Emako

Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria

data aktualizacji: 03-08-2021, 10:54 – artykuł promocyjny

Zdrowe odżywianie to nie moda, to wymóg konieczny. Jeśli chcemy by nasze jedzenie sprawiało nam przyjemność, ale też dawało nam zdrowie musimy zadbać o jakość produktów i sposób przygotowania posiłków. W tej drugiej kwestii warto wyposażyć się w kilka akcesoriów, które znacznie nam w tym pomogą.
 

Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria

fot.: Garneczki.pl - ceramiczny garnek do gotowania na parze, idealny do przygotowywania zdrowych posiłków

 

Zdrowe odżywianie, fit kuchnia - jak zacząć, zasady

Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i dobrą formą i to bez względu na wiek. Wiele osób też pragnie zrzucić nadprogramowe kilogramy. Na zdrową dietę nigdy nie jest za późno, a im wcześniej zaczniemy tym lepiej. Jak się zwykło mówić "jesteś tym, co jesz" - a więc jedz pięknie, zdrowo i kolorowo. Zacznij od dużej ilości warzyw, często sięgaj również po owoce. Zwracaj uwagę na to, co kupujesz oraz sposób gotowania. Najlepsza dieta to

Zdrowe odżywianie - piramidaróżnorodność, bez produktów przetworzonych. Przygodę ze zdrowym odżywianiem warto zacząć wspólnie - będzie nam łatwiej. Do tego zaleca się podejście "zmiana nawyków żywieniowych" niż "jestem teraz na diecie". Poza tym ważna jest regularność - jedzenie niech będzie rytuałem powtarzanym w równych odstępach, najlepiej 5 razy dziennie i powoli. Nie można też zapomnieć o piciu - jedynym i słusznym napojem jest oczywiście woda. A poniżej praktyczne wskazówki jak wyposażyć swoją kuchnię, by zdrowe odżywianie weszło nam w nawyk i stało się codziennością.

fot.: Piramida zdrowia obrazuje jak powinny wyglądać nasze codzienne nawyki żywieniowe, czego unikać, a co jest podstawą zdrowego stylu życia - pamiętaj by jeść mądrze i zdrowo

Przeczytaj również >> Jak przechowywać owoce i warzywa w domu

Na początek lepiej wyznaczmy sobie małe kroki, spróbujmy podjąć wyzwanie i potem stopniowo zaczynajmy dodawać kolejne elementy zmiany. Nigdy nie porywajmy się na radykalną metamorfozę typu wszystko od razu, bo z pewnością będzie nam trudno wytrwać.

Pojemnik na ciasto lub owoce seria Gdynia

fot.: Plast Team - spożywane posiłki powinny być świeże, czyli jak najmniej przetworzone, dlatego warto wyposażyć swoją kuchnię w pojemniki przedłużające świeżość owoców i warzyw


Zdrowe gotowanie - jak gotować mniej kalorycznie

 

Gotowanie na parze

Zdrowy tryb życia, sport i odpowiednia dieta wpływają na naszą kondycję tak fizyczną, jak i umysłową. Są zatem warte uwagi, poświęceń i czasu. Wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych możemy zacząć od przygotowania zdrowego jedzenia.

Po pierwsze zrezygnuj ze smażenia - tłuszcz oraz wysoka temperatura obróbki produktów zabijają cenne składniki odżywcze i negatywnie wpływają na naszą wagę. W zamian warto wybrać gotowanie na parze. Proces ten jest najmniej szkodliwy dla witamin, dlatego tak przygotowane potrawy dostarczą nam więcej tych cennych składników.

  • Gotowanie na parze - garnki

Swoją popularność te naczynia zyskały dzięki wielofunkcyjności. Garnki do gotowania na parze umożliwiają przygotowanie pełnowartościowego posiłku szybko i zdrowo. Garnki na parę zwykle posiadają 3 elementy - garnek na wodę, sitko na potrawy i pokrywka. Ich budowa i przebieg procesu gotowania wpływają na soczystość i aromatyczność dań. Gotowanie na parze jest zdrowe, ponieważ nie powoduje wypłukiwania przez wodę naturalnych witamin oraz minerałów jak to jest w tradycyjnym garnku. Poniżej przedstawiamy przegląd przykładowych modeli naczyń przystosowanych do gotowania na parze:

Parownik bambusowy do gotowania na parze ORIENT 25 x 25 cm

fot.: Garneczki.pl - parownik bambusowy do gotowania na parze - należy umieścić go na garnku lub woku o podobnym rozmiarze, w którym znajduje się woda, tak by woda nie dotykała sitka

 

fot.: Garneczki.pl - emaliowany garnek z kolekcji PRIMA do gotowania na parze polskiej marki Emalia Olkusz

 

 

Garnek do gotowania na parze Parownik szklany do gotowania na parze HOME DELUX 23 cm
fot.: Kuchnioland.pl - garnek do gotowania na parze Ambition Stone
fot.: Garneczki.pl - podwójny szklany parownik z oferty firmy Home Delux
Garnki ze stali nierdzewnej do gotowania w piramidzie fot.: Europ24 - tradycyjne garnki ze stali nierdzewnej również mogą posłużyć nam do zdrowego gotowania na parze, jak na przykład zestaw Hoffner z opcją gotowania "wieżowego". Do tego tworzywo, czyli stal nierdzewna jest bezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego tego typu naczynia budzą nasze zaufanie

 

  • Gotowanie na parze - nakładki/wkłady - jeśli chcemy gotować na parze a nie zamierzamy dokupować następnych garnków możemy ograniczyć się do specjalnych wkładów lub nakładek - zajmują znacznie mniej miejsca, są sporo tańsze a spełniają te same funkcje co tradycyjny garnek. Tego typu akcesoria mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub silikonu.

Wkłady do gotowania na parze plastikowe JOSEPH JOSEPH 3 szt.Wkłady do gotowania na parze plastikowe JOSEPH JOSEPH 3 szt.Wkłady do gotowania na parze plastikowe JOSEPH JOSEPH 3 szt.

fot.: Garneczki.pl

Wkład do gotowania na parze ze stali nierdzewnej WMF GOURMET PLUS 20 cm  
fot.: Garneczki.pl - wkład do gotowania na parze ze stali nierdzewnej WMF GOURMET PLUS 20 cm
 
   
  • Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej - w mikrofali również możemy przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki na parze. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie pojemniki z dziurkowaną tackę, dzięki której para wodna może przenikać do produktów. Co więcej jest to rozwiązanie idealne również w pracy - mikrofalówka to powszechne urządzenie w wielu firmach a formy są lekkie, dzięki czemu bez problemu możemy je zabrać ze sobą. Najlepszed są te z dodatkowym poziomem, bo możemy przygotować różnego typu produkty za jednym razem, np. warzywa i ryby.

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej - pojemniki

fot.: Garneczki.pl

 

  • Parowar - jest to urządzenie do gotowania na parze zasilane prądem. Spełnia te same właściwości co garnek. Posiada dwie komory, dzięki czemu możemy jednocześnie przygotowywać dwie potrawy, a szczelna pokrywka zapobiega wydostawaniu się zapachów.

.

fot.: Garneczki.pl

  • Pieczenie parowe - to kolejna godna uwagi forma przygotowywania posiłków. Piekarniki parowe wydobywają głębię smaku oraz pozwalają zachować znacznie więcej składników odżywczych niż te klasyczne.

Piekarnik parowy CombiSteam DeluxePiekarnik parowy CombiSteam Deluxe]

fot.: Electrolux

  • Gotowanie z funkcją SousVide - funkcja ta daje możliwość przygotowania smacznych, aromatycznych i przede wszystkim zdrowych dań. Dzięki niej możemy przyrządzić mięsa, ryby, owoce morza, warzywa oraz owoce w niskiej temperaturze, przy udziale pary, co pozwoli nam uzyskać idealną konsystencję potraw przy zachowaniu większej ilości witamin, minerałów i wartości odżywczych.

Gotowanie z funkcją SousVide

fot.: Piekarnik parowy seria 900 SteamPro Electrolux



Odżywiając się zdrowo często indywidualnie dobieramy sobie porcje jedzenia. W tym celu warto wyposażyć swoją kuchnię również w >> wagę kuchenną.

 

Smażenie bez tłuszczu

 

Polska kuchnia słynie z potraw smażonych. Któż z nas nie jada kotleta lub naleśników? Nawet odżywiając się zdrowo nie musimy z nich rezygnować. Wybierzmy jedynie ich lżejszą wersję, czyli smażone bez lub z minimalną ilością tłuszczu. W tym celu warto wyposażyć własną kuchnię w patelnię dobrej jakości, która będzie posiadać powłokę nieprzywieralną typu non-stick, jak np. teflonowa, ceramiczna lub granitową.

Zdrowe gotowanie i smażenie bez tłuszczu

fot.: Garneczki.pl - patelnie grillowe nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu i najlepiej sprawdzają się przy beztłuszczowym smażeniu mięsa i ryb, które same w sobie posiadają tłuszcz stopniowo uwalniany w procesie smażenia

Pieczenie frytek bez tłuszczu

fot.: Europ24 - forma do pieczenia frytek bez tłuszczu - dzięki powłoce non stick jedzenie nie będzie przywierać ani przypalać się

Smażenie to wciąż dla wielu jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania dań. Zdrowa dieta wcale nie musi oznaczać końca z ulubionymi smakami. Tłuszcz, zwłaszcza ten podgrzany do wysokiej temperatury jest nie zdrowy. W związku z tym trzeba go ograniczyć - dzienna zalecana dawka dla osoby dorosłej to ok. 20-30 g. Pamiętajmy, że jest to jeden ze składników zbilansowanej diety, dlatego nie możemy z niego zrezygnować całkowicie. Najlepszy i najzdrowszy olej do smażenia to ten rzepakowy i to najlepiej ten rafinowany. Oprócz tego warto sięgać po rafinowaną oliwę z oliwek, rafinowany olej słonecznikowy, masło klarowane oraz rafinowany olej kokosowy.

fot.: Garneczki.pl - patelnia z systemem Oil Control posiada 2 wewnętrzne okręgi, które pomogają wlać odpowiednią ilość oleju – 5 g lub 10 g. Jest to prosty sposób na kontrolowanie dziennej dawki tłuszczu bez ryzyka przekroczenia jej

 

Zdrowe grillowanie

 

Grillowanie będzie zdrowym sposobem na przygotowanie dań jeśli zachowamy kilka prostych zasad. W grillowaniu najbardziej szkodliwe są uwalnianie związki dymu związane ze spalaniem tłuszczu. Wybierając chude mięsa oraz warzywa możemy cieszyć się z uroków tego smażenia. Zobacz więcej >> Grill do płyt indukcyjnych i gazowych - zdrowe grillowanie w domu

fot.: Garneczki.pl - mata redukująca nadmiar tłuszczu

Zdrowe grillowanie

fot.: Adler

 

Więcej warzyw w diecie - spiralizery, temperówki i obieraczki do robienia makaronu

 

Domowy makaron zawsze jest zdrowszy niż ten kupowany w sklepie. A jeśli dodatkowo zamienimy mączne makarony na te robione z warzyw to nasza dieta będzie jeszcze bogatsza w zdrowe składniki. Do tego celu potrzebujemy prostych urządzeń kuchennych, które jednak wykonują dość trudną czynność, a mianowicie tną warzywa na cienkie i długie kawałki (jak makaron).

Zobacz także >> Urządzenia niezbędne w kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i witariańskiej

Zdrowe odżywianie w domu - akcesoriaSpiralne warzywa - moda na zdrowe odżywianie

fot.: Garneczki.pl

Tak przygotowane warzywa możemy jeść ugotowane zamiast tradycyjnego makaronu, mogą posłużyć nam do zrobienia surówki lub być zwyczajnie dekoracją dania.

fot.: Fiskars - suszarka do sałaty

 

Smoothie i koktajle - blender lub koktajler

 

Smoothie i koktajle to również doskonały sposób na urozmaicenie i wzbogacenie diety w najlepsze składniki. To dzięki nim do diety łatwo można wprowadzić wiele składników, również tych, których nie lubimy jeść oddzielnie. Taki posiłek łatwo można zabrać ze sobą w bidonie, jest pożywny, smaczny i kolorowy, dlatego chętnie sięgają po nie również dzieci.

Smoothie i koktajle - blender lub koktajler

fot.:  Kernau



Duże znaczenie w codzienniej diecie mają również soki, zwłaszcza te świeżo wyciskane. To znacznie więcej witamin niż zjedzenie samych owoców. Najlepsze są jednak te w połączeniu z warzywami. Aby cieszyć się domowymi sokami warto kupić wyciskarkę lub sokowirówkę. 

 

Zdrowe odżywianie - owoce i warzywa w diecie

 fot.: Fiskars - ręczna wyciskarka do cytrusów

 

Lunchboxy - pudełka na jedzenie
 

Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać musimy być zawsze przygotowani. Kiedy dopadnie nas głód powinniśmy sięgnać po coś zdrowego, przygotowanego przez nas. Uchroni nas to przed szybkim i łatwym rozwiązaniem, czyli fast foodami. W takim przypadku warto zawsze mieć pod ręką specjalne pudełko na przekąski - lunchbox. Możemy w nim zmieścić świeże owoce i warzywa oraz inne pełnowartościowe przekąski. Wiele z nich zaprojektowanych jest tak by nasze danie mogła składać się z kilku elementów, a widelec i łyżka są dołączone do zestawu. Dzięki temu możemy najeść się praktycznie wszędzie.

Pojemnik plastikowy na żywność SISTEMA LUNCH BOX TO GO MIX 0,4 lLunch box / zestaw do sałatek BRAMLI SALAD TIME MIX

fot.: Garneczki.pl - lunchboxy podzielone zazwyczaj są na komory, dzięki czemu możemy mieć różne przekąski i pewność, że smaki nie zmieszają się a na przekąskę warto zabrać pokrojone warzywa

fot.: Emako                                                            fot.: Plast Team            

Jeśli zadbamy o to by nasz box na obiad lub drugie śniadanie posiadał także odpowiednie zabepzieczenie termiczne to nasze posiłki spożywane poza domem będą także ciepłe. Dla miłośników zup, musów, przecierów i różnego rodzaju koktajlii producenic przygotowali ofertę specjalną - pojemniki na żywność płynną.

 

Zdrowe kanapki i sałatki - uprawiaj kiełki

 

Kiełki to dodatek, który z łatwością możemy uprawiać w domu, a który posiada skoncentrowane właściwości roślin. Kiełkami zastąpimy sałatę lub inne warzywa. Mają wyrazisty smak i często trzeba się do nich przyzwyczaić. Kiełki świetnie komponują się również w sałatkach. Niska kaloryczność, duża zawartość błonnika oraz obecność kwasów Omega-3 sprawiają, że możemy je jeść bez ograniczeń. Najważniejsze by jeść świeże kiełki. Warto również spróbować różnych i wybrać te, które najbardziej nam smakują - do kiełkowania używa się około 20 różnych roślin, głównie zbóż i roślin motylkowych. Regularne spożywanie kiełków jest w stanie uchronić nas przed wieloma chorobami, w tym również nowotworem. 

fot.: Garneczki.pl

 

Filtrowanie wody - pij zdrową i czystą wodę
 

Filtry dzbankowe to najprostszy i najtańszy sposób żeby zadbać o dobrą jakość wody używanej w kuchni. Czysta woda to połowa sukcesu w zdrowym odżywianiu, bo to właśnie na niej gotujemy nasze potrawy i używamy do picia. Nagromadzone zanieczyszczenia z rur instalacji sanitarnej oraz proces przygotowania wody przez wodociągi powoduje, że woda prosto z kranu nie zawsze jest smaczna i klarowna, dlatego warto przepuścić ją przez filtr zanim trafi do naszych potraw.

fot.: Dafi

Dla każdego, kto chce prowadzić zdrowy styl życia producenci przygotowali także ofertę specjalną w postaci butelek z filtrami. To proste i kompaktowe urządzenie, które możemy zawsze mieć przy sobie. Wyposażona w unikatowy wymienny filtr węglowy, który usuwa smak i zapach chloru z wody kranowej. Jeden wymienny filtr zastępuje 300 półlitrowych butelek PET, czyli ok. 26,4 kg plastiku na rok mniej w naszych śmietnikach! Dodatkowo butelka może posiadać specjalny wkład na owoce do przygotowania zdrowej wody smakowej.

Butelka na wodę z wkładem na owoce i kostki lodu

fot.: Garneczki.pl



Zdrowe przyprawianie - postaw na zioła

 

Ograniczenie spożycia soli niesie za sobą mnóstwo pozytywnych zmian. Przede wszystkim nasz organizm zaczyna lepiej funkcjonować. Zanim jednak wyeliminujemy tą najpopularniejszą w naszej kuchni przyprawę musimy nauczyć się zastępować innymi. Najlepiej w tej roli sprawdzają się zioła, które mają bardzo szeroki wachlarz smaków - od delikatnych po bardzo intensywne. Dobrze, że jest zatem mieć własną hodowlę - wystarczy doniczka, trochę ziemi, nasionka i szczere chęci. Przeczytaj >> Zioła w kuchni.

 

   SÓL W KUCHNI - ciekawostki

Sól sama w sobie nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale zatrzymuje w organizmie wodę, przez co wyglądamy na grubszych. Najczęściej stosowana sól to ta kopalniana (warzona). Jeśli chcemy nadal solić możemy sięgnąć po nieco zdrowsze jej zamienniki, ale nadal należy monitorować ich dzienne spożycie (do 5 gram dziennie/łyżeczka). Alternatywne sole to sól morska, himalajska i potasowe, które zawierają dodatkowo sole mineralne i mikroelementy.
 

Inne zdrowe zamienniki popularnych produktów spożywczych:

Zamienniki masła

  • klarowane masło (zwane też ghee) - jest mniej kaloryczne, a najlepiej sprawdza się przy obróbce termicznej
  • awokado to inaczej "masło Bogów" - tłustym miąższem z powodzeniem możemy smarować pieczywo, a także stosować go do pieczenia. Zawarte w nim tłuszcze są zdrowe, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu
  • hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamu, oliwy i czosnku jest zdrową alternatywą z mnóstwem cennych składników
  • oleje, np. kokosowy - jeśli do smażenia to rafinowany, na zimno lepszy będzie nierafinowany, z oliwy, rzepakowy, lniany itp.
  • serki twarogowe - zawierają pełnowartościowe białko (idealne na słodko i z warzywami) - możemy wybrać również w wersji z mleka koziego lub owczego (ricotta).
  • masło orzechowe - zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych i ma znacznie niższą kaloryczność niż tradycyjne masło

7 powodów dla których warto kupić domową prasę do oleju

fot.: Ronic - prasa do tłoczenia domowego oleju

Zamienniki cukru

  • stewia - bardzo słodka i praktycznie bezkaloryczna, używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy, ale tylko w wersji zielonego lub brązowego proszku - biały odpowiednik jest silnie przetworzony
  • ksylitol - cukier brzozowy jest równie słodki, ale ma nawet 40% mniej kalorii i ma wiele pozytywnych właściwości - zwiększa wchłanianie wapnia (przeciwdziała osteoporozie), goi, wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni skórę przed starzeniem. W tej samej grupie jest także erytrytol
  • miód - ma więcej kalorii niż biały cukier, ale ma wiele wartościowych związków, które czynią go produktem zdrowym. W jego składzie są cukry proste (glukoza i fruktoza), które są lepiej przyswajalne przez organizm
  • syrop klonowy, z agawy, daktylowy - oprócz cukru zawierają też sole mineralne, witaminy i kwas foliowy, są też mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.
  • melasa - to produkt uboczny przy produkcji cukru - gęsty, ciemnobrązowy syrop. Zalecana ze względu na źródło żelaza niehemowego, idealna przy zaburzeniach typu astma i alergie, ale też w przeziębieniu i grypie (można ją pić jak syrop od kaszlu)
  • UWAGA - cukier trzcinowy to po prostu biały cukier z dodatkiem melasy

 

 

Zdrowe gotowanie w zdrowych naczyniach - sprawdź czego lepiej unikać

 

Listę toksycznych akcesoriów powszechnie używanych w kuchni otwierają nylon, teflon i aluminium. To właśnie z nich produkowane jest większość naczyń i akcesoriów kuchennych, które są łatwo dostępne, względnie tanie i mają nowoczesny wygląd. Te cechy nas przekonują, jednak warto wiedzieć co zawierają. Materiały o bardzo niskiej jakości mogą wydzielać toksyczne substancje przedostające się do pożywienia. Równie ważne jest tu prawidłowe ich użytkowanie, zwłaszcza w zakresie dopuszczalnej temperatury oraz powłok, które chronią przed bezpośrednim kontaktem żywności z daną powierzchnią, dlatego wszystkie uszkodzone powłoki są przesłanką do wyrzucenia takich naczyń.

  • łyżki, cedzaki i szpatułki z czarnego nylonu - zawarte w nich składniki są toksyczne i prowadzą do rozwoju chorób nowotworowych. Uwalniają się one do pożywienia przy wysokich temperaturach, np. w czasie mieszania zupy, czy przekręcania kotletów. ROZWIĄZANIE - akcesoria drewniane i bambusowe
  • garnki z aluminium i miedzi - w czasie gotowania do pożywienia wydziela się glin odpowiedzialny za choroby układu nerwowego (np. Alzheimera) oraz odkładanie się w wątrobie, co prowadzi do jej niewydolności lub nowotworu. ROZWIĄZANIE - garnki ze stali nierdzewnej oraz szklane
  • patelnie z powłoką teflonową - w bardzo wysokich temperaturach zaczynają wydzielać toksyczne substancje, m.in. związki fluoru; może wywoływać objawy grypopodobne. Dodatkowo zarysowane patelnie powodują przedostanie się cząstek polimerów teflonu do pożywienia, które zmniejszają ogólną odporność odporność, prowadzą do zaburzeń hormonalnych, zwiększają ryzyko zawału serca i udaru, sprzyjają nowotworom. ROZWIĄZANIE - do smażenia w wysokich temperatura najlepsze są patelnie żeliwne
  • plastikowe kubki, talerze i sztućce - powodują rozwój chorób hormonalnych, nowotworów i innych ciężkich schorzeń. Najbardziej niebezpieczny jest obecny w nich bisfenol A, który uwalnia jest zwłaszcza przy podwyższonych temperaturach, na przykład na skutek gotowania, podgrzewania (w mikrofali), ale też promieniowania słonecznego (pozostawiona na słońcu butelka jest dla nas toksyczna). ROZWIĄZANIE - szklane naczynia i papierowe opakowania.

 



REDAKCJA POLECA RÓWNIEŻ:

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Kuchnioland.pl, Ronic, Adler, Plast Team, Fiskars, Garneczki.pl, Electrolux, Emako, Dafi, Europ24, Kernau



Podobne artykuły
Fiskars Premium - naczynia kuchenne  Hard Face dla wymagających

akcesoria kuchenne

Fiskars Premium - naczynia kuchenne Hard Face...

Obecnie coraz więcej osób uświadamia sobie, jak ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, a... więcej...

Akcesoria kuchenne do pieczenia

akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne do pieczenia

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt czy ważnych uroczystości rodzinnych bez domowych wypieków,... więcej...

Słoje z kranikiem - serwowanie letnich napojów

akcesoria kuchenne

Słoje z kranikiem - serwowanie letnich napojów

Letnie upały to najlepszy czas na przyjęcia, również te na świeżym powietrzu. A w takiej sytuacji... więcej...





Partnerzy

Ergo International sp zo.o.   Emako

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Ronic

Kuchinox  Laveo

Electrolux    logo Teka