Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Co to jest Sous vide?

artykuł promocyjny

Sous-vide to metoda gotowania. Polega ona na szczelnym zamknięciu potrawy w plastikowej torebce odessanej próżniowo. Następnie tak przygotowaną porcję umieszcza się w kąpieli wodnej lub parowej - ważne by cały czas kontrolować temepraturę, która musi być niższa niż w tradycyjnym gotowaniu, dlatego też proces ten jest nieco wydłużony w czasie, ale efekt końcowy gwarantuje równomierne ugotowanie jedzenie bez efektu przegrzania na zewnątrz, gdy środek pozostaje dalej surowy. Metoda ta pozwala zachować płyny w potrawach, przez co nigdy nie są one suche i nadaje się zarówno do mięsa jak i warzyw. Tak ugotowane jedzenie jest pełnowartościowe, bez utraty cennych witamin i minerałów, jak ma to miejsce w obróbce w wysokich temperaturach.

Co to jest Sous vide?

fot.: Electrolux - szuflada do pakowania próżniowego

Temperaturę gotowania Sous-vide dobiera się indywidualnie do danej potrawy, podobnie jak czas obróbki, który może wynosić nawet kilkanaście godzin.

Metoda ta powszechnie została wykorzystana jako sposób na przemysłową metodę konserwowania żywności, a sama nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza "w próżni". Funkcje Sous Vide, czyli pieczenie w niskich temperaturach na parze posiadają nowoczesne piekarniki parowe, jak na przykład piekarnik parowy EVY0841BAX CombiSteam Pro Electrolux.


Zobacz także: Parowar, szybkowar i wolnowar - rodzaje oraz funkcje

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux


Zobacz także:

Czy zmywarka do naczyń jest niezbędna w kuchni
Zmywarka jest sprzętem AGD, który bardzo ułatwia nam życie. Dba również o nasze dłonie, po...

Czy warto kupić blender
Blender jako urządzenie miksujące i rozdrabniające jest pomocnym dodatkiem w każdej kuchni. W sprzedaży do...

Jakiej lodówki nie kupować
Wybór lodówki powinien być uwarunkowany potrzebami gospodarstwa domowego. Nie wolno ku...

Czy w kuchni musi być okno
Okno oprócz funkcji dostarczania naturalnego światła do wnętrza zapewnia do...

Wady i zalety kuchni ceramicznej
Płyta ceramiczna jest płaska i gładka, co ułatwia czyszczenie jej powierzchni. Wykonanie z materiału ce...

Zlewozmywak emaliowany - zalety i wady
Zlewozmywaki emaliowane wykonane są ze stali nierdzewnej i pokryte ochronną warstwą emalii. Trzeba za...

Okap przyścienny - jak wybrać
Okapy przyścienne montuje się bezpośrednio do ściany nad kuchenką i podłącza do ciągu wentylacyjnego za...

Płytki ceramiczne - zalety i wady
Płytki ceramiczne to bardzo popularny i powszechnie stosowany materiał wykończeniowy na podłogi, kt...

Jaka jest standardowa wysokość blatów kuchennych
Decydując się na gotowe zestawy mebli kuchennych musimy się liczyć z pewną stadardyzacją parametrów wy...

Jak konserwować blat drewniany
Blat kuchenny wykonany z drewna musi posiadać dwie zasadnicze cechy - odporność na...







Partnerzy

Hafele    Grupa Armatura

Peka  SHARP
REJSMagma

Partner serwisu FiskarsEdaxo


Franke
   logo Helios

     Laveo     Kuchinox

    nVent        Amix  
 

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram