Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Panele w kuchni

artykuł promocyjny

Wykończenie kuchennej podłogi jest tematem różnorodnym pod względem funkcji estetycznych, ale również praktycznych i użytkowych. Kuchnia, która jest miejscem często użytkowanym powinna posiadać trwałą podłogę. A taką gwarantują odpowiednio dobrane laminowane panele podłogowe. Na co zwrócić uwagę wybierając ten materiał właśnie do kuchni? Oto praktyczny przewodnik.

Panele w kuchni

fot.: Peka

Panele z rozmachem zastąpiły drewniane podłogi w wielu pomieszczeniach naszych domów. Dzieje się tak za sprawą większej odporności deski panelowej od tej drewnianej, niższej ceny, a efekt końcowy jest porównywalny. Panele zrewolucjonizowały wykończenie podłóg. Wciąż powiększająca się oferta paneli, które coraz bardziej przypominają naturalne drewno, pozwala również na wprowadzenie ciekawych imitacji lub nawiązań stylistycznych. W kuchennych wnętrzach panele zapewniają klimatyczny wystrój. Jednak decydując się na panele trzeba wybierać te o odpowiednich właściwościach i parametrach.

Podłoga winylowa w kuchni

fot.: Arbiton - Panel Winylowy Dąb Belford - Amaron Wood Design

 

Panele do kuchni - jakie wybrać

 

Panele posiadają szereg oznaczeń, które informują nas o ich przydatności do różnych pomieszczeń oraz odporności na codzienne użytkowanie. Miarodajnym wyznacznikiem jakości jest gwarancja. W przypadku najtrwalszych paneli możemy liczyć nawet na 25-letnią gwarancję producenta. Do podstawowych parametrów uwzględnianych przy kupnie paneli należą:

  • klasa ścieralności, która określa odporność na użytkowanie. Wyróżnia się klasy od AC1 do AC5 - im wyższa cyfra tym lepsza klasa. Do kuchni wybierajmy raczej panele od klasy AC3 wzwyż.
  • grubość deski panelowej mieści się w przedziale od 6 do 12 mm i odpowiada za stabilność i odporność podłogi na odkształcenia. Do pomieszczeń często użytkowanych nie należy stosować cieńszych modeli niż 8 mm.
  • klasa użyteczności określana jest za pomocą dwóch cyfr. Pierwszą cyfrą może być 2 (pomieszczenia mieszkalne) lub 3 (pomieszczenia użyteczności publicznej). Druga cyfra określa intensywność użytkowania, gdzie 1 odpowiada niskiemu natężeniu ruchu, 2 to średnie natężenie i 3 duże. W kuchni więc optymalne bedą panele z oznaczeniem 23.
  • budowa i skład to równie ważne dane. Generalnie deski panelowe składają się z drewna oraz płyt HDF (również wykonane z włókien drzewnych), które zabezpiecza się od spodu papierem przeciwprężnym chroniącym przed wilgocią. Zewnętrzna strona jest laminowana i powleczona warstwą żywicy melaminowej. Wierzchnia warstwa odpowiada również za ostateczny wygląd paneli, który wynika z zastosowanego dekoru. Najcześciej panele imitują naturalne drewno. W przypadku kuchni warto zadbać również o impregnację krawędzi paneli. Do tego celu używa się specjalnych impregnatów lub wosku. W sprzedaży można spotkac również panele z gumowym zabezpieczeniem dłuższych krawędzi.
     

fot.: Weninger - panele Premium

Faktura deski panelowej nie musi być gładka - może mieć wyczuwalne w dotyku usłojenie. Możliwe jest również kupno paneli z połyskiem. Jednak trzeba pamiętać, że takie wykończenie zaleca się do pomieszczeń, które nie są narażone na duże nasłonecznienie.

Płytki stara cegła skalna na ścianie w kuchni

fot.: Elkamino Dom - podłoga z paneli doskonale komponuje się z cegłą na ścianie


Kuchnia z panelami - zalety

 

Panele w kuchni mają wiele zalet, dzięki którym coraz częściej są wybierane. Do podstawowych walorów takiego wykończenia należą:

  • duże możliwości aranżacyjne - na rynku dostępne są setki wzorów i kolorów, które z łatwością dobierzemy do każdej stylizacji naszej kuchni. Dodatkowym atutem jest możliwość wyboru wzoru w klasyczną jodełkę, tradycyjnego parkietu, ale również imitacje płytek i bloków kamiennych
  • łatwy montaż (i demontaż, bez uszkodzenia paneli) w oparciu o system bezklejowy, czyli tzw. klik. 
  • ciepła i miła w dotyku podłoga. Panele mogą być układane również na ogrzewaniu podłogowym, ale raczej wodnym niż elektrycznym (zbyt duże skoki temperatur). Wówczas warto wybierać te trwałe, np 31 - 32, AC3 - AC4. Modele dedykowane do takiego systemu grzewczego oznaczane są również specjalnym piktogramem. 
  • stosując folie paroizolacyjne i podkłady akustyczne uzyskamy trwałą konstrukcję zapewniającą również skuteczną izolację
  • szeroki asortyment akcesoriów dodatkowych pozwala na estetyczne wykończenie narożników, łączeń różnych powierzchni, szczelin dylatacyjnych i granicy ze ścianą.

Drzwi wewnętrzne - kolekcja Porta FOCUS Premium model 4.A

fot.: Porta - jasne panele podłogowe doskonale komponują się z białymi ścianami oraz drzwiami

Kuchnia z panelami

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - panele w połączeniu z płytkami tworzą podłogę w kuchni i pokoju dziennym

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Arbiton, Weninger, Peka, Porta, Elkamino Dom



Facebook
Instagram