Noże kuchenne - co warto wiedzieć
artykuł promocyjny
Noże kuchenne to najpopularniejsze akcesoria każdej gospodyni domowej. Potrzebne przy każdej pracy w kuchni podczas obierania warzyw, krojenia chleba, przygotowania mięsa. Różnią się wyglądem, rodzajem rączki, długością i kształtem ostrza. Noże muszą być ostre, dobrze leżeć w dłoni i łatwo się myć.
fot.: Fiskars
Ze względu na przeznaczenie, noże kuchenne dzielimy na:
- długi nóż z ząbkowanym ostrzem - używany do krojenia świeżego pieczywa, ale też filetowania dużych ryb i cięcia mrożonek.
- mały nóż z cienkim ostro zakończonym ostrzem (jarzyniak) - służy do obierania i przygotowywania warzyw i owoców, wykraiwania pestek itp.
- cienki i długi nóż - służy do krojenia warzyw, wędlin i serów w plastry
- krótki, cienki, ostro zakończony nóż - służy do oczyszczania mięs i ryb
- długi, duży nóż (szefa kuchni) - używany do siekania warzyw, cięcia dużych mięs
- duży, szeroki nóż (tasak) - słuzy do siekania dużych twardych produktów, jak i ćwiartowania mięs
- cienki, zagięty nóż do sera - służący do krojenia i układania sera na półmisku
-
obierak do warzyw - specjalny nożyk przeznaczony tylko i wyłącznie do obierania owoców i warzyw z cienkiej skórki
fot.: noże Gerlach - Helios
fot.: noże Fiskars - Warzywa i owoce Pieczywo Wielozadaniowe Mięso i Ryby
Noże kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze to:
- noże ze stali nierdzewnej - najczęściej spotykany materiał z którego produkuje się ostrza współczesnych noży. Stal nierdzewna jest wytrzymała i bardzo estetycznie się prezentuje w kuchni. Dość dobrze się ostrzy i długo pozostaje ostra. W pewnych warunkach - np. po myciu w zmywarce, na powierzchni noża mogą pojawić się zacieki.
- noże ze stali nierdzewnej, wysokowęglowej - nawęglanie to proces uszlachetniania stali podczas obróbki termicznej węgiel trwale łączy się ze stalą co powoduje jej utwardzenie oraz dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne. Noże ze stali nawęglonej są trwalsze od nierdzewnych. Zaletą jest praktycznie 100%-towa odporność na zacieki i przebarwienia.
- noże ze stali nierdzewnej, pokrytej tytanem - tytan to materiał lekki, niezwykle wytrzymały i neutralny dla ludzkiego organizmu. Noże powlekane tytanem długo zachowują ostrość i nie ulegają przebarwieniom.
- noże ze stali nierdzewnej, pokrytej teflonem - ostrze noża pokryte jest cienką warstwą teflonu, dzięki czego krojone produkty nie przywierają do ostrza. Szczególnie przydatny podczas krojenia np. żółtego sera.
- noże ceramiczne - wykonane w pełni z nowoczesnych materiałów syntetycznych, noże z ceramicznym ostrzem są lekkie, cieńsze niż stalowe i o wiele dłużej zachowują ostrość. Wadą takich noży jest ich kruchość. W przypadku gdy nóż spadnie na podłogę w kuchni, może pęknąć lub wręcz rozpaść się na kawałki.
-
noże drewniane - to raczej ozdobne noże, używane do smarowania pieczywa masłem itp.
fot.: Villa Italia - komplet noży i obieraczka WOODSTONE
Bezpieczny uchwyt
Nowoczesne noże są bardzo ostre, dlatego bardzo ważne jest aby miały bezpieczne uchwyty. Rączki noży kuchennych wykonywane są z materiałów antypoślizgowych takich jak: twarde drewno, plastik, guma silikonowa i lub perforowana stal. Taka powierzchnia zapewnia dobry uchwyt nawet wtedy gdy nóż jest mokry. Rączki noży są najczęściej wyprofilowane do dłoni tak aby każdy ruch był precyzyjny nie powodując niechcianych skaleczeń. Dlatego wybierając nóż warto sprawdzić czy dobrze leży w dłoni.
Żródło: Redakcja, TA
Zdjęcia: Fiskars, Helios, Villa Italia
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Aranżacja świątecznego stołu z porcelaną Villa Italia |
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|