konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

Emako

Stołowy savoir vivre. Jak powinny być ułożone sztućce?

data aktualizacji: 15-10-2019, 09:23 – artykuł promocyjny

Nie chcąc popełnić faux pas podczas organizacji chociażby kameralnego przyjęcia, koniecznie należy poznać podstawowe zasady dobrych manier stołowych, a dokładniej rzecz biorąc- warto wiedzieć, gdzie rozlokować na jadalnianym blacie poszczególne sztućce i do czego konkretne z nich mają za zadanie służyć. Podstawowe zasady stołowego savoir vivre w pigułce w niniejszym poradniku.

Stołowy savoir vivre. Jak powinny być ułożone sztućce?

Od początku

Zacznijmy jednak od ogólnych informacji, jakie musimy mieć na względzie wcielając się w rolę gospodarza wieczoru. Zanim przejdziemy do umiejscawiania noży, łyżek i widelców, niezbędne jest -stosowne do okazji - udekorowanie stołu. Zaleca się, aby rozłożony na blacie obrus oraz serwetki dla gości były dopasowane do siebie kolorystycznie. Standardem są oczywiście białe dodatki, które pasują do każdego typu okoliczności, mebli czy wszelakich rodzajów zastaw. Elegancką oprawę stołu zapewnimy również decydując się na nakrycia w kolorze intensywnego granatu czy mocnego bordo. Poza tym, że efektownie prezentują się na stole, są one również bardzo praktyczne - nie rzucają się w oczy powstałe na nich plamy czy zabrudzenia. Na środku warto umieścić wazon ze świeżymi kwiatami, który będzie wizualnie dopełniał całość dekoracji. Pamiętajmy jednak, aby kwiaty dobrać nie za wysokie, aby nie utrudniały kontaktu siedzących naprzeciwko flakonu.


Ustalone reguły

Przejdźmy teraz do kwestii stosownego układania naczyń i akcesoriów stołowych. Podstawowa reguła, którą należy mieć w pamięci przy organizacji poczęstunków to umiejscawianie sztućców od zewnątrz do wewnątrz - zawsze w takiej kolejności, nigdy odwrotnie. To, które widelczyki czy noże znajdą się w jakiej lokalizacji na jadalnianym stole zależne jest natomiast od typu serwowanych potraw. Dobre maniery nakazują zaś układanie po prawej stronie talerza odpowiednio - noża do dania głównego, noża do ryb, noża do zakąsek, łyżeczki do kawy oraz herbaty, dużej łyżki do zupy a na koniec widelca do owoców morza. Z lewej strony powinny pojawić się z kolei widelec do dania głównego, widelec do ryb, widelec do przekąsek. Nóż ma być tak położony, aby skierowany był do talerza, widelec oraz łyżka mają leżeć grzbietem do dołu. Nad talerzem należy ulokować sztućce deserowe - łyżeczkę przesunąć na lewo, widelczyk na prawo.

sztućcesztućce Amefa


Dodatkowe wskazówki

W momencie, gdy na stół wjeżdżają sery, konieczne jest przygotowanie do nich specjalnego nożyka i widelczyka. Te akcesoria powinny znaleźć się bezpośrednio nad talerzem gościa. Jeżeli podajemy pieczywo, obowiązkowo musimy zaplanować niewielką przestrzeń na stole przeznaczoną na mały talerzyk na bułki czy chleb oraz osoby nóż służący do smarowania masła. Zaleca się, aby były one po lewej stronie nakrycia. Idealnie z zasadami savoir vivre jest, gdy biesiadujący mają między swymi nakryciami ok. 80 cm wolnego blatu. Niezależnie natomiast od rodzaju sztućców i ich przeznaczenia, wszystkie powinny znaleźć się na stole w identycznej odległości od krawędzi mebla.

Kontakt w sprawie produktów:

Helios
ul. Przemysłowa 14
35-105 Rzeszów
tel. +48 (17) 86 29 192
www: www.helios-szklo.pl
mail: wyślij wiadomość



szkło: kieliszki » szklanki » wazony » salaterki » patery » świeczniki » karafki » formowane ręcznie oraz automatycznie
porcelana: serwisy obiadowe » kawowe » herbaciane » śniadaniowe » filiżanki » talerze » półmiski » salaterki » galanteria porcelanowa
sztućce
: łyżki » łyżeczki » widelce » noże - w kompletach i luzem
naczynia i akcesoria kuchenne
: naczynia do gotowania » patelnie » garnki » zestawy do dipów
 

Producenci: Gerlach » Karolina » Ćmielów » Krosno S.A. » Chodzież » Amefa » Lubiana » Pintinox » GreenPan » Regent


Zobacz zdjęcia w galerii Helios:


 




Podobne artykuły
Zioła w kuchni - jak założyć własny ziołowy ogródek?

akcesoria kuchenne

Zioła w kuchni - jak założyć własny ziołowy ogródek?

Świeże zioła stanowią niezbędny dodatek do niemal każdej potrawy. Ich niepowtarzalny aromat jest w stanie... więcej...

Jaką deskę do krojenia wybrać

akcesoria kuchenne

Jaką deskę do krojenia wybrać

Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia,... więcej...

Jak grillować wygodnie? Akcesoria kuchenne pomocne w trakcie grilla

akcesoria kuchenne

Jak grillować wygodnie? Akcesoria kuchenne...

Małe grillowanie ze znajomymi czy duża impreza rodzinna w towarzystwie dań z rusztu? Bez względu na to,... więcej...





Partnerzy

Ergo International sp zo.o.   Emako

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Ronic

Kuchinox  Laveo

Electrolux    logo Teka