Nescefe Dolce Gusto

Jaką deskę do krojenia wybrać

data aktualizacji: 18-04-2018, 08:27 – artykuł promocyjny

Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia, siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Nowoczesność i praktyczność zagościła i do tego sektora, o czym świadczy mnogość rozwiązań.

Jaką deskę do krojenia wybrać

Najpopularniejsze deski do krojenia to:

  • Deski szklane - wykonane ze szkła hartowanego, często z podkładkami antypoślizgowymi z gumy. Nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków. Dostępne w wielu kolorach. Nie rysują się, lecz tępią noże. Gdy spadną na podłogę, rozbiją się na małe kawałki.
     

Szklana deska kuchenna

fot.: Cook & Home - deska ze szkła hartowanego, marmur Typhoon

  • Deski bambusowe - wykonane są w 100 % z naturalnego materiału jakim jest trawa bambusowa.  Deski te uważane są za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie bardzo szybko więc jest materiałem szybko odnawialnym. Deski są lekkie, schną w ekspresowym tempie, a ich cena nie jest wysoka. Wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które uniemożliwiają ich przesuwanie się podczas krojenia.
     

Fiskars - Deska do krojenia wykonana z drewna bambusowegoEmako.pl - Bambusowa deska do krojenia z wysuwaną, metalową tacą, ZELLER

          fot.: Fiskars                                                fot.: Emako.pl                       
           

  • Deski drewniane - wykonane z drewna drzew liściastych (np. dąb, olcha, kokos, buk). Deski nie tępią noży. Mają jednak wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki). Nie nadają się do mycia w zmywarkach
     

deska bukowa Gerlach - Heliosdrewniana deska do krojenia pieczywa Bread

fot.: Helios                                              fot.: GDI Garnolli    

 

  • Deski plastikowe - wykonane z tworzyw sztucznych, są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody. Nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować.

Deska kuchenna do krojenia pieczywa MATRIX - Koziol

fot.: Emako.pl                                                    fot.: BRW

  • Deski granitowe (z kamienia naturalnego). Są trwałe. Ciężko je zarysować. Nie pochłaniają zapachów oraz nie barwią się od krojonych produktów. Niestety mają też wady, noże podczas krojenia ślizgają się i tępią. Nie nadają się do rozbijania mięsa.

Darsin - Deska do krojenia marmurowa

fot: Kamieniarstwo.org


  • Deski ceramiczne są wyjątkowo odporne. Nadają się nie tylko do krojenia, siekania, ale również do ubijania kotletów. Powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości - jedzenie nie przywiera.
     

Deska ceramiczna prostokątna firmy Deante

fot.: Alveus

 

Kupujemy deskę do krojenia - na co zwrócić uwagę

Oprócz tworzywa, z którego została wykonana, deska może posiadać także wiele udogodnień. Jednym z nich jest rant. Takie zabeczpieczenie może z pewnością znacznie ułatwić i przyśpieszyć pracę w kuchni. Deska do krojenia z rantem chroni blat przed zabrudzeniem, a dzięki temu, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się na obwodzie deski miejsce pracy pozostaje czyste. Z powodzeniem taka deska zastąpi nam również stolnicę w kuchni.

Deska do krojenia-stolnica z rantemCook&Home - Deska CUT&CARVE duża, czarna JOSEPH JOSEPH

                                  fot.: BRW                            fot.: Cook & Home - dwustronna, wielofunkcyjna deska 
                                                                             CUT&CARVE JOSEPH JOSEPH - z jednej strony 
                                                                              gładka, z drugiej z ząbkami

Deska powinna być wygodna i ergonomiczna, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się modele z rączką. Ułatwia ona przenoszenie oraz przekładanie posiekanych składników. Rączka może być jedynie kłopotliwa w kwestii przechowywania - bowiem to zawsze element wystający oraz zwiększający powierzchnię deski. W takim przypadku wygodniejsze może okazać się niewielkie wycięcie w powierzchni deski, które nie wpłynie w znaczący sposób na powierzchnię do krojenia a posłuż jako wygodny uchwyt - nawet do zawieszenia.

Deska do krojenia - z rączką czy bezDeska do krojenia - z rączką czy bezDeska do krojenia - okrągła czy prostokątna

fot.: BRW 

Deski często służą także do serwowania potraw. Najbardziej typowym tego przykładem są sery, które doskonale prezentują się podawane na desce. Czasami taką deskę można kupić od razu z kompletem noży slużących właśnie do krojenia i podawania serów. Do serwowania nadają się także deski stylizowane, na przykład na stare drewno oraz takie o ciekawym kształcie lub strukturze.  

Deska do serwowania serówDeska do serów i innych potraw

fot.: BRW

Deska do serwowania serów z zestawem nożyTADAR - zestaw do pizzy: deska, łopatka, radełko - Europ24.pl

            fot.: Cook & Home - deska WOCH na sery          fot.: Europ24.pl - zestaw do pizzy TADAR: deska,
     z zestawem noży                                               łopatka, radełko

Coraz większą popularnością cieszą się również deski z możliwością złożenia w wygodną łopatkę. W praktyce oznacza to, że rozłożona płasko deska jest wygodna do siekania, a ściśnięcie jej uchwytu powoduje, że tworzy się nam wygodna łopatka ułatwiająca przesypanie pokrojonych składników do garnka, czy miski. Takie składane deski są bardzo wygodne.

Cook and Home - składana deska do krojeniaCook and Home - składana deska do krojenia

fot.: Cook & Home - składana deska do krojenia

Względy higieniczne wymuszają na nas posiadanie w kuchnie więcej niż jednej deski do krojenia. Najlepiej, gdy do każdej serii produktów będziemy mieć oddzielną deskę. Świetnie wówczas sprawdzają się kolorowe deski z plastiku umieszczone w jednym bloku. Zajmują mało miejsca, są zawsze pod ręką, a my mamy pewność, że zapachy krojomnych produktów nie będą się wzajemnie przenikały. 

Zestaw desek kuchennych dedykowanych do mięsa, warzyw, ryb, pieczywaDeski kuchenne w zestawie - jak przechowywać w kuchni

fot.: Cook & Home - blok z deskami kuchennymi dedykowanymi do mięsa, warzyw, ryb, pieczywa

Ciekawą alternatywą, która cieszy się coraz większą popularnością są deski kuchenne zintegrowane z pojemnikiem na pieczywo. Takie rozwiązanie ułatwia organizację pracy w czasie przygotowywania posiłków oraz oszczędza miejsce w kuchni. Nic więc dziwnego, że producenci chętnie promują tego typu układ. 

Chlebak i deska do krojenieDeska do krojenia z chlebakiem

fot.: Cook & Home - chlebak z pokrywą w postaci deski do krojenia

W ramach rozwiązania 2w1 ciekawą propozycją jest deska do krojenia z ostrzałką noża. Umieszczony w rączce element pozwala na szybkie naostrzenia noża w czasie krojenia, bez konieczności szukania kolejnego urządzenia.

fot.: Garneczki.pl

 


Konserwacja desek drewnianych


Deski drewniane po umyciu (nie można ich myć w zmywarce) wycieramy dokładnie do sucha. Jeśli są mocno zużyte istnieje możliwość odnowy deski poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni. Deski drewniane, podobnie jak inne naczynia z drewna, po wysuszeniu co pewien czas należy zaimpregnować olejem lnianym.
 

Franke - deska do krojenia

 fot.: Franke Polska

 

Jaką deskę wybrać


Pod względem uniwersalności, najszerszego wachlarzu zastosowań w ścisłej czołówce są deski plastikowe lub bambusowe. Obie deski praktycznie nie chłoną wody, nie rysują się, nadają się do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Obie nie chłoną zapachów, nadają się do mycia w zmywarce, są estetyczne i nie niszczą noży. Deska bambusowa jest dodatkowo ekologiczna - wykonana z surowców odnawialnych przy niewielkim udziale maszyn i technologii. Dlatego deski drewniane odchodzą do lamusa, bambusowe i plastikowe z powodzeniem zajmują ich miejsce.

 


PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: GDI Garnolli, Garneczki.pl, Cook and Home, Helios, Alveus, Franke Polska, Fiskars, BRW, Emako.pl, Europ24.pl



Podobne artykuły
Wkłady filtrujące do dzbanków - jeden drugiemu nierówny

akcesoria kuchenne

Wkłady filtrujące do dzbanków - jeden drugiemu nierówny

Filtry do wody to coraz częstszy element wyposażenia, który spotykamy we współczesnych kuchniach.... więcej...

Kuchnia w wielkanocnym klimacie - świątecznie i na kolorowo

akcesoria kuchenne

Kuchnia w wielkanocnym klimacie - świątecznie...

Wielkanoc to czas kojarzący się z feerią barw - pastele królują wszędzie i nawet nie przeszkadza... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj