Jak dobrać parametry urządzeń AGD
artykuł promocyjny
Energooszczędność jest bardzo popularnym obecnie tematem. Zagadnienia dotyczące tego jak zminimalizować koszty użytkowania sprzętu oraz w jaki sposób zmniejszyć presję na środowisko naturalne regularnie pojawiają się w mediach i debatach publicznych. Politycy tworzą kolejne normy dopuszczenia urządzeń do użytku próbując pozytywnie wpłynąć na efektywność korzystania z dobrodziejstw współczesnej technologii niskim kosztem.
Decydując się na zakup nowego urządzenia z serii sprzętu AGD warto przeanalizować informacje producenta zawarte na etykiecie energetycznej. Taka etykieta musi znajdować się na produkcie w widocznym miejscu, aby każdy konsument mógł zapoznać się z klasa energetyczną nawiązującą do zużycia energii i innych zasobów, ceną oraz specyfikacją techniczną danego modelu.
Jak czytać etykietę energetyczną
Zestawienie podstawowych parametrów o ujednoliconych jednostkach pozwala na porównanie poszczególnych urządzeń. W odbiorze etykiety pomocne są jednakowe na terenie całej Unii Europejskiej piktogramy.
fot.: Przykładowa etykieta energetyczna (źródło: Ceced Polska)
Do podstawowych informacji, które zobligowany jest przedstawić producent należą:
- klasa energetyczna
Klasa energetyczna jest najbardziej czytelnym znakiem na etykiecie. Składa się z barwnej piramidy, na ramieniu której oznaczony jest literowy kod zawierający się w przedziale od A do G. Poziom G oznaczony jest czerwonym kolorem i oznacza klasę o największym zapotrzebowaniu na energię, z kolei kolor zielony przypisany jest klasie A, która jest najbardziej energooszczędna (różne odcienie zieleni to klasa A+, A++, A+++). Określenie klasy danego modelu odbywa się na podstawie ustawy rządowej oraz dyrektyw unijnych.
Klasa energetyczna określa zużycie energii elektrycznej przez dane urządzenie w skali roku i jest wyrażona w [kW•h]
- poziom hałasu
Określa poziom emisji hałasu w trakcie pracy urządzenia. Wyrażony jest w dB (decybelach). Bardzo ciche urządzenia pracują w zakresie 17-25 dB, do 35 dB sprzęt jest uznawany za cichy. Po przekroczeniu 45 dB praca sprzętu zaczyna przeszkadzać na przykład w skupieniu uwagi. Wyższe parametry są nie wskazane. Na poziomie 36-45 dB pracują przeważnie lodówki i zmywarki.
- wydajność poszczególnych funkcji (np. zużycie wody)
Zużycie wody to jedna z podstawowych cech zmywarek oraz pralek. W kuchni zasadniczo skupimy się na tych pierwszych. Ilość pobieranej wody zależy od wielkości urządzenia i waha się od 10 do 15 litrów wody podczas jednego cyklu zmywania (szacuje się zmywanie ręczne takiej samy liczby naczyń pochłania nawet do 5 razy więcej wody). Producent przy każdym modelu ma obowiązek zaznaczyć ile wody pobierze to urządzenie.
Porównanie parametrów różnych modeli zmywarek
|
|
|
|
Electrolux - szerokość 45 cm (9 kpl.) zmywarka RealLife® |
|
|
w klasie A+++
|
w klasie A+
|
Oznaczenia poszczególnych sprzętów
Wybierając dane urządzenie gospodarstwa domowego kierujemy się jego wymiarami (wysokość, szerokość, głebokość), kolorem oraz czy jest do zabudowy czy wolnostojące. Coraz częściej dokonujemy również świadomego wyboru parametrów energochłonności. Producenci zobowiązani są również poinformować nas o innych specyfikacjach przypisanych danej kategorii sprzętu AGD. Do najczęściej spotykanych należą:
- urządzenia chłodnicze
Pojemność komór przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności oraz niezamrożonej. Dodatkowych funckjach, np No frost oraz elementach wyposażenia, które ułatwiają przechowywanie żywności.
- zmywarki
Pojemności urządzenia wyrażoną ilością kompletów, które zmywarka może umyć w trakcie jednego cyklu oraz klasę efektywności suszenia. Bardzo ważnym oznakowaniem jest zużycie wody w litrach/rok.
-
kuchenki (płyty i piekarniki)
Oznaczenia na kuchenkach dostarczają nam dodatkowo informacji o pojemności piekarnika, ilości palników/pól grzewczych, a w modelach gazowych rodzaj i materiał, z którego wykonany jest ruszt.
fot.: Franke - płyty mogą również różnić się kształtem
-
okapy kuchenne
Najważniejszą funkcją okapów kuchennych jest wydajność wymiany powietrza, którą wyraża się w m3 na godzinę i musi być dobrana do wielkości, a dokładnie kubatury kuchni. Nie bez znaczenia jest również hałas emitowany przez to urządzenie oraz liczba stopni regulacji mocy. Bardzo ważne by również sprawdzić typ i numer filtra, który trzeba z czasem wymienić.
Zobacz także:
Zdjęcia: Electrolux, Franke Polska
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|