konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Jak przechowywać owoce i warzywa w domu

data aktualizacji: 14-06-2022, 12:35 – artykuł promocyjny

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Musimy je zatem regularnie kupować i w domu przechowywać. Najlepsze są te świeże, które utrzymują swój kolor, jędrność i wartości odżywcze. Jak zadbać o to by owoce i warzywa zachowały wszystkie te właściwości przez jak najdłuższy czas? Poniżej kilka wskazówek i rad dotyczących miejsca i sposobu przechowywania popularnych warzyw i owoców.

Jak przechowywać owoce i warzywa w domu

Świeżość warzyw i owoców

 

Warzywa i owoce mogą dłużej zachować świeżość jeśli będą właściwie przechowywane. Dłużej poleżą również te, które kupimy jędrne, o zwartych kwiatach, zielonych liściach, pędach oraz gładkiej i lśniącej skórce. Jedzenie takich produktów przynosi również największy pożytek naszemu organizmowi. Nie należy ich niczym owijać ani szczelnie pakować - lubią bowiem dostęp do świeżego powietrza. Zawsze należy je wypakować z folii, w której były kupione.

  • Najlepiej lokalne i w niedużej ilości


Lepiej kupować tyle, ile potrzebujemy niż przechowywać przez długi okres czasu. Najlepszym rozwiązaniem jest także wybór produktów lokalnych, które najszybciej trafiają z pola na stół.

Podwójny kosz na owoce

fot.: Tadar - Kosz na owoce Tadar Fuente

Ani owoców ani warzyw nie przechowujmy zbyt długo. Niekorzystnie wpływające na nie światło i temperatura niszczą zawarte związki i witaminy, a niekiedy mogą być źródłem nawet zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Warzywa i owoce z oznakami popsucia należy jak najszybciej wyrzucić, gdyż zarażają również te jędrne egzemplarze.
 

  • Świeże warzywa i owoce - zdrowe warzywa i owoce


Świeże warzywa i owoce są zalecane w diecie każdego człowieka w porcji przynajmniej 5 razy dziennie. Jako cenne źródło witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, białka, skrobi, pektyn i błonnika są w stanie ochronić nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Dodatkowo regulują pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz utrzymują równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jak od dawna wiadomo są ważnym elementem w walce z infekcjami (czosnek, cytryna, maliny), ale też wspierają nasze serce i układ krążenia. Działają bakterio- i grzybobójczo.

Prostokątny pojemnik na ciasto lub owoce seria Gdynia

fot.: Plast Team - pojemnik z serii Gdynia
 

Redakcja poleca: Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria


Warto też pamiętać, że najwięcej witamin jest pod skórką, którą zdecydowanie lepiej jeść niż wyrzucać. Dotyczy to głównie owoców, jak np. jabłek, ale też młode ziemniaki, cukinie, marchewki, bakłażany czy pietruszkę można tylko umyć pod ciepłą wodą i jeść bez obierania. Warzywa i owoce, jeśli kroimy (w przypadku liściastych gatunków zdecydownaie lepiej jest je rwać) to tylko przy użyciu noża stalowego.

 

Kiedy myć owoce i warzywa

Ważna rada dotyczy również kwestii mycia. Myć trzeba zawsze i każdy produkt przed spożyciem - również te w skórkach, które obieramy. Jednak pamiętajmy by mycie zostawić do momentu tuż przed spożyciem - umyte i włożone do lodówki owoce i warzywa będą psuć się szybciej, zwłaszcza te jagodowe (truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki), które warto przechowywać również z szypułkami. Cytrusy lepiej znoszą mycie, jednak trzeba je dokładnie osuszyć. 


Nowalijki warto myć dokładniej. Są to produkty, na które każdy czeka z utęsknieniem po zimie. Pierwsze świeże owoce i warzywa jednak często zawierają dużą dozę nawozów, które mają im pomóc szybko dojrzeć. Aby pozbyć się jak największej ilości tych związków należy nasz zakup dokładnie namoczyć - tu nie wystarczy samo opłukanie - i pozostawić tak na około pół godziny (można wymienić w tym czasie wodę).

 

Owoce i warzywa, które należy trzymać w lodówce

Zasady przechowywania poszczególnych owoców i warzyw warto przenosić do domu ze sklepowych półek. Jeśli kupujemy dany produkt z chłodni to w domu również musi tam trafić. W lodówce należy też przechowywać wszystkie owoce i warzywa już napoczęte. Dla przykładu arbuz w całości może leżeć na blacie, ale już przekrojony powinnien być włożony do lodówki.


fot.: Emako - mata do lodówki przeciwdziałająca pleśni i bakteriom

Część naszych zapasów musi być bezpośrednio po przyniesieniu do domu schowana w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Jednak nie może to być dowolne miejsce lodówki, ani tym bardziej odłożenie bez wstępnego podziału.

Podział owoców i warzyw w lodówce

fot.: Tadar - Pojemnik do przechowywania żywności Tadar Bergen

 

Może zainteresuje Cię również >> W czym przechowywać produkty w lodówce?


Zasady przechowywania warzyw i owoców w lodówce:

  • najlepiej nie dłużej niż 2 dni, zwłaszcza owoce nietrwałe - truskawki, maliny, wiśnie, jagody
  • każde warzywo i owoc przed włożeniem do lodówki należy obejrzeć - jeśli tego wymaga usunąć zwiędłe liście, oczyścić (bez płukania) z piasku i zbędnych łupin
  • rośliny zgniecione, poobijane i pozlepiane warto położyć najbliżej by zużyć je jak najszybciej
  • należy je kłaść z dala od wędlin, nabiału, płynów, surowych ryb i mięsa;
  • nie można też mieszać niektórych warzyw i owoców (np. marchew przechowywana razem z gruszkami, jabłkami czy ziemniakami będzie gorzka)
  • miejsce na warzywa i owoce powinno być czyste i suche
  • dla warzyw i owoców w lodówce przeznaczone jest miejsce na samym dole (tam jest najzimniej), głównie w szufladach do tego przeznaczonych
  • miejsce w lodówce na warzywa i owoce najlepie wyłożyć papierowymi ręcznikami (chłoną zbędną wilgoć).
     

fot.: Electrolux - nowoczesne lodówki posiadają technologie przedłużające świeżość przechowywanych produktów, np. TwinTech®, FrostFree oraz FreeStore®



Sprawdź, czy wiesz >> Jaka powinna być temperatura w lodówce

 

Owoce i warzywa, które należy trzymać poza lodówką

Owoce i warzywa pochodzące z południowych krajów źle znoszą niskie temperatury. Dlatego produkty typu banany, mango, owoce cytrusowe, których miąższ najlepiej przechowuje się w temperaturze powyżej 16ºC zawsze trzymajmy poza lodówką. Uważać powinniśmy również na rodzime owoce i warzywa. Te które zawierają dużo wody lub skrobi szybciej zepsują się w lodówce. Najlepiej kupować małe ilości do bieżącego spożycia. Jeśli jednak uzbiera nam się większy zapas koniecznie szybko przeróbmy je na soki lub przetwory, ewentualnie możemy zamrozić lub zasuszyć.

Wiele warzyw, zwłaszcza tych, które przechowywujemy na zimę wymaga chłodnego i ciemnego miejsca. Jeśli nie mamy piwnicy lub ciemnej i chłodnej spiżarni to raczej nie róbmy zapasów na dłużej. Rozwiązania typu kamionkowe naczynia lub skrzynki z wilgotnym piaskiem pozwalają przechować tylko przez krótki okres nasze zapasy. 

  • owoce egzotyczne: awokado, banany, mango, ananasy, cytryna. Najlepiej je trzymać w koszach lub na półmiskach; będą również doskonałą ozdobą blatów i stołu.
  • warzywa z dużą zawartością wody: ogórek, cukinia i pomidor. Wykładajmy je na parapetach (mogą tam czasem lepiej dojrzeć), a jeśli tylko się uda to spożywajmy w miarę regularnie
  • ziemniak, cebula, czosnek - warzywa te nie lubią wilgoci, zdecydowanie lepiej umieśćmy je w ciemnym miejscu, a cebulę również w przewiewnych koszach

Koszyk na owoce

fot.: Kuchnioland.pl                                                   fot.: Tadar

 

 

Przechowywanie owoców i warzyw w domu - ciekawostki

  • niedojrzałe awokado lub banany szybciej dojrzeją jeśli włożymy je do papierowej torby z jabłkiem (wydzialający się etylen przyśpieszy ten proces)
  • etylen zawierają również papryka, banany, gruszki, i pomidor, dlatego nie trzymajmy ich razem z zielonymi warzywami
  • jabłko umieszczone z ziemniakami uchroni je przed szybkim psuciem.

 

 

Przechowywanie owoców i warzyw - ciekawe gadżety i rozwiązania

Owoce można również przechowywać w różnego rodzaju pojemnikach zwiększających ich okres przydatności do spożycia lub ciekawie eksponować, chociażby na blacie czy stole kuchennym. Do tego celu warto wybrać ciekawe akcesoria, jak na przykład patery lub kosze ze stali nierdzewnej. Do przechowywania owoców i warzyw w lodówce możemy sięgnąć po specjalne pojemniki, które zawierają filtr węglowy, dzięki któremu etylen wytwarzany przez rośliny w procesie dojrzewania jest pochłaniany, co przedłuża ich trwałość. Taki koszyk zapewnia również odpowiednią cyrkulację powietrza, a regulowany odpowietrznik umożliwia sterowaniem wilgotnością zgodnie z zalecniami producenta zawartymi na opakowaniu w zakresie poszczególnych roślin. Tego typu pojemniki zazwyczaj mogą być wykorzystywane również jako durszlak.

fot.: Garneczki.pl - pojemnik plastikowy na owoce i warzywa OXO GREENSAVER z funkcją durszlaka oraz z filtrem węglowym


Koszyki, patery i stojaki to kolejny sposób na przechowywanie owoców i warzyw. Ciekawe formy dodają im walorów estetycznych. Zazwyczaj wykonane są z tworzyw, które umożliwają również wygodne płukanie. Wśród patentów godnych uwagi są otwory separujące poszczególne sztuki, dzięki czemu owoce nie psują się od siebie a naturalny proces dojrzewania przebiega szybciej.

fot.: Garneczki.pl 
Stojak na owoce Spirala

fot.: Emako.pl                                            fot.: Garneczki.pl          

  Niektóre produkty, z racji chociażby intensywnego zapachu (czosnek) potrzebują specjalnego traktowania. W tym celu dobrze by nie mieszać ich z pozostałymi zapasami. Najlepiej do tego sprawdzą się specjalne pojemniki.  


 
fot.: Garneczki.pl

Jeśli mamy większą ilość warzyw i wiemy, że nie zdołamy ich spożyć na raz możemy pokusić się o zrobienie z nich przetworów, kiszonek lub przechować hermetycznie. Do tego celu koniecznie potrzebne będą słoje i słoiki.

Tarka z pojemnikiem Fiskars

fot.: Fiskars


REDAKCJA POLECA RÓWNIEŻ >> Spiżarnia

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Kuchnioland.pl, Plast Team, Electrolux, Garneczki.pl, Emako.pl, Fiskars, Tadar



Podobne artykuły
Jak ożywić wystrój kuchni

porady

Jak ożywić wystrój kuchni

Aranżacje kuchni w stonowanych i delikatnych kolorach, pełnych światła cieszą się dużą popularnością... więcej...

Kiełki w kuchni

porady

Kiełki w kuchni

Zdrowa, ekologiczna żywność bez konserwantów i sztucznych nawozów jest coraz chętniej wybierana.... więcej...

Jak urządzić kuchnię? cz. 2

porady

Jak urządzić kuchnię? cz. 2

W kuchni wydzielić możemy pięć stref. Pierwsza strefa to miejsce, w którym przechowujemy zapasy,... więcej...




Partnerzy

Peka  Tesa
REJSGranitan

Partner serwisu FiskarsEmako

logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

     Laveo    Kuchinox

    nVent     Amix  

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022