Zioła w kuchni
artykuł promocyjny
Zioła w kuchni to świeży zapach, zapas wartościowych przypraw w najlepszej formie oraz ciekawa dekoracja kuchennego blatu. Zioła możemy sami uprawiać w naszej kuchni bez większego nakładu pracy. Wystarczy niewielka doniczka i nasionka. Możemy też kupić gotową roślinę, o którą później trzeba tylko odpowiednio zadbać.
Świeże zioła są na kulinarnym topie. Podkreślają smak, dostarczają wiele cennych witamin i mikroelementów do naszego organizmu, ale czasem mają również funkcję leczniczą. Taki domowy arsenał wszystkiego co najlepsze i pewne, że naturalne bo bez sztucznych nawozów to prawdziwy skarb.
Zioła wymagają także odpowiedniej oprawy. Warto wyposażyć się w przydatne akcesoria, które przyśpieszą siekanie ziół. Wśród kuchennych gadżetów warto postawić na:
fot.: Garneczki.pl - nożyczki i siekacz do ziół
Jak zacząć uprawiać zioła we własnej kuchni? Poniżej krótki przewodnik.
Jakie zioła uprawiać w domu?
Wybór ziół powinien być uwarunkowany naszymi preferencjami kulinarnymi. Jeśli lubimy zapach i smak ziół w potrawach możemy eksperymentować i hodować wiele ich odmian. Z kolei dla tradycjonalistów lepsze będzie rozwiązanie bazujące na sprawdzonych od lat gatunkach.
fot.: tesa tape - elegancko wykonany kącik zielny będzie z pewnością ozdobą każdej kuchni
Najpopularniejsze zioła do domowej uprawy:
- majeranek - ta przyprawa jest nieodzownym elementem wielu dań, zwłaszcza mięsnych i ciężko strawnych. Znana od pokoleń, chętnie gości w naszych domach. Wymaga miejsc dobrze nasłonecznione i żyznej gleby.
- koper - rośnie w nasłonecznionych miejscach i świetnie komponuje się z lekkimi daniami w porze letniej ale również jako dodatek do ziemniaków, rosołu czy dań rybnych. Znany również z właściwości leczniczych - u niemowląt usuwa kolki a u dorosłych pomaga w walce z niestrawnościami.
- zielona pietruszka - nazywana jest bombą witaminową, a przy tym mało wymagająca w uprawie. W sprzedaży dostępne są również specjalne odmiany naciowe.
- mięta - znana z domowej apteczki, lubi stanowiska nasłonecznione z dużą wilgotnością. Świetna jako dodatek do dań i napojów, orzeźwia i odświeża a przy okazji odstrasza mszyce i mrówki.
- bazylia - znana z kuchni śródziemnomorskiej, idealna do sałatek. W uprawie trzeba pamiętać by dostarczyć jej dużo światła i niewiele wody, a ponieważ wyrasta wysoko i rozgałęzia się nie można siać zbyt dużo ziaren w jedną doniczkę. Jej kolejną zaletą jest fakt, że odstrasza owady.
- tymianek - lubi miejsca dobrze nasłonecznione i dobrze przepuszczalną glebę, a jego aromat delikatnie uwalnia się w całym mieszkaniu, przez co chętnie wybierany jest do marynat i farszów.
- oregano - najlepiej czuje się w nasłonecznionych miejscach. Nie wymaga obfitego podlewania. Sprawdza się w duecie z warzywami, rybami i delikatnymi mięsami.
-
rozmaryn - najlepsze dla niego są miejsca z dostępem do słońca oraz dobrze spulchnioną ziemię. Aromatyczne liście a wiosną niebieskie kwiaty odświeżają powietrze w domu. Idealnie łączy się z mięsami i rybami.
fot.: Garneczki.pl - doniczka do ziół z podstawką i opisem
Gdzie kupić zioła do domowej uprawy?
Sadzonki możemy kupić w większości sklepów spożywczych, w tym supermarketach, zwłaszcza w okresie wiosennym kiedy planujemy nasze uprawy. Jeśli chcemy uprawiać nasze zioła od nasionka musimy udać się do sklepu ogrodniczego.
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"
Uprawa doniczkowa ziół - jak siać i pielęgnować
Podstawą pielęgnacji jest regularne podlewanie oraz postawienie rośliny w odpowiednim dla niej miejscu. Dla osób, które nie mają zbyt wiele miejsca dobrym rozwiązaniem jest posianie kilku odmian ziół w jednej doniczce. Zioła najczęściej lubią miejsca nasłonecznione, dlatego najlepszym miejscem na domową plantację są parapety.
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"
- Wysiew najlepiej zaplanować na początek wiosny, około marca. Uprawa z nasion wymaga wysiewu ziarenka do małego pojemnika z odpływem w dnie, a następnie przesadzenia sadzonki do docelowej doniczki. Warto również zadbać o odpowiednia glebę - najlepiej wybrać specjalną do nasion, która ochroni siewkę przed różnymi chorobami. Zawsze jednak trzeba zadbać o drenaż wody. Do tego celu do ziemi dodaje się nieco piasku lub drobnych kamyków.
- Podlewanie - najlepiej sprawdzi się woda o temperaturze pokojowej. Trzeba to robić regularnie, ale niezbyt obficie. Zioła po przesuszeniu lub przelaniu mogą już nie odżyć.
fot.: Garneczki.pl - specjalna doniczka do ziół ułatwiająca podlewanie
- Warto również pamiętać, aby zwłaszcza te wyższe gatunki osłonięte były przed przeciągami. Ziół nie należy również przegrzewać - najlepiej gdy temperatura nie będzie przekraczała 20oC.
- Jeśli kupimy gotowe sadzonki w sklepie musimy zadbać o ich przesadzenie do większego pojemnika.
- Zbiór ziół najlepiej jest robić w jak najmniej inwazyjny sposób - z każdego pędu po parę listków lub gałązek. Rośliny rosnące w kępach należy zbierać o zewnętrznych warstw. Domowe zioła możemy również ususzyć lub zamrozić, jednak najlepiej smakują świeże.
fot.: Garneczki.pl - gotowy zestaw do domowej uprawy ziół
Zioła w kuchennych aranżacjach - zielnik na ścianie, na parapecie, na blacie...
Zioła mają również bardzo ważny aspekt wizualny - dekorują wnętrze, dostarczają mocnego akcentu kolorystycznego bazującego na uspakajającej zieleni, ale również odświeżają powietrze, a niektóre odmiany odstraszają również owady.
fot.: Nasciturus Design
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - kuchnia z ziołami
fot.: tesa tape - zioła w szklanych słoikach - bezpiecznie i solidnie zamocowane na wieszaku tesa Powerstrips® nie zajmują miejsca, i jest nawet gdzie odwiesić nożyczki
Zioła można uprawiać w kompozycjach lub samodzielnie używając do tego przeróżnych doniczek, które ustawione lub zawieszone będą ozdobą samą w sobie.
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie
Zobacz także:
Zioła w kuchni - jak założyć własny ziołowy ogródek? | |
|
Jak zrobić zielny ogródek w kuchni? |
|
Zioła w kuchni - jak je stosować |
Zdjęcia: Garneczki.pl, tesa tape, Nasciturus Design
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|