konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2017

Nescefe Dolce Gusto

Jaką deskę do krojenia wybrać

data aktualizacji: 16-10-2017, 08:40 – artykuł promocyjny

Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia, siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Nowoczesność i praktyczność zagościła i do tego sektora, o czym świadczy mnogość rozwiązań.

Jaką deskę do krojenia wybrać

Najpopularniejsze deski do krojenia to:

  • Deski szklane - wykonane ze szkła hartowanego, często z podkładkami antypoślizgowymi z gumy. Nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków. Dostępne w wielu kolorach. Nie rysują się, lecz tępią noże. Gdy spadną na podłogę, rozbiją się na małe kawałki.
  • Deski bambusowe - wykonane są w 100 % z naturalnego materiału jakim jest trawa bambusowa.  Deski te uważane są za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie bardzo szybko więc jest materiałem szybko odnawialnym. Deski są lekkie, schną w ekspresowym tempie, a ich cena nie jest wysoka. Wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które uniemożliwiają ich przesuwanie się podczas krojenia.
     

Fiskars - Deska do krojenia wykonana z drewna bambusowegoCalvado - bambusowa deska do krojenia z chowanymi pojemnikami/miseczkami

fot.: Fiskars                                                        fot.: Calvado                      
           

 

  • Deski drewniane - wykonane z drewna drzew liściastych (np. dąb, olcha, kokos, buk). Deski nie tępią noży. Mają jednak wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki). Nie nadają się do mycia w zmywarkach
     

deska bukowa Gerlach - Heliosdrewniana deska do krojenia pieczywa Bread

fot.: Helios                                              fot.: GDI Garnolli    
 

 

  • Deski plastikowe - wykonane z tworzyw szcztucznych, są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody. Nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować.

Deska kuchenna do krojenia PLAST TEAM

fot.: Plast Team                                    fot.: BRW

  • Deski granitowe (z kamienia naturalnego). Są trwałe. Ciężko je zarysować. Nie pochłaniają zapachów oraz nie barwią się od krojonych produktów. Niestety mają też wady, noże podczas krojenia ślizgają się i tępią. Nie nadają się do rozbijania mięsa.

Darsin - Deska do krojenia marmurowa

fot: Kamieniarstwo.org


  • Deski ceramiczne są wyjątkowo odporne. Nadają się nie tylko do krojenia, siekania, ale również do ubijania kotletów. Powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości - jedzenie nie przywiera.
     

Deska ceramiczna prostokątna firmy Deante

fot.: Alveus

 

Kupujemy deskę do krojenia - na co zwrócić uwagę

 

Oprócz tworzywa, z którego została wykonana, deska może posiadać także wiele udogodnień. Jednym z nich jest rant. Takie zabeczpieczenie może z pewnością znacznie ułatwić i przyśpieszyć pracę w kuchni. Deska do krojenia z rantem chroni blat przed zabrudzeniem, a dzięki temu, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się na obwodzie deski miejsce pracy pozostaje czyste.

fot.: BRW

Deska powinna być wygodna i ergonomiczna, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się modele z rączką. Ułatwia ona przenoszenie oraz przekładanie posiekanych składników. Rączka może być jedynie kłopotliwa w kwestii przechowywania - bowiem to zawsze element wystający oraz zwiększający powierzchnię deski. W takim przypadku wygodniejsze może okazać się niewielkie wycięcie w powierzchni deski, które nie wpłynie w znaczący sposób na powierzchnię do krojenia a posłuż jako wygodny uchwyt - nawet do zawieszenia.

fot.: BRW 

Deski często służą także do serwowania potraw. Najbardziej typowym tego przykładem są sery, które doskonale prezentują się podawane na desce. Czasami taką deskę można kupić od razu z kompletem noży slużących właśnie do krojenia i podawania serów. Do serwowania nadają się także deski stylizowane, na przykład na stare drewno oraz takie o ciekawym kształcie lub strukturze.  


fot.: BRW

 


Konserwacja desek drewnianych


Deski drewniane po umyciu (nie można ich myć w zmywarce) wycieramy dokładnie do sucha. Jeśli są mocno zużyte istnieje możliwość odnowy deski poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni. Deski drewniane, podobnie jak inne naczynia z drewna, po wysuszeniu co pewien czas należy zaimpregnować olejem lnianym.
 

Kuchinox - Zlewozmywak granitowy Puerto

fot.: Dystrybutor marki Laveo - Kuchinox

 

Jaką deskę wybrać


Pod względem uniwersalności, najszerszego wachlarzu zastosowań w ścisłej czołówce są deski plastikowe lub bambusowe. Obie deski praktycznie nie chłoną wody, nie rysują się, nadają się do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Obie nie chłoną zapachów, nadają się do mycia w zmywarce, są estetyczne i nie niszczą noży. Deska bambusowa jest dodatkowo ekologiczna - wykonana z surowców odnawialnych przy niewielkim udziale maszyn i technologii. Dlatego deski drewniane odchodzą do lamusa, bambusowe i plastikowe z powodzeniem zajmują ich miejsce.


PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: GDI Garnolli, Helios, Calvado, Alveus, Dystrybutor marki Laveo - Kuchinox, Fiskars, Oras, Plast Team, BRW



Podobne artykuły
Akcesoria Fiskars Functional Form - niezastąpiona pomoc w kuchni

akcesoria kuchenne

Akcesoria Fiskars Functional Form - niezastąpiona...

Urządzając kuchnię, nie można zapomnieć o zakupie akcesoriów kuchennych, które stanowią... więcej...

Naczynia kuchenne Fiskars Functional Form

akcesoria kuchenne

Naczynia kuchenne Fiskars Functional Form

Produkty Fiskars z serii Functional Form wyróżnia ergonomia, funkcjonalność i dyskretna elegancja.... więcej...

Grill do płyt indukcyjnych i gazowych

akcesoria kuchenne

Grill do płyt indukcyjnych i gazowych

Większość z nas ceni grillowane potrawy za smak. Inni dopatrują się w tym urozmaicenia codziennej diety.... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj