konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

tesa

Zioła w kuchni

data aktualizacji: 26-01-2021, 08:19 – artykuł promocyjny

Zioła w kuchni to świeży zapach, zapas wartościowych przypraw w najlepszej formie oraz ciekawa dekoracja kuchennego blatu. Zioła możemy sami uprawiać w naszej kuchni bez większego nakładu pracy. Wystarczy niewielka doniczka i nasionka. Możemy też kupić gotową roślinę, o którą później trzeba tylko odpowiednio zadbać.

Zioła w kuchni

Świeże zioła są na kulinarnym topie. Podkreślają smak, dostarczają wiele cennych witamin i mikroelementów do naszego organizmu, ale czasem mają również funkcję leczniczą. Taki domowy arsenał wszystkiego co najlepsze i pewne, że naturalne bo bez sztucznych nawozów to prawdziwy skarb.

Zioła wymagają także odpowiedniej oprawy. Warto wyposażyć się w przydatne akcesoria, które przyśpieszą siekanie ziół. Wśród kuchennych gadżetów warto postawić na:

fot.: Garneczki.pl - nożyczki i siekacz do ziół

Jak zacząć uprawiać zioła we własnej kuchni? Poniżej krótki przewodnik.

 

Jakie zioła uprawiać w domu?

 

Wybór ziół powinien być uwarunkowany naszymi preferencjami kulinarnymi. Jeśli lubimy zapach i smak ziół w potrawach możemy eksperymentować i hodować wiele ich odmian. Z kolei dla tradycjonalistów lepsze będzie rozwiązanie bazujące na sprawdzonych od lat gatunkach.


fot.: tesa tape - elegancko wykonany kącik zielny będzie z pewnością ozdobą każdej kuchni

Najpopularniejsze zioła do domowej uprawy:

  • majeranek - ta przyprawa jest nieodzownym elementem wielu dań, zwłaszcza mięsnych i ciężko strawnych. Znana od pokoleń, chętnie gości w naszych domach. Wymaga miejsc dobrze nasłonecznione i żyznej gleby.
  • koper - rośnie w nasłonecznionych miejscach i świetnie komponuje się z lekkimi daniami w porze letniej ale również jako dodatek do ziemniaków, rosołu czy dań rybnych. Znany również z właściwości leczniczych - u niemowląt usuwa kolki a u dorosłych pomaga w walce z niestrawnościami.
  • zielona pietruszka - nazywana jest bombą witaminową, a przy tym mało wymagająca w uprawie. W sprzedaży dostępne są również specjalne odmiany naciowe.
  • mięta - znana z domowej apteczki, lubi stanowiska nasłonecznione z dużą wilgotnością. Świetna jako dodatek do dań i napojów, orzeźwia i odświeża a przy okazji odstrasza mszyce i mrówki.
  • bazylia - znana z kuchni śródziemnomorskiej, idealna do sałatek. W uprawie trzeba pamiętać by dostarczyć jej dużo światła i niewiele wody, a ponieważ wyrasta wysoko i rozgałęzia się nie można siać zbyt dużo ziaren w jedną doniczkę. Jej kolejną zaletą jest fakt, że odstrasza owady.
  • tymianek - lubi miejsca dobrze nasłonecznione i dobrze przepuszczalną glebę, a jego aromat delikatnie uwalnia się w całym mieszkaniu, przez co chętnie wybierany jest do marynat i farszów.
  • oregano - najlepiej czuje się w nasłonecznionych miejscach. Nie wymaga obfitego podlewania. Sprawdza się w duecie z warzywami, rybami i delikatnymi mięsami.
  • rozmaryn - najlepsze dla niego są miejsca z dostępem do słońca oraz dobrze spulchnioną ziemię. Aromatyczne liście a wiosną niebieskie kwiaty odświeżają powietrze w domu. Idealnie łączy się z mięsami i rybami.
     

Doniczka do ziół z podstawką BAZYLIADoniczka do ziół z podstawkąDoniczka do ziół z podstawkąDoniczka do ziół z podstawką

fot.: Garneczki.pl - doniczka do ziół z podstawką i opisem



Gdzie kupić zioła do domowej uprawy?

 

Sadzonki możemy kupić w większości sklepów spożywczych, w tym supermarketach, zwłaszcza w okresie wiosennym kiedy planujemy nasze uprawy. Jeśli chcemy uprawiać nasze zioła od nasionka musimy udać się do sklepu ogrodniczego.

Aranżacja kuchni - Karolina (3)Aranżacja kuchni - Karolina (2)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

 

Uprawa doniczkowa ziół - jak siać i pielęgnować

 

Podstawą pielęgnacji jest regularne podlewanie oraz postawienie rośliny w odpowiednim dla niej miejscu. Dla osób, które nie mają zbyt wiele miejsca dobrym rozwiązaniem jest posianie kilku odmian ziół w jednej doniczce. Zioła najczęściej lubią miejsca nasłonecznione, dlatego najlepszym miejscem na domową plantację są parapety.

Aranżacja kuchni - Łukasz S (1)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

  • Wysiew najlepiej zaplanować na początek wiosny, około marca. Uprawa z nasion wymaga wysiewu ziarenka do małego pojemnika z odpływem w dnie, a następnie przesadzenia sadzonki do docelowej doniczki. Warto również zadbać o odpowiednia glebę - najlepiej wybrać specjalną do nasion, która ochroni siewkę przed różnymi chorobami. Zawsze jednak trzeba zadbać o drenaż wody. Do tego celu do ziemi dodaje się nieco piasku lub drobnych kamyków. 
  • Podlewanie - najlepiej sprawdzi się woda o temperaturze pokojowej. Trzeba to robić regularnie, ale niezbyt obficie. Zioła po przesuszeniu lub przelaniu mogą już nie odżyć.

fot.: Garneczki.pl - specjalna doniczka do ziół ułatwiająca podlewanie

  • Warto również pamiętać, aby zwłaszcza te wyższe gatunki osłonięte były przed przeciągami. Ziół nie należy również przegrzewać - najlepiej gdy temperatura nie będzie przekraczała 20oC.
  • Jeśli kupimy gotowe sadzonki w sklepie musimy zadbać o ich przesadzenie do większego pojemnika.
  • Zbiór ziół najlepiej jest robić w jak najmniej inwazyjny sposób - z każdego pędu po parę listków lub gałązek. Rośliny rosnące w kępach należy zbierać o zewnętrznych warstw. Domowe zioła możemy również ususzyć lub zamrozić, jednak najlepiej smakują świeże.

fot.: Garneczki.pl - gotowy zestaw do domowej uprawy ziół

 

Zioła w kuchennych aranżacjach - zielnik na ścianie, na parapecie, na blacie...

 

Zioła mają również bardzo ważny aspekt wizualny - dekorują wnętrze, dostarczają mocnego akcentu kolorystycznego bazującego na uspakajającej zieleni, ale również odświeżają powietrze, a niektóre odmiany odstraszają również owady.

Zioła w kuchni

fot.: Nasciturus Design

Aranżacja kuchni - Oktawia B (4)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - kuchnia z ziołami

zioła w kuchni

fot.: tesa tape - zioła w szklanych słoikach - bezpiecznie i solidnie zamocowane na wieszaku tesa Powerstrips® nie zajmują miejsca, i jest nawet gdzie odwiesić nożyczki

 

Zioła można uprawiać w kompozycjach lub samodzielnie używając do tego przeróżnych doniczek, które ustawione lub zawieszone będą ozdobą samą w sobie.

 

Aranżacja kuchni - Paweł W (3)Aranżacja kuchni - Lucyna M (2)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie

 

 

Zobacz także:

Zioła w kuchni - jak założyć własny ziołowy ogródek?
   

Jak zrobić zielny ogródek w kuchni?
                                                                                                                      

Zioła w kuchni - jak je stosować

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Garneczki.pl, tesa tape, Nasciturus Design



Podobne artykuły
Mała kuchnia - sposoby na jej funkcjonalne urządzenie

porady

Mała kuchnia - sposoby na jej funkcjonalne urządzenie

Urządzenie funkcjonalnej i stylowej kuchni w sytuacji, gdy dysponujemy dużą przestrzenią, nie jest zbyt... więcej...

Praktyczna półeczka - jak wygospodarować dodatkowe miejsce w kuchni?

porady

Praktyczna półeczka - jak wygospodarować...

Z problemem posiadania małej kuchni najczęściej stykają się właściciele niedużych mieszkań w blokach.... więcej...

Jakie talerze obiadowe wybrać

porady

Jakie talerze obiadowe wybrać

Talerze obiadowe to bardzo ważny element zastawy stołowej, który decyduje o wielu czynnikach. Po... więcej...




Partnerzy

Peka  logo Elkamino Dom

Rejs Tesa

Electrolux    
logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

  logo Śnieżka   

     Laveo   APM MORKOM

    nVent    Amix  

Kuchinox   Emako