W czym przechowywać produkty w lodówce?
artykuł promocyjny
Na co dzień nasza lodówka jest pełna różnorakiej żywności. Znajdują się w niej warzywa, owoce, mięso, ryby, wędliny, przetwory, nabiał czy jajka. Z racji tego, że cyrkulujące powietrze w lodówce powoduje jego obsychanie, dużą część produktów musimy w odpowiedni sposób zabezpieczyć. W związku z tym tak ważna jest znajomość poszczególnych produktów oraz wymogów dotyczących ich przechowywania.
Opakowania na żywność
Plastikowe opakowania, pudełka - można w nich przechowywać większość produktów spożywczych, dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, muszą posiadać atest uprawniający do kontaktu z żywnością (ikona widelca na kieliszku);
fot.: Plast Team
fot.: Emako
Pojemniki silikonowe - nadają się do przechowywania żywności zarówno w lodówce jak i zamrażarce; przechowujemy w nich świeże ryby, owoce czy warzywa;
fot. Pojemniki silikonowe Lekue Cooking Bag - Garneczki.pl
Pojemniki próżniowe - zamknięcie próżniowe gwarantuje dłuższą przydatność produktów do spożycia, chronią wartości spożywcze i witaminy w nich zawarte, nie przepuszczają żadnych zapachów przez co jedzenie dłużej zachowuje swój aromat;
Woreczki foliowe zamykane na strunę - idealnie sprawdzą się w przypadku produktów przeznaczonych do mrożenia;
Papier śniadaniowy/papierowe torebki - przeznaczone do pakowania owoców i warzyw, oprócz tych, które są miękkie i soczyste, papier woskowany zda egzamin w przypadku wędlin czy serów w ten sposób unikniemy przemięknięcia i nadmiernego obsychania;
Folia aluminiowa - oprócz podstawowego zabezpieczenia przed wilgocią i światłem, ograniczy rozprzestrzenianie się intensywnego zapachu poszczególnych produktów, idealna dla wędlin, ryb czy też gotowych dań. Nie nadaje się do produktów zawierających kwasy np. cytrusów, ogórków kiszonych - reakcja spowoduje metaliczny posmak. Nie nadaje się także do kontaktu z solą, marynowaną żywnością, nabiałem i owocami;
Folia spożywcza - podobnie jak folia aluminiowa chroni produkty przez obsychaniem i intensywnymi zapachami; odpowiednia do pakowania sera czy też przykrycia gotowych potraw; nie można owijać warzyw i owoców gdyż nasili to ich pleśnienie;
Pojemniki szklane, ceramiczne, porcelanowe - bezpieczne, nie wchodzą w reakcję z żywnością, wszystkie produkty muszą być przykryte lub zamknięte, dzięki czemu nie wyschną i nie przejmą innego zapachu;
fot. Pojemniki szklane, hermetyczne Pure Box Active - Garneczki.pl
fot. Emako
Niektóre produkty zarówno warzywa jak i owoce, z różnych względów nie nadają się do przechowywania w lodówce. Są to min. pomidory, dynie, ogórki, cukinie, bakłażany, papryka, warzywa strączkowe, ziemniaki, owoce egzotycze: mango, pomarańcze, banany, cytryny. Do lodówki nie wkładamy także chleba, przyspiesza to jego czerstwienie. Tak samo nie wkładamy mokrych produktów, gdyż będzie to sprzyjało rozwojowi pleśni. W lodówce nie przechowujemy oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i rzepakowego.
Wskazówki dotyczące przechowywania produktów w lodówce
- produkty z najkrótszym terminem ważności trzymaj z przodu lodówki - dzięki temu zdążysz je spożyć przed końcem daty przydatności do spożycia,
- obok siebie na półce nie mogą leżeć gotowe potrawy i surowe mięso,
- w zamrażalce produkty układaj ciasno, z kolei w lodówce zachowaj przestrzenie pomiędzy nimi - dzięki temu zostanie zachowana cyrkulacja powietrza,
- do lodówki pod żadnym pozorem nie wkładaj gorących potraw,
- produkty posiadające silny zapach szczelnie zapakuj, dzięki temu inne produkty go nie wchłoną,
- nie wkładaj produktów w otwartych puszkach - zyskają one metaliczny posmak,
- nie myj jaj przed włożeniem do lodówki - skorupka posiada naturalne drobnoustroje chroniące je,
- nie zamrażaj dwukrotnie produktów - raz odmrożony produkt trzeba przygotować i spożyć,
-
na bieżąco kontroluj termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów - wszystkie po terminie wyrzuć.
Przeczytaj również >> Jak przechowywać żywność w lodówce
Zdjęcia: Emako, Samsung, Garneczki.pl, Plast Team
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|