konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Zioła w kuchni

data aktualizacji: 26-01-2021, 08:19 – artykuł promocyjny

Zioła w kuchni to świeży zapach, zapas wartościowych przypraw w najlepszej formie oraz ciekawa dekoracja kuchennego blatu. Zioła możemy sami uprawiać w naszej kuchni bez większego nakładu pracy. Wystarczy niewielka doniczka i nasionka. Możemy też kupić gotową roślinę, o którą później trzeba tylko odpowiednio zadbać.

Zioła w kuchni

Świeże zioła są na kulinarnym topie. Podkreślają smak, dostarczają wiele cennych witamin i mikroelementów do naszego organizmu, ale czasem mają również funkcję leczniczą. Taki domowy arsenał wszystkiego co najlepsze i pewne, że naturalne bo bez sztucznych nawozów to prawdziwy skarb.

Zioła wymagają także odpowiedniej oprawy. Warto wyposażyć się w przydatne akcesoria, które przyśpieszą siekanie ziół. Wśród kuchennych gadżetów warto postawić na:

fot.: Garneczki.pl - nożyczki i siekacz do ziół

Jak zacząć uprawiać zioła we własnej kuchni? Poniżej krótki przewodnik.

 

Jakie zioła uprawiać w domu?

 

Wybór ziół powinien być uwarunkowany naszymi preferencjami kulinarnymi. Jeśli lubimy zapach i smak ziół w potrawach możemy eksperymentować i hodować wiele ich odmian. Z kolei dla tradycjonalistów lepsze będzie rozwiązanie bazujące na sprawdzonych od lat gatunkach.


fot.: tesa tape - elegancko wykonany kącik zielny będzie z pewnością ozdobą każdej kuchni

Najpopularniejsze zioła do domowej uprawy:

  • majeranek - ta przyprawa jest nieodzownym elementem wielu dań, zwłaszcza mięsnych i ciężko strawnych. Znana od pokoleń, chętnie gości w naszych domach. Wymaga miejsc dobrze nasłonecznione i żyznej gleby.
  • koper - rośnie w nasłonecznionych miejscach i świetnie komponuje się z lekkimi daniami w porze letniej ale również jako dodatek do ziemniaków, rosołu czy dań rybnych. Znany również z właściwości leczniczych - u niemowląt usuwa kolki a u dorosłych pomaga w walce z niestrawnościami.
  • zielona pietruszka - nazywana jest bombą witaminową, a przy tym mało wymagająca w uprawie. W sprzedaży dostępne są również specjalne odmiany naciowe.
  • mięta - znana z domowej apteczki, lubi stanowiska nasłonecznione z dużą wilgotnością. Świetna jako dodatek do dań i napojów, orzeźwia i odświeża a przy okazji odstrasza mszyce i mrówki.
  • bazylia - znana z kuchni śródziemnomorskiej, idealna do sałatek. W uprawie trzeba pamiętać by dostarczyć jej dużo światła i niewiele wody, a ponieważ wyrasta wysoko i rozgałęzia się nie można siać zbyt dużo ziaren w jedną doniczkę. Jej kolejną zaletą jest fakt, że odstrasza owady.
  • tymianek - lubi miejsca dobrze nasłonecznione i dobrze przepuszczalną glebę, a jego aromat delikatnie uwalnia się w całym mieszkaniu, przez co chętnie wybierany jest do marynat i farszów.
  • oregano - najlepiej czuje się w nasłonecznionych miejscach. Nie wymaga obfitego podlewania. Sprawdza się w duecie z warzywami, rybami i delikatnymi mięsami.
  • rozmaryn - najlepsze dla niego są miejsca z dostępem do słońca oraz dobrze spulchnioną ziemię. Aromatyczne liście a wiosną niebieskie kwiaty odświeżają powietrze w domu. Idealnie łączy się z mięsami i rybami.
     

Doniczka do ziół z podstawką BAZYLIADoniczka do ziół z podstawkąDoniczka do ziół z podstawkąDoniczka do ziół z podstawką

fot.: Garneczki.pl - doniczka do ziół z podstawką i opisem



Gdzie kupić zioła do domowej uprawy?

 

Sadzonki możemy kupić w większości sklepów spożywczych, w tym supermarketach, zwłaszcza w okresie wiosennym kiedy planujemy nasze uprawy. Jeśli chcemy uprawiać nasze zioła od nasionka musimy udać się do sklepu ogrodniczego.

Aranżacja kuchni - Karolina (3)Aranżacja kuchni - Karolina (2)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

 

Uprawa doniczkowa ziół - jak siać i pielęgnować

 

Podstawą pielęgnacji jest regularne podlewanie oraz postawienie rośliny w odpowiednim dla niej miejscu. Dla osób, które nie mają zbyt wiele miejsca dobrym rozwiązaniem jest posianie kilku odmian ziół w jednej doniczce. Zioła najczęściej lubią miejsca nasłonecznione, dlatego najlepszym miejscem na domową plantację są parapety.

Aranżacja kuchni - Łukasz S (1)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

  • Wysiew najlepiej zaplanować na początek wiosny, około marca. Uprawa z nasion wymaga wysiewu ziarenka do małego pojemnika z odpływem w dnie, a następnie przesadzenia sadzonki do docelowej doniczki. Warto również zadbać o odpowiednia glebę - najlepiej wybrać specjalną do nasion, która ochroni siewkę przed różnymi chorobami. Zawsze jednak trzeba zadbać o drenaż wody. Do tego celu do ziemi dodaje się nieco piasku lub drobnych kamyków. 
  • Podlewanie - najlepiej sprawdzi się woda o temperaturze pokojowej. Trzeba to robić regularnie, ale niezbyt obficie. Zioła po przesuszeniu lub przelaniu mogą już nie odżyć.

fot.: Garneczki.pl - specjalna doniczka do ziół ułatwiająca podlewanie

  • Warto również pamiętać, aby zwłaszcza te wyższe gatunki osłonięte były przed przeciągami. Ziół nie należy również przegrzewać - najlepiej gdy temperatura nie będzie przekraczała 20oC.
  • Jeśli kupimy gotowe sadzonki w sklepie musimy zadbać o ich przesadzenie do większego pojemnika.
  • Zbiór ziół najlepiej jest robić w jak najmniej inwazyjny sposób - z każdego pędu po parę listków lub gałązek. Rośliny rosnące w kępach należy zbierać o zewnętrznych warstw. Domowe zioła możemy również ususzyć lub zamrozić, jednak najlepiej smakują świeże.

fot.: Garneczki.pl - gotowy zestaw do domowej uprawy ziół

 

Zioła w kuchennych aranżacjach - zielnik na ścianie, na parapecie, na blacie...

 

Zioła mają również bardzo ważny aspekt wizualny - dekorują wnętrze, dostarczają mocnego akcentu kolorystycznego bazującego na uspakajającej zieleni, ale również odświeżają powietrze, a niektóre odmiany odstraszają również owady.

Zioła w kuchni

fot.: Nasciturus Design

Aranżacja kuchni - Oktawia B (4)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - kuchnia z ziołami

zioła w kuchni

fot.: tesa tape - zioła w szklanych słoikach - bezpiecznie i solidnie zamocowane na wieszaku tesa Powerstrips® nie zajmują miejsca, i jest nawet gdzie odwiesić nożyczki

 

Zioła można uprawiać w kompozycjach lub samodzielnie używając do tego przeróżnych doniczek, które ustawione lub zawieszone będą ozdobą samą w sobie.

 

Aranżacja kuchni - Paweł W (3)Aranżacja kuchni - Lucyna M (2)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie

 

 

Zobacz także:

Zioła w kuchni - jak założyć własny ziołowy ogródek?
   

Jak zrobić zielny ogródek w kuchni?
                                                                                                                      

Zioła w kuchni - jak je stosować

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Garneczki.pl, tesa tape, Nasciturus Design



Podobne artykuły
Wybieramy lodówkę

porady

Wybieramy lodówkę

Może mieć jeden agregat bądź dwa, wyprofilowaną półkę na butelki albo dozownik na lód... więcej...

Sezon remontowy w pełni - przygotuj się!

porady

Sezon remontowy w pełni - przygotuj się!

Remont to wyzwanie, którego często podejmujemy się na wiosnę. W okresie, gdy musimy więcej czasu... więcej...

Szafka pod zlewozmywak - jak ją wykorzystać

porady

Szafka pod zlewozmywak - jak ją wykorzystać

Znaczna część przestrzeni pod zlewozmywakiem jest zazwyczaj marnowana. Wcale nie musi tak być. Przygotowaliśmy... więcej...




Partnerzy

Peka  Tesa
REJSGranitan

Partner serwisu FiskarsEmako

logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

     Laveo    Kuchinox

    nVent     Amix  

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022