprawdzi się w dużych kuchniach.... więcej...



Partnerzy

Peka  Tesa
REJSGranitan

Partner serwisu FiskarsEmako

logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

     Laveo    Kuchinox

    nVent     Amix  

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022