konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2019

stopka patrona Electrolux

Ekspres do kawy - rodzaje, przegląd modeli

data aktualizacji: 03-06-2019, 06:25 – artykuł promocyjny

Aromatyczna kawa parzona w domu wymaga odpowiedniego sprzętu. Aby spełnić oczekiwania nawet najbardziej wytrawnych kawoszy musimy zdecydować się na zakup ekspresu do kawy. Jednak w sklepach dostępnych jest wiele wariantów tego urządzenia o bardzo dużej rozpiętości cen. Na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz jaki typ ekspresu wybrać uwzględniając nasze oczekiwania oraz częstotliwość parzenia kawy w domu - poniżej prezentujemy kilka cennych wskazówek. Przede wszystkim należy zdecydować się jaki typ ekspresu kupić - przelewowy, ciśnieniowy, ręczny, automatyczny, czy może kapsułkowy.

Ekspres do kawy - rodzaje, przegląd modeli

Sposób działania, zajmowane miejsce oraz kwestia utrzymania czystości - to tylko jedne z możliwych kryteriów wyboru ekspresu do kawy. Do tego jeszcze planowany budżet na zakup urządzenia oraz efekt końcowy, czyli jaka kawa jest w naszym guście. Wszystkie te informacje zawarte są w naszym przeglądzie.

 

Ekspres do kawy - jaki wybrać

 

  • Ekspres przelewowy


Zagotowana woda przelewa się przez zmieloną kawę wsypaną do papierowego filtra. Sposób parzenia jest więc bardzo podobny jak w filiżance. W takim ekspresie możemy przygotować więcej kawy na raz (zależne jest to od pojemności dzbanka) oraz utrzymania jej ciepłej dzięki specjalnej płytce podgrzewającej. Tego typu ekspres nie ma opcji zrobienia innej kawy niż zwykła czarna. Koniecznie trzeba jednak regularnie wymieniać filtr. Uciążliwe może być również mycie tego urządzenia. Tak zaparzona kawa ma więcej kofeiny niż przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym. Taki ekspres sprawdzi się jeśli przygotowujemy duże ilości kawy jednocześnie.

KOSZT - od 100 zł

Przelewowy ekspres do kawy biało-czerwony EKF3230

    fot.: Russell Hobbs - ekspres przelewowy z młynkiem                      fot.: Electrolux



 

  • Ekspres ciśnieniowy


Gorąca woda tłoczona pod ciśnieniem przez zmieloną kawę jest podstawą przyrządzenia wyjściowego naparu w postaci espresso, z którego następnie można stworzyć inny rodzaj kawy. Największą zaletą takiego ekspresu jest możliwość przyrządzenia różnych kaw, jak w prawdziwej kawiarni. Takie parzenie kawy pozwala wydobyć z niej najbardziej pożądane substancje, czyli białko, tłuszcz i cukry bez posmaku goryczki, która zostaje w fusach. Prosty w obsłudze i utrzymaniu w czystości.

KOSZT - od 150 zł, ale za dobry ekspres trzeba zapłacić ok. 2000 zł

fot.: Electrolux  

Zobacz również: Wybieramy ekspres ciśnieniowy

  • Ekspres ręczny


Ekspres ręczny, dźwigniowy lub kolbowy to model dla najbardziej wytrawnych wielbicieli tego czarnego naparu. Zmielone ziarna wsypuje się do sitka w kolbie, przez którą następnie przepływa gorąca woda pod ciśnieniem. Zwykle możliwe jest przygotowanie jedynej lub dwóch porcji kawy jednocześnie. Urządzenie posiada także dysze do spieniania mleka. Kawa z takiego ekspresu posiada orzechowobrązową piankę nazywaną cremą, która ma charakterystyczny aromat. Minusem tego urządzenia jest konieczność przechowywania w domu zmielonej kawy, która nieco traci aromat lub mielenie jej bezpośrednio przed parzeniem - wydłużenie oczekiwania na kawę oraz kolejny zakup, czyli młynek do kawy.

KOSZT - od 500 zł

fot.: Philips

  • Ekspres automatyczny


To rodzaj ekspresu ciśnieniowego z uproszczoną obsługą. Najczęściej wybierany jest do kuchni w firmie lub lokalu gastronomicznym, gdzie z ekspresu korzysta wiele osób. Mają różny stopień automatyzacji. Wbudowany młynek do kawy zapewnia aromatyczną kawę. Przycisk "one touch" ułatwia przygotowanie kawy jednym przyciskiem. Najbardziej intuicyjne w obsłudze, ale i jedne z najdroższych modeli ekspresów.

KOSZT - od 1500 zł

fot.: Philips

  • Kawiarka (kafeterka)


Jest to ekspres niskociśnieniowy, który pozwala uzyskać bardzo mocny, jednolity napar o lekko kwaskowatym smaku. Gorąca woda z dolnej części urządzenia gotuje się po czym przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą, a do górnej części trafia gotowa kawa. Kawiarki mogą być aluminiowe lub stalowe. Jednak zaparzanie kawy jest procesem długotrwałym a otrzymana ilość jest stosunkowo niewielka.

KOSZT - ok 50-100 zł

Europ24.pl - Kawiarka 3 KonigHOFFER Americano

fot.: Europ24.pl - Kawiarka 3 KonigHOFFER             fot.: Garneczki.pl - zaparzacz do kawy               
   Americano                                                   marki Edenberg         

Kawiarka tłokowa - parzenie pysznej kawy w domu

fot.: Cookandhome.pl - zaparzacz typu french press

 

  • Ekspres kapsułkowy

To najnowsze rozwiązanie w dziedzinie ekspresów do kawy. Jego zaletą jest prosta obsługa polegająca na umieszczniu kapsułki z wybrana kawą w górnej części urządzenia, z której urządzenie przygotuje dany napój. Jeśli chcemy kawę mleczną musimy użyć dwóch kapsułek. Jednorazowo jesteśmy w stanie przygotować 1 filiżankę. Zajmują stosunkowo niewiele miejsca. Drogie natomiast są kapsułki. 

KOSZT - od 100 zł

Ekspres Oblo Red

fot.: Nestlé - łatwe przygotowanie kawy bez konieczności jej mielenia to główna zaleta ekspresów na kapsułki

  • Ekspres do kawy do zabudowy

Kolejną grupą produktów w zakresie urządzeń do zaparzania kawy są modele do zabudowy. Dostępne są różne warianty, a ich największą zaletą jest możliwość wkomponowania w zabudowę meblową.

Electrolux - Ekspres ciśnieniowy seria 900  Electrolux - Ekspres ciśnieniowy seria 900

fot.: Electrolux - ekspres ciśnieniowy seria 900 w zabudowie

 

 

Parzenie kawy w domu - akcesoria

 

  • Elektryczny młynek do kawy


Czasy kiedy mielenie kawy odbywało się w każdym domu odeszły - na jakiś czas - w zapomnienie. Jednak coraz więcej osób chętniej wybiera kawę ziarnistą, którą mieli się w domu. Już sam aromat zmielonych ziaren pobudza nasze zmysły. Elektryczne młynki do kawy są urządzeniami tanimi, które zajmują mało miejsca w domu, dlatego na ich zakup może pozwolić sobie każdy kto ceni wyjątkowy smak świeżo mielonej kawy.  

fot.: Russell Hobbs - młynek do kawy Russell Hobbs Classics

  • Spieniacz do mleka


Jedną z form przygotowania kawy innej niż tradycyjna mała czarna jest spienienie mleka. Taki spieniacz pomoże nam przygotować wytworne latte czy delikatne capuccino. Spieniacz może mieć postać małej trzepaczki zasilanej baterią lub dodatkowo posiadać pojemnik na mleko z funkcją podgrzania (wówczas zasilany jest prądem). Ceny najprostszego urządzenia zaczynają się już od kilkunastu złotych.


 

MAŁE AGD w domu - to może Ci się przydać


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Russell Hobbs, Garneczki.pl, Nestlé, Electrolux, Jura, Philips, Cook and Home, Europ24.pl



Podobne artykuły
Kuchenki mikrofalowe w modnych kolorach

sprzęt AGD

Kuchenki mikrofalowe w modnych kolorach

Kuchenki mikrofalowe Candy EGO to idealna propozycja dla osób, które szukają oryginalnych rozwiązań... więcej...

MaxiCook - zadbaj o swój czas i ciesz się z łatwości przygotowywania posiłków

sprzęt AGD

MaxiCook - zadbaj o swój czas i ciesz się...

Przygotowywanie posiłków dla całej rodziny często bywa czasochłonne i wymaga zorganizowanego planu,... więcej...

Wybór blendera - rodzaje, budowa i funkcje

sprzęt AGD

Wybór blendera - rodzaje, budowa i funkcje

Obecnie dużym powodzeniem na rynku AGD cieszą się blendery. Jeśli jeszcze nie posiadamy go w naszym gospodarstwie... więcej...