Nescefe Dolce Gusto

Jaką deskę do krojenia wybrać

data aktualizacji: 12-02-2016, 09:56 – artykuł promocyjny

Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który jest używany w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia, siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Nowoczesność i praktyczność zagościła i do tego sektora, o czym świadczy mnogość rozwiązań.

Jaką deskę do krojenia wybrać

Najpopularniejsze deski do krojenia to:

  • Deski szklane - wykonane ze szkła hartowanego, często z podkładkami antypoślizgowymi z gumy. Nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków. Dostępne w wielu kolorach. Nie rysują się, lecz tępią noże. Gdy spadną na podłogę, rozbiją się na małe kawałki.
  • Deski bambusowe - wykonane są w 100 % z naturalnego materiału jakim jest trawa bambusowa.  Deski te uważane są za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie bardzo szybko więc jest materiałem szybko odnawialnym. Deski są lekkie, schną w ekspresowym tempie, a ich cena nie jest wysoka. Wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które uniemożliwiają ich przesuwanie się podczas krojenia.
     

Fiskars - Deska do krojenia wykonana z drewna bambusowegoCalvado - bambusowa deska do krojenia z chowanymi pojemnikami/miseczkami

fot.: Fiskars                                                        fot.: Calvado                      
           

 

  • Deski drewniane - wykonane z drewna drzew liściastych (np. dąb, olcha, kokos, buk). Deski nie tępią noży. Mają jednak wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki). Nie nadają się do mycia w zmywarkach
     

deska bukowa Gerlach - Heliosdrewniana deska do krojenia pieczywa Bread

fot.: Helios                                              fot.: GDI Garnolli    
 

 

  • Deski plastikowe - wykonane z tworzyw szcztucznych, są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody. Nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować.

Deska kuchenna do krojenia PLAST TEAM

fot.: Plast Team

  • Deski granitowe (z kamienia naturalnego). Są trwałe. Ciężko je zarysować. Nie pochłaniają zapachów oraz nie barwią się od krojonych produktów. Niestety mają też wady, noże podczas krojenia ślizgają się i tępią. Nie nadają się do rozbijania mięsa.

Darsin - Deska do krojenia marmurowa

fot: Kamieniarstwo.org


  • Deski ceramiczne są wyjątkowo odporne. Nadają się nie tylko do krojenia, siekania, ale również do ubijania kotletów. Powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości - jedzenie nie przywiera.
     

Deska ceramiczna prostokątna firmy Deante

fot.: Alveus

 


Konserwacja desek drewnianych


Deski drewniane po umyciu (nie można ich myć w zmywarce) wycieramy dokładnie do sucha. Jeśli są mocno zużyte istnieje możliwość odnowy deski poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni. Deski drewniane, podobnie jak inne naczynia z drewna, po wysuszeniu co pewien czas należy zaimpregnować olejem lnianym.
 

Kuchinox - Zlewozmywak granitowy Puerto

fot.: Dystrybutor marki Laveo - Kuchinox

 

Jaką deskę wybrać


Pod względem uniwersalności, najszerszego wachlarzu zastosowań w ścisłej czołówce są deski plastikowe lub bambusowe. Obie deski praktycznie nie chłoną wody, nie rysują się, nadają się do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Obie nie chłoną zapachów, nadają się do mycia w zmywarce, są estetyczne i nie niszczą noży. Deska bambusowa jest dodatkowo ekologiczna - wykonana z surowców odnawialnych przy niewielkim udziale maszyn i technologii. Dlatego deski drewniane odchodzą do lamusa, bambusowe i plastikowe z powodzeniem zajmują ich miejsce.


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: GDI Garnolli, Helios, Calvado, Alveus, Dystrybutor marki Laveo - Kuchinox, Fiskars, Oras, Plast Team



Podobne artykuły
Przechowywanie przypraw

akcesoria kuchenne

Przechowywanie przypraw

Przyprawy w kuchni to nieodzowny element gdy gotujemy. Bardzo często jednak mamy problem z ich przechowywaniem.... więcej...

Stołowy savoir vivre. Jak powinny być ułożone sztućce?

akcesoria kuchenne

Stołowy savoir vivre. Jak powinny być ułożone sztućce?

Nie chcąc popełnić faux pas podczas organizacji chociażby kameralnego przyjęcia, koniecznie należy poznać... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj