Ekonomiczne gotowanie - praktyczne porady jak oszczędzać energię
artykuł promocyjny
Ekonomiczne gotowanie pozwala zaoszczędzić na domowych wydatkach, ale także dba o środowisko naturalne czy pomaga utrzymać czystość w czasie tej codziennej czynności. Wszelkie założenia ekonomicznego gotowania najlepiej jest wcielić w życie i konsekwentnie się nimi posługiwać.
fot.: Franke
Za podstawowe zasady oszczędnego gotowania można uznać:
-
gotowanie odpowiednich ilości - tyczy się to głównie wody gotowanej w czajniku, gdyż przegotowywanie pełnej objętości w przypadku kiedy potrzebujemy wody dla jednej lub dwóch osób to spore straty gazu, lub prądu. Jednak jeśli lubimy mieć zapas przegotowanej wody, to warto odlewać ją, np. do dzbanka, tak by nie gotować tej samej objętości kilka razy. Taką wodę możemy doprawić cytryną lub miętą i zastąpić nią tę butelkową
-
odpowiedni płomień do wielkości naczynia - zbyt duży płomień to najczęstszy błąd podczas gotowania. Wydaje nam się, że jeśli mały garnek postawimy na dużym palniku, to znacznie przyśpieszymy pożądany efekt, zapominając, że marnujemy bardzo dużo energii. Warto poczekać chwilę dłużej i nie zwiększać niepotrzebnie rachunków.
- używanie pokrywek - pokrywki hamują utratę ciepła, dlatego warto je stosować przy każdej okazji. Dodatkowo, zakrywając garnek podczas gotowania, uniemożliwiamy rozpryskiwanie się płynów i uciekaniu pary wodnej, która pozostając w garnku, przyśpiesza proces gotowania.
fot.: Electrolux
Zobacz koniecznie >> Kupujemy oszczędne AGD
-
czystość kuchenki - wbrew pozorom to również bardzo ważny aspekt, który pozwala zaoszczędzić energię podczas gotowania. Najlepiej o powierzchnię kuchenki dbać po każdym gotowaniu, unikniemy w ten sposób resztek jedzenia na palnikach i płycie, które wydłużają czas nagrzewania się układu. Warto przy tym pamiętać, że w przypadku kuchenek gazowych myje się wszystkie elementy, czyli palniki również.
-
odkamienianie czajnika - brak kamienia wewnątrz czajnika to szybsze gotowanie, a więc i większa oszczędność.
-
garnki z grubym dnem - jest to coraz częściej standard, nie tylko dlatego, że takie naczynia wystarczają na dłużej, ale również sprawiają, że gotowanie staje się oszczędniejsze. Co prawda dłużej się nagrzewają, ale potrafią również zatrzymać to ciepło na około godzinę, przez co unikniemy częstego odgrzewania.
-
brak przeciągów - napływające powietrze z zewnątrz może znacznie ochładzać garnek oraz rozwiewać płomień, co oczywiście wydłuży czas gotowania.
- warto gotować wszystko na raz - jeśli nasz obiad nie jest jednogarnkowy to poszczególne potrawy należy gotować na sąsiednich palnikach - tak wytworzone ciepło w sąsiedztwie przyśpieszy proces gotowania.
fot.: Solgaz
Dodatkowo warto przestrzegać zasad racjonalnego gotowania, czyli gotować, ale również odgrzewać tylko takie ilości, które jesteśmy w stanie zjeść. Gotując więcej, możemy mrozić lub pasteryzować jedzenie. Jeśli zaś chcemy gotować, np. na bazie zamrożonego mięsa to bardzo ważne jest jego uprzednie rozmrożenie, a nie gotowanie od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
Przeczytaj również >> Nie marnuj jedzenia - jak przedłużyć przydatność żywności do spożycia
Dania jednogarnkowe oraz szybkowar to kolejne sposoby na oszczędności przy gotowaniu. Szczelne zamknięcie szybkowara powoduje wzrost ciśnienia i temperatury wewnątrz urządzenia, a to pozwala zaoszczędzić czas i energię. Co więcej, tak przyrządzane dania są zdrowsze, bo cenne składniki nie ulatują razem z parą wodną. W przypadku dań jednogarnkowych korzyści mamy jeszcze więcej. Po pierwsze są szybkie, proste i smaczne, po drugie możemy w nich wykorzystać wiele składników, również tych określanych jako resztki, a po trzecie oprócz oszczędności energii zapewniają też mniejsze zużycie wody, bo mamy mniej naczyń do zmywania.
fot.: Adler - szybkowar wielofunkcyjny ciśnieniowy elektryczny Camry CR 6409
Zdjęcia: Electrolux, Franke, Adler, Solgaz
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|