Nescefe Dolce Gusto

Jaką deskę do krojenia wybrać

data aktualizacji: 09-11-2017, 08:42 – artykuł promocyjny

Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia, siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Nowoczesność i praktyczność zagościła i do tego sektora, o czym świadczy mnogość rozwiązań.

Jaką deskę do krojenia wybrać

Najpopularniejsze deski do krojenia to:

  • Deski szklane - wykonane ze szkła hartowanego, często z podkładkami antypoślizgowymi z gumy. Nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków. Dostępne w wielu kolorach. Nie rysują się, lecz tępią noże. Gdy spadną na podłogę, rozbiją się na małe kawałki.
  • Deski bambusowe - wykonane są w 100 % z naturalnego materiału jakim jest trawa bambusowa.  Deski te uważane są za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie bardzo szybko więc jest materiałem szybko odnawialnym. Deski są lekkie, schną w ekspresowym tempie, a ich cena nie jest wysoka. Wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które uniemożliwiają ich przesuwanie się podczas krojenia.
     

Fiskars - Deska do krojenia wykonana z drewna bambusowegoEmako.pl - Bambusowa deska do krojenia z wysuwaną, metalową tacą, ZELLER

          fot.: Fiskars                                                fot.: Emako.pl                       
           

 

  • Deski drewniane - wykonane z drewna drzew liściastych (np. dąb, olcha, kokos, buk). Deski nie tępią noży. Mają jednak wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki). Nie nadają się do mycia w zmywarkach
     

deska bukowa Gerlach - Heliosdrewniana deska do krojenia pieczywa Bread

fot.: Helios                                              fot.: GDI Garnolli    
 

 

  • Deski plastikowe - wykonane z tworzyw szcztucznych, są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody. Nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować.

Deska kuchenna do krojenia pieczywa MATRIX - Koziol

fot.: Emako.pl                                                    fot.: BRW

  • Deski granitowe (z kamienia naturalnego). Są trwałe. Ciężko je zarysować. Nie pochłaniają zapachów oraz nie barwią się od krojonych produktów. Niestety mają też wady, noże podczas krojenia ślizgają się i tępią. Nie nadają się do rozbijania mięsa.

Darsin - Deska do krojenia marmurowa

fot: Kamieniarstwo.org


  • Deski ceramiczne są wyjątkowo odporne. Nadają się nie tylko do krojenia, siekania, ale również do ubijania kotletów. Powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości - jedzenie nie przywiera.
     

Deska ceramiczna prostokątna firmy Deante

fot.: Alveus

 

Kupujemy deskę do krojenia - na co zwrócić uwagę

 

Oprócz tworzywa, z którego została wykonana, deska może posiadać także wiele udogodnień. Jednym z nich jest rant. Takie zabeczpieczenie może z pewnością znacznie ułatwić i przyśpieszyć pracę w kuchni. Deska do krojenia z rantem chroni blat przed zabrudzeniem, a dzięki temu, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się na obwodzie deski miejsce pracy pozostaje czyste.

fot.: BRW

Deska powinna być wygodna i ergonomiczna, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się modele z rączką. Ułatwia ona przenoszenie oraz przekładanie posiekanych składników. Rączka może być jedynie kłopotliwa w kwestii przechowywania - bowiem to zawsze element wystający oraz zwiększający powierzchnię deski. W takim przypadku wygodniejsze może okazać się niewielkie wycięcie w powierzchni deski, które nie wpłynie w znaczący sposób na powierzchnię do krojenia a posłuż jako wygodny uchwyt - nawet do zawieszenia.

fot.: BRW 

Deski często służą także do serwowania potraw. Najbardziej typowym tego przykładem są sery, które doskonale prezentują się podawane na desce. Czasami taką deskę można kupić od razu z kompletem noży slużących właśnie do krojenia i podawania serów. Do serwowania nadają się także deski stylizowane, na przykład na stare drewno oraz takie o ciekawym kształcie lub strukturze.  


fot.: BRW

 


Konserwacja desek drewnianych


Deski drewniane po umyciu (nie można ich myć w zmywarce) wycieramy dokładnie do sucha. Jeśli są mocno zużyte istnieje możliwość odnowy deski poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni. Deski drewniane, podobnie jak inne naczynia z drewna, po wysuszeniu co pewien czas należy zaimpregnować olejem lnianym.
 

Kuchinox - Zlewozmywak granitowy Puerto

fot.: Dystrybutor marki Laveo - Kuchinox

 

Jaką deskę wybrać


Pod względem uniwersalności, najszerszego wachlarzu zastosowań w ścisłej czołówce są deski plastikowe lub bambusowe. Obie deski praktycznie nie chłoną wody, nie rysują się, nadają się do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Obie nie chłoną zapachów, nadają się do mycia w zmywarce, są estetyczne i nie niszczą noży. Deska bambusowa jest dodatkowo ekologiczna - wykonana z surowców odnawialnych przy niewielkim udziale maszyn i technologii. Dlatego deski drewniane odchodzą do lamusa, bambusowe i plastikowe z powodzeniem zajmują ich miejsce.


PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: GDI Garnolli, Helios, Alveus, Dystrybutor marki Laveo - Kuchinox, Fiskars, Oras, BRW, Emako.pl



Podobne artykuły
Lenox - porcelana w amerykańskim stylu

akcesoria kuchenne

Lenox - porcelana w amerykańskim stylu

Lenox - amerykańska manufaktura porcelany założona w 1889 roku przez Waltera... więcej...

Porcelana - kolekcja Tulip

akcesoria kuchenne

Porcelana - kolekcja Tulip

Ciepłe promienie wiosennego słońca, rozkwitające na drzewach pąki i soczysta zieleń trawy sprawiają,... więcej...

Jaki chlebak wybrać

akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać

Chlebak jest pojemnikiem służącym do przechowywania pieczywa. To za jego sprawą zmniejszamy tempo wysychania... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj