Stołowy savoir vivre. Jak powinny być ułożone sztućce?
data aktualizacji: 15-10-2019, 09:23 – artykuł promocyjny
Nie chcąc popełnić faux pas podczas organizacji chociażby kameralnego przyjęcia, koniecznie należy poznać podstawowe zasady dobrych manier stołowych, a dokładniej rzecz biorąc- warto wiedzieć, gdzie rozlokować na jadalnianym blacie poszczególne sztućce i do czego konkretne z nich mają za zadanie służyć. Podstawowe zasady stołowego savoir vivre w pigułce w niniejszym poradniku.

Od początku
Zacznijmy jednak od ogólnych informacji, jakie musimy mieć na względzie wcielając się w rolę gospodarza wieczoru. Zanim przejdziemy do umiejscawiania noży, łyżek i widelców, niezbędne jest -stosowne do okazji - udekorowanie stołu. Zaleca się, aby rozłożony na blacie obrus oraz serwetki dla gości były dopasowane do siebie kolorystycznie. Standardem są oczywiście białe dodatki, które pasują do każdego typu okoliczności, mebli czy wszelakich rodzajów zastaw. Elegancką oprawę stołu zapewnimy również decydując się na nakrycia w kolorze intensywnego granatu czy mocnego bordo. Poza tym, że efektownie prezentują się na stole, są one również bardzo praktyczne - nie rzucają się w oczy powstałe na nich plamy czy zabrudzenia. Na środku warto umieścić wazon ze świeżymi kwiatami, który będzie wizualnie dopełniał całość dekoracji. Pamiętajmy jednak, aby kwiaty dobrać nie za wysokie, aby nie utrudniały kontaktu siedzących naprzeciwko flakonu.
Ustalone reguły
Przejdźmy teraz do kwestii stosownego układania naczyń i akcesoriów stołowych. Podstawowa reguła, którą należy mieć w pamięci przy organizacji poczęstunków to umiejscawianie sztućców od zewnątrz do wewnątrz - zawsze w takiej kolejności, nigdy odwrotnie. To, które widelczyki czy noże znajdą się w jakiej lokalizacji na jadalnianym stole zależne jest natomiast od typu serwowanych potraw. Dobre maniery nakazują zaś układanie po prawej stronie talerza odpowiednio - noża do dania głównego, noża do ryb, noża do zakąsek, łyżeczki do kawy oraz herbaty, dużej łyżki do zupy a na koniec widelca do owoców morza. Z lewej strony powinny pojawić się z kolei widelec do dania głównego, widelec do ryb, widelec do przekąsek. Nóż ma być tak położony, aby skierowany był do talerza, widelec oraz łyżka mają leżeć grzbietem do dołu. Nad talerzem należy ulokować sztućce deserowe - łyżeczkę przesunąć na lewo, widelczyk na prawo.
Dodatkowe wskazówki
W momencie, gdy na stół wjeżdżają sery, konieczne jest przygotowanie do nich specjalnego nożyka i widelczyka. Te akcesoria powinny znaleźć się bezpośrednio nad talerzem gościa. Jeżeli podajemy pieczywo, obowiązkowo musimy zaplanować niewielką przestrzeń na stole przeznaczoną na mały talerzyk na bułki czy chleb oraz osoby nóż służący do smarowania masła. Zaleca się, aby były one po lewej stronie nakrycia. Idealnie z zasadami savoir vivre jest, gdy biesiadujący mają między swymi nakryciami ok. 80 cm wolnego blatu. Niezależnie natomiast od rodzaju sztućców i ich przeznaczenia, wszystkie powinny znaleźć się na stole w identycznej odległości od krawędzi mebla.
Kontakt w sprawie produktów: Helios ul. Przemysłowa 14 35-105 Rzeszów tel. +48 (17) 86 29 192 www: www.helios-szklo.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | ![]() |
szkło: kieliszki » szklanki » wazony » salaterki » patery » świeczniki » karafki » formowane ręcznie oraz automatycznie Producenci: Gerlach » Karolina » Ćmielów » Krosno S.A. » Chodzież » Amefa » Lubiana » Pintinox » GreenPan » Regent
|
![]() Wielkanocny stół w nieszablonowym wydaniu
Stół stanowi symbol każdego domostwa. To centralny punkt, przy którym gromadzi się na specjalne... więcej... Grill do płyt indukcyjnych i gazowych - zdrowe...
Większość z nas ceni grillowane potrawy za smak. Inni dopatrują się w tym urozmaicenia codziennej diety.... więcej... |

- Jak upiec chleb - formy do pieczenia
- Wybieramy patelnię
- Jaką deskę do krojenia wybrać
-
3 niestandardowe sposoby na notatki
- Sokowirówka - jak wybrać
- Noże kuchenne - jaki nóż do czego służy
- Jaki wybrać parowar i wolnowar
- Wybór wyciskarki do soków
- Jaki czajnik wybrać
-
Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej

- Szuflada Hettich AvanTech You
-
Jazda Próbna Kuchni
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Farba do malowania płytek
- Oszczędzaj czas z produktami Leifheit
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
