Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

W czym przechowywać produkty w lodówce?

artykuł promocyjny

Na co dzień nasza lodówka jest pełna różnorakiej żywności. Znajdują się w niej warzywa, owoce, mięso, ryby, wędliny, przetwory, nabiał czy jajka. Z racji tego, że cyrkulujące powietrze w lodówce powoduje jego obsychanie, dużą część produktów musimy w odpowiedni sposób zabezpieczyć. W związku z tym tak ważna jest znajomość poszczególnych produktów oraz wymogów dotyczących ich przechowywania. 

W czym przechowywać produkty w lodówce?

Opakowania na żywność


Plastikowe opakowania, pudełka -  można w nich przechowywać większość produktów spożywczych, dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, muszą posiadać atest uprawniający do kontaktu z żywnością (ikona widelca na kieliszku);

Pojemniki na żywność z silikonową uszczelką do lodówki i zamrażarki

fot.: Plast Team


Pojemnik do przechowywania

fot.: Emako


Pojemniki silikonowe -  nadają się do przechowywania żywności zarówno w lodówce jak i zamrażarce; przechowujemy w nich świeże ryby, owoce czy warzywa;

 

https://www.kuchenny.com.pl/obrazki/pojemniki_silikonowe_lekue_cooking_bag_garneczkipl_110116.jpg
fot. Pojemniki silikonowe Lekue Cooking Bag - Garneczki.pl


Pojemniki próżniowe - zamknięcie próżniowe gwarantuje dłuższą przydatność produktów do spożycia, chronią wartości spożywcze i witaminy w nich zawarte, nie przepuszczają żadnych zapachów przez co jedzenie dłużej zachowuje swój aromat;

Woreczki foliowe zamykane na strunę - idealnie sprawdzą się w przypadku produktów przeznaczonych do mrożenia;

Papier śniadaniowy/papierowe torebki -  przeznaczone do pakowania owoców i warzyw, oprócz tych, które są miękkie i soczyste, papier woskowany zda egzamin w przypadku wędlin czy serów w ten sposób unikniemy przemięknięcia i nadmiernego obsychania;

Folia aluminiowa - oprócz podstawowego zabezpieczenia przed wilgocią i światłem, ograniczy rozprzestrzenianie się intensywnego zapachu poszczególnych produktów, idealna dla wędlin, ryb czy też gotowych dań. Nie nadaje się do produktów zawierających kwasy np. cytrusów, ogórków kiszonych - reakcja spowoduje metaliczny posmak. Nie nadaje się także do kontaktu z solą, marynowaną żywnością, nabiałem i owocami;

Folia spożywcza - podobnie jak folia aluminiowa chroni produkty przez obsychaniem i intensywnymi zapachami; odpowiednia do pakowania sera czy też przykrycia gotowych potraw; nie można owijać warzyw i owoców gdyż nasili to ich pleśnienie;

Pojemniki szklane, ceramiczne, porcelanowe - bezpieczne, nie wchodzą w reakcję z żywnością, wszystkie produkty muszą być przykryte lub zamknięte, dzięki czemu nie wyschną i nie przejmą innego zapachu;

https://www.kuchenny.com.pl/obrazki/pojemnik_hermetyczny_kwadratowy_luminarc__pure_box_activ_garneczkipl_110116.jpghttps://www.kuchenny.com.pl/obrazki/pojemnik_hermetyczny_luminarc_pure_box_active_garneczkipl_110116.jpghttps://www.kuchenny.com.pl/obrazki/prostokatny_pojemnik_hermetyczny_pure_box_active_luminarc_garneczkipl_110116.jpg

fot. Pojemniki szklane, hermetyczne Pure Box Active - Garneczki.pl

Maselnica z porcelany

fot. Emako


Niektóre produkty zarówno warzywa jak i owoce, z różnych względów nie nadają się do przechowywania w lodówce. Są to min. pomidory, dynie, ogórki, cukinie, bakłażany, papryka, warzywa strączkowe, ziemniaki, owoce egzotycze: mango, pomarańcze, banany, cytryny. Do lodówki nie wkładamy także chleba, przyspiesza to jego czerstwienie. Tak samo nie wkładamy mokrych produktów, gdyż będzie to sprzyjało rozwojowi pleśni. W lodówce nie przechowujemy oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i rzepakowego.

 

Wskazówki dotyczące przechowywania produktów w lodówce

 

  • produkty z najkrótszym terminem ważności trzymaj z przodu lodówki - dzięki temu zdążysz je spożyć przed końcem daty przydatności do spożycia,
  • obok siebie na półce nie mogą leżeć gotowe potrawy i surowe mięso,
  • w zamrażalce produkty układaj ciasno, z kolei w lodówce zachowaj przestrzenie pomiędzy nimi - dzięki temu zostanie zachowana cyrkulacja powietrza,
  • do lodówki pod żadnym pozorem nie wkładaj gorących potraw,
  • produkty posiadające silny zapach szczelnie zapakuj, dzięki temu inne produkty go nie wchłoną,
  • nie wkładaj produktów w otwartych puszkach - zyskają one metaliczny posmak,
  • nie myj jaj przed włożeniem do lodówki - skorupka posiada naturalne drobnoustroje chroniące je,
  • nie zamrażaj dwukrotnie produktów -  raz odmrożony produkt trzeba przygotować i spożyć,
  • na bieżąco kontroluj termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów -  wszystkie po terminie wyrzuć.

     

Przeczytaj również >> Jak przechowywać żywność w lodówce



Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Emako, Samsung, Garneczki.pl, Plast Team










Partnerzy

Hafele    Grupa Armatura

Peka  SHARP
REJSMagma

Partner serwisu FiskarsEdaxo


Franke
   logo Helios

     Laveo     Kuchinox

    nVent        Amix  
 

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram