konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2020

Jak urządzić aneks kuchenny

data aktualizacji: 15-06-2015, 11:33 – artykuł promocyjny

Aneks kuchenny jest rozwiązaniem, które w ostatnim czasie wraca do łask. Decyzję o rezygnacji z urządania kuchni w osobnym pomieszczeniu, coraz częściej podejmują nie tylko posiadacze małych mieszkań. Salon z aneksem posiada bowiem wiele zalet, wśród których najważniejszą jest oszczędność miejsca. Dużym plusem ankesów jest również możliwość jednoczesnego przygotowywania posiłków i prowadzenia rozmowy z innymi domownikami czy gośćmi. Ponadto brak ściany i drzwi pomiędzy kuchnią i salonem sprawia, iż pomieszczenie to jest bardziej ustawne, jaśniejsze i optycznie większe.

Jak urządzić aneks kuchenny

Komfort w wykonywaniu codziennych czynności, spójność z wystrojem sąsiadującego salonu, utrzymanie porządku przy stałej ekspozycji na widok gości sprawia, iż urządzenie funkcjonalnego i ergonomicznego aneksu kuchennego może stać się nie lada wyzwaniem.

Źle urządzony ankes kuchenny może wiązać się z koniecznością borykania się z przenikaniem zapachów przygotowywanych potraw, trudnością w poruszaniu się pomiędzy elementami wyposażenia czy niewystarczającą ilością miejsca do przechowywania garnków oraz produktów spożywczych. Ze względu na rodzaj wykonywanych w kuchni czynności, czynniki te nie powinny negatywnie wpływać na jej ergonomię oraz komfort funkcjonowania domowników. Tak jak w przypadku tradycyjnych pomieszczeń, projektowanie przestrzeni aneksu rządzi się swoimi prawami. Dzięki wdrożeniu kilku prostych rozwiązań nie tylko uda nam się maksymalnie wykorzystać powierzchnię przeznaczoną na urządzenie kuchni, ale również optycznie powiększyć i nadać mieszkaniu głębi. O czym warto pamiętać?

 

Po pierwsze: ergonomia


Planując rozkład wyposażenia aneksu kuchennego, niezwykle ważne jest, aby był on zgodny z podstawowymi zasadami ergonomii pomieszczenia. Dysponując przestrzenią tylko na jednej płaszczyźnie, istotne aby poszczególne elementy komponowały się w spójną, ułożoną logicznie całość. - Wysoki poziom funkcjonalności zapewni nam urządzenie aneksu według specyfiki naszej pracy w kuchni - tłumaczy Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. - Kolejność roboczą rozpoczyna lodówka, gdzie przetrzymujemy żywność. Następnie ustawiamy blat z przestrzenią ułatwiającą segregację produktów o długości minimum 60 cm, obok natomiast zlewozmywak z dostosowaną armaturą. Dalej kolejny blat, na którym przygotowujemy posiłki, na końcu kuchenka gazowa lub płyta grzewcza. Aby zapewnić wygodę działania, warto zadbać o to, aby cały ten szereg miał minimum 150 cm długości - dodaje. Tak urządzona przestrzeń pozwoli nam na komfortowe wykonywanie codziennych czynności, eliminując tym samym konieczność lawirowania pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy. Dodatkową powierzchnię, którą możemy wykorzystać jako część jadalną może stanowić wyspa kuchenna. Dzięki wyższej niż w przypadku standardowego blatu górnej krawędzi zasłoni ona część wyposażenia, stanowiąc wyraźną granicę pomiędzy kuchnią, a salonem.

 

Po drugie - sprawna wentylacja


Decydując się na aneks kuchenny, wiele osób obawia się, że zapachy powstające podczas gotowania i smażenia mogą rozchodzić się na salon. W szczególności zwłaszcza, kiedy przestrzeń pozbawiona jest okien, aromaty mogą łatwo wnikać w tkaniny znajdujące się w salonie. Rozwiązaniem tego problemu jest montaż funkcjonalnego oraz cichego okapu. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na współczynnik wydajności najczęściej w przedziale od 160 do 900 m3/h oraz poziom wytwarzanego hałasu (dB). Z uwagi na otwartą przestrzeń, nie możemy zapominać o tym, aby wybrany przez nas okap pasował do całości wystroju. Aby mieć pewność, że pochłonie on nieprzyjemne zapachy i nie będzie zawadzał nam podczas gotowania, zamontujmy go na wysokości minimum 70 cm od krawędzi palników kuchenki.

 

Po trzecie - czystość i porządek


Jako przestrzeń otwarta i wystawiona na widok, aneks kuchenny wymaga utrzymania stałego porządku i czystości. Można to osiągnąć zarówno dzięki systematycznemu sprzątaniu, jak i przemyślanemu urządzeniu pomieszczenia. Kluczowym miejscem, decydującym o komforcie działania jest przestrzeń zlewozmywakowa. - Ułatwieniem w dotarciu do trudnodostępnych miejsc, będzie zamontowanie armatury z obrotową lub wyciąganą wylewką - podpowiada Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. - Modele o długości np. 220 mm zapewnią wygodne napełnianie garnków czy wiadra stojącego z dala od zlewozmywaka. Tego typu baterie sprawdzą się zarówno przy standardowych blatach, jak i umieszczone na wyspie kuchennej - dodaje. Aby usunąć natomiast z blatu roboczego zbędne elementy, takie jak garnki, sprzęty kuchenne czy produkty spożywcze, warto wybrać szafki wyposażone w stelaże oraz stojaki, dzięki którym łatwo posortujemy ich zawartość. I tym razem, z pomocą może przyjść wyspa lub barek, we wnętrzu której możemy ukryć pojemne szafki i szuflady.


 

Kontakt w sprawie produktów:

Armatura Kraków S.A.
ul. Zakopiańska 72
30-418 Kraków
tel. (12) 25 44 200
www: www.kfa.pl
mail: wyślij wiadomość



baterie łazienkowe » baterie kuchenne » grzejniki aluminiowe » zawory

 

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii Grupa Armatura




Podobne artykuły
Jak zaprojektować funkcjonalną spiżarnię w kuchni?

projekty kuchni

Jak zaprojektować funkcjonalną spiżarnię w kuchni?

Projektowanie spiżarni może okazać się wyzwaniem. Należy pamiętać o odpowiednim wyborze miejsca, funkcjonalnym... więcej...

Akademia InteriCAD - Jak ustawić oświetlenie w kuchni?

projekty kuchni

Akademia InteriCAD - Jak ustawić oświetlenie w kuchni?

Zobacz, jak ustawić oświetlenie w kuchni, w programie do projektowania wnętrz InteriCAD T6. W filmie wykorzystano... więcej...

Spiżarnia w domu

projekty kuchni

Spiżarnia w domu

Od zawsze poszukiwano skutecznych sposobów na przechowywanie żywności. Mimo że współcześnie... więcej...