Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Jak podawać kawę

artykuł promocyjny

Kawa to nasz ulubieniec. Zaczynamy z nią każdy dzień, towarzyszy nam przy spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi. Kawa i ciasto to elegancki sposób na uczczenie wielu okazji. Podawana przy śniadaniu, po obiedzie, na deser. To jeden z najczęściej spożywanych napojów i to na całym świecie. Kawa kawie nie równa, a odpowiedni sposób podania to ważny element spotkań towarzyskich oraz firmowych. Wyróżniamy różne metody parzenia kawy, które wpływają również na to, w jakim naczyniu ją serwujemy. Kawa może być podawana w porcelanowych filiżankach, wysokich szklankach czy kubkach idealnych w domowym zaciszu.

Jak podawać kawę

fot.: Emako

Sposób podawania kawy zależy od jej odmiany.

 

Espresso - klasyka wśród kaw

Espresso - ten rodzaj kawy parzony jest pod ciśnieniem w określonej temperaturze i czasie. Serwowana jest w niewielkich iloścach, dlatego filiżanka powinna mieć max. 90 ml objętości, z czego samej kawy powinno być od 20-30 ml. Kawę tą podaje się od razu po zaparzeniu w małych, podgrzanych przed podaniem, białych filiżankach lub filiżankach z podwójną ścianką. Porcelana, z jakiej jest wykonana filiżanka, powinna być gruba, dzięki czemu bez problemu utrzymywana jest temperatura napoju. Dodatkowo preferowany jest cylindryczny kształt, który ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.

Filiżanka do espresso Garneczki.pl

fot.: Helios - Filiżanki do espresso z podwójną ścianką Vialli Design oraz filiżanka do espresso - Garneczki.pl



Lungo
- z języka włoskiego oznacza długo i odnosi się to do czasu przygotowania kawy. Parzy się je jak espresso jednak z tym, że po zaparzeniu ok. 30 ml ekstraktu nie przerywa się procesu, tylko pozostawia aż do uzyskania 50-60 ml. Do takiej kawy pasuje filiżankę przypominająca tą do espresso tylko oczywiście musi być ona wyższa, co pozwoli na powstanie charakterystycznej dla tej kawy pianki.

Ristretto - to przeciwieństwo lungo, gdyż przygotowywana jest jak espresso, ale z mniejszej ilości wody (15 ml), czyli tyle, co jeden tylko łyk. Podawana w takich samych filiżankach jak espresso.

Americano - to kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku. Kawa ta może mieć różną moc zależną od ilości dolanej wody do espresso. Do jej serwowania wybiera się duże filiżanki lub kubki o dowolnym kształcie. Warto zadbać o grube ścianki, dzięki temu kawa nie straci tak szybko ciepła.
 


Kawa nie tylko czarna - o mlecznych odmianach


Cappuccino
- to najbardziej popularna kawa z dodtakiem mleka. Podawane jest w filiżance porcelanowej o wybrzuszonych ściankach. Mleko, które dodawane jest do kawy, tworzy charakterystyczną piankę, którą można posypać np. czekoladą. Filiżanka powinna mieć max. 200 ml.

Filiżanka do kawy cappuccino Garneczki.plFiliżanka do cappuccino Garneczki.pl

fot.: Filiżanka do kawy cappuccino - Garneczki.pl

fot.: Villa Italia - filiżanki do serwowania capuccino

 

Scurro cappuccino / dry cappucino - od tradycyjnego cappuccino różnia się mniejszą ilością spienionego mleka, ale ma dużo więcej mlecznej pianki. Podawana jest w takich samych filiżankach jak cappuccino.

Filiżanka ze spodkiem 0,25 l - ROCOCO Rocaille / G351 Turkus  - zdjęcie duże 2

fot.: Helios - Filiżanka ze spodkiem Ćmielów z serii kolekcjonerskiej Rococo Rocaille

 

Kawa z mlekiem podawanym w mleczniku -  jeśli chcemy wypić kawę z mlekiem w eleganckim wydaniu, mlecznik pasować będzie tu idealnie. Dzięki niemu, można w łatwy i estetyczny sposób dolać pożądaną ilość mleka do filiżanki ze świeżo zaparzoną kawą. Będzie także pomocny przy ubijaniu mleczka służąc jako naczynie. Świetnym wyborem może okazać się komplet serwisu kawowego składający się z filiżanki ze spodkami, dzbanka, cukiernicy oraz mlecznika.

fot.: Villa Italia -  porcelanowa filiżanka i mlecznik

 

Cafe Latte - w tej kawie mamy większy stosunek mleka do kawy i podaje się ją w wysokich szklankach o pojemności 220-250 ml.

Latte Macchiato - podobnie jak latte serwowane jest w wysokiej szklance z uchwytem o pojemności 220-250 ml. Najlepiej jeśli jest ona wykonana z przeźroczystego szkła, które uwydatni walory estetyczne kawy. Powstaje w wyniku dolania do espresso gorącego spienionego mleka. Prawidłowo wykonane latte macchiato tworzą trzy warstwy, począwszy od dołu: mleko, espresso i piana.

Szklanka do latte macchiato z podójną ścianką

fot.: Helios - szklanka do latte macchiato z podwójną ścianką


Mocha - to kolejna wersja kawy latte. Do jej przygotowania potrzebujemy espresso oraz czekoladę w proszku lub syropie, gorącego mleka i na wierzch bitą śmietanę. Serwowana podobnie jak poprzedniczki w wysokiej szklance o pojemności 200 ml.

Flat white - kawa ta powstaje poprzez zalanie podwójnego espresso gorącym mlekiem. Podajemy ją w filiżankach o pojemności od 150 do 200 ml.

 

Kawa na upalne dni


Cafe frappe - to kawa mrożona, serwowana w wysokich szklankach. Powstaje z dopełnienia mocnej kawy zimnym mlekiem z dodatkiem gałki lodów waniliowych i bitej śmietany. Do tej kawy obowiązkowo podaje się słomkę i podstawkę, by skraplająca się woda nie tworzyła plam na obrusie.  

Freddo - jest to po prostu espresso na zimno. Robi się je poprzez zalanie kostek lodu kawą i ewentualnie dodanie odrobiny alkoholu (grappy lub brandy). Kawę serwujemy w filiżankach lub wysokich szklankach.

 

Czarna kawa ze słodyczą bitej śmietany

Irish coffee - kawę tą podaje się w ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem, w szklankach do whisky i lub szklankach do piwa. Kawa ta jest połączeniem whisky z kawą i brązowym cukrem. Na wierzchu z bitą śmietaną z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.

Szklanka do Irish Coffee Garneczki.plSzklanka do Irish Coffee Garneczki.pl

fot.: Szklanki do serwowania irish coffee - Garneczki.pl


Kawa po wiedeńsku - jak można się domyślić kawa ta swoje korzenie ma w Wiedniu. Jest to mocna czarna kawa lub espresso udekorowane bitą śmietaną. Zdarza się, że do kawy dodana jest roztopiona czekolada. Tak parzoną kawę podajemy w przeźroczystych filiżankach w celu uzyskania dodatkowych walorów estetycznych.

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Emako, Villa Italia, Garneczki.pl, Helios












Partnerzy

Hafele    Grupa Armatura

Peka  SHARP
REJSMagma

Partner serwisu FiskarsEdaxo


Franke
   logo Helios

     Laveo     Kuchinox

    nVent        Amix  
 

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram