Płyta gazowa szklana czy emaliowana
artykuł promocyjny
Płyta gazowa nadal cieszy się dużą popularnością. Wiele osób uważa, że potrawy przyrządzane na gazie są smaczniejsze przez co nie wyobrażają sobie rezygnacji z tej formy gotowania. Urok płomienia, możliwość przypalenia cebuli do domowego rosołu oraz gaz tańszy niż energia elektryczna sprawiają, że płyty gazowe wciąż są poszukiwane w sklepach z domowym AGD. Podpowiemy na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty gazowej.
fot.: SOLGAZ
Zróżnicowanie źródeł pozyskiwania energii do procesu gotowania nie spowolniło wcale rozwoju tradycyjnych płyt gazowych. Producenci ciągle rozwijają technologię i wprowadzają nowości. Ważnym argumentem przy wyborze płyty grzewczej bardzo często jest kwestia ceny - płyty gazowe są tańsze przy zakupie i eksploatacji. Jak nie zagubić się w gąszczu propozycji? Oto najważniejsze wytyczne jakie musimy znać decydując się na zakup płyty gazowej.
fot.: Gazowa płyta grzejna Candy GFX75
Zobacz również >> Płyty gazowe - przegląd
Płyta podpalnikowa
W sprzedaży dostępne są trzy warianty:
-
płyty szklane - produkuje się je z hartowanego szkła, przez co wyglądem są najbardziej zbliżone do płyt elektrycznych, a palniki osadzone w eleganckiej szklanej tafli ładnie się prezentują. W standardzie jest czarne szkło, ale na życzenie klienta może to być również kolor biały, srebrny, czy grafitowy. Przy zakupie takiej płyty koniecznie trzeba zwrócić uwagę na ramkę brzeżną, która chroni konstrukcję przed uszkodzeniem mechanicznym. Choć gładka i jednolita powierzchnia wydaje się łatwa do czyszczenia, to trzeba pamiętać, że na ciemnym błyszczącym tle nie trudno o smugi i zacieki. Poza tym po wykipieniu płynów może dojść do ich wylania się na blat lub meble, czasem też podchodzą pod kurki.
fot.: SOLGAZ - płyta gazowa GNC 4 AUTO z gazem na szkle
-
płyty emaliowane - najpopularniejsze, zwłaszcza te w kolorze białym, choć można spotkać również inne kolory. Płyty emaliowane bardzo często bywają stylizowane na retro. Są łatwe do czyszczenia, ale emalia wykazuje tendencję do odpryskiwania, np. w miejscu uderzenia. Ruszty na płycie emaliowanej osadzone są w zagłębieniu, co znacznie ułatwia utrzymanie na niej czystości i ogranicza wypływ płynów po wykipieniu.
- płyty ze stali nierdzewnej - stalowy kolor sprawia, że łatwo je wkomponować w wystrój kuchni. Gładka powierzchnia jest trwała i łatwa do czyszczenia. Są to bardzo popularne płyty. Budową przypominają modele emaliowane.
fot.: Electrolux - pięciopalnikowa płyta grzejna ze stali nierdzewnej w kolorze srebrnym
- płyty ceramiczne - wyglądem przypominają płyty elektryczne. Jej Palniki ukryte są pod płaską ceramiczną powierzchnią. Wykorzystują one zjawisko spalania katalitycznego.
fot.: SOLGAZ - płyta gazowa bez płomieni (z gazem pod szkłem) - GPC 2+1
Rozmiar
Rozmiar jest wypadkową ilości palników. W standardzie jest ich 4, wówczas szerokość płyty wynosi 60 cm. W sprzedaży dostępne są również mniejsze modele, tzw. Domino z jednym lub dwoma palnikami i o szerokości około 30 cm. Bardziej rozbudowane modele mogą mierzyć nawet 110 cm i posiadać 5 lub 6 punktów grzewczych. Wybór zależy głównie od tego ile i jak często gotujemy.
fot.: Electrolux - mała płyta gazowa Domin
Palniki
Wbrew pozorom to bardzo ważna kwestia. Przede wszystkim należy uwzględnić ich moc podawaną w watach, która zależy od wielkości palnika. Zazwyczaj płyta gazowa składa się z jednego dużego, dwóch średnich i jednego małego palnika. Oczywiście moc idzie w parze z wielkością.
fot.: Franke
Do intensywnego gotowania w dużych garnkach przydadzą się palniki z tzw. podwójną, potrójną lub poczwórną koroną (wieńcem płomienia). Niektóre płyty mają również palniki eliptyczne, które ułatwiają gotowanie w nietypowych garnkach, np. w podłużnych brytfannach, czy typu Wok do intensywnego i szybkiego smażenia. Zróżnicowane palniki pozwolą na lepsze dopasowanie żądanych parametrów, a jak wiadomo każda potrawa ma inne wymagania.
fot.: LACANCHE - stylowe kuchnie francuskie
Ruszt
Zasadniczo do wyboru mamy ruszty żeliwne lub ze stali emaliowanej. Największą stabilność gwarantuje ruszt jednoczęściowy, czyli wspólny dla wszystkich palników i wykonany z żeliwa. Jednak jego masa i gabaryt sprawiają, że trudniej się go czyści. Najłatwiej jest umyć pojedyńcze ruszty, które jednak są najmniej stabilne. W przypadku wyboru rusztów pojedyńczych bardzo ważne jest by były wykonane z żeliwa, które jest stabilniejsze, ale też nie ulega odkształceniom przy wysokich temperaturach, co może zdarzyć się przy ruszcie stalowym. Choć żeliwny ruszt zapewnia większą stabilizację garnków na kuchence, to należy pamiętać, iż w przypadku płyt emaliowanych ciężkich ruszt sprzyja powstawaniu odprysków. Najbardziej komfortowe zatem wydaje się rozwiązanie pośrednie, czyli ruszt podwójny (nieco rzadziej spotykany), który zmieści się w zlewie, a będzie stabilniejszy niż te pojedyńcze.
fot.: Studio Sto Procent - najlepsze marki AGD w jednym miejscu
Panel sterujący
Pokrętła wykonane są z tworzyw odpornych na wysoką temperaturą. Najczęściej spotykana lokalizacja pokręteł to powierzchnia płyty - z przodu lub na boku urządzenia - w zależności od naszych preferencji. Coraz rzadziej można spotkać modele z pokrętłami na frontowej krawędzi. Warto zwrócić uwagę, iż kurki umieszczone w obrębie płyty grzewczej zmniejszają przestrzeń do gotowania, dlatego dla osób, które gotują w dużych garnkach bywa to kłopotliwe. Z myślą o intuicyjnej obsłudze pokrętła sterujące płyty grzejnej rozmieszcza się tak by łatwo je uchwycić i nimi obracać.
fot.: Płyty gazowe z różną konfiguracją pokręteł
Dostępne są również płyty gazowe z intuicyjnym, dotykowym panelem sterowania. Brak odstających palników i rusztów sprawia, że płyty bez płomieni łatwo się czyści.
fot.: SOLGAZ - intuicyjne sterowanie płytami gazowymi bez płomieni. Wystarczy wybrać palnik i przesunąć palcem w lewo lub prawo, aby wybrać poziom mocy każdego palnika z osobna.
Dodatkowe funkcje
Bezpieczeństwo zawsze jest na pierwszym miejscu naszych wartości. W płytach gazowych o nasz komfort dba czujnik zabezpieczający wypływ gazu, który odetnie dopływ gazu w razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia (np. po wykipieniu mleka). Pod ochroną będą również dzieci, jeśli kuchenka będzie posiadała system specjalnie blokowanych pokręteł, których dziecko nie będzie w stanie samo odpalić. Pomocna jest również funkcja zapalarki w pokrętłach. Dzięki niej nie musimy używać zapałek. Systeme semi-filo, dzięki któremu płyta będzie zamontowana niemalże na równi z blatem, a jej wysokość w najwyższym miejscu to niespełna 3,5 cm to funkcja wpływająca na estetykę płyty.
fot.: Electrolux - płyta kuchenna z palnikami gazowymi i polami grzewczymi indukcyjnymi
Zobacz koniecznie:
- Jaką płytę kuchenną wybrać?
- Kuchenka gazowa czy elektryczna
- Czy warto kupić płytę indukcyjną
- Instalacja gazowa w kuchni
Zdjęcia: SOLGAZ, Candy, Studio Sto Procent, LACANCHE, Electrolux, Franke Polska
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z odkurzaczem Hoover |
|