Nowa polityka prywatności i plików Cookies             nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   fachowcybudowlani.pl
Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie 2014 - II edycja
jesteś tu: strona główna / porady

Jaki wybrać parowar, szybkowar i wolnowar

data aktualizacji: 22-07-2013, 08:42

Jaki wybrać parowar, szybkowar i wolnowar

We współczesnych czasach zapanowała moda na zdrowe odżywianie.  Życie w szybkim tempie sprawiło że producenci żywności również zaczęli produkować tzw. ,,śmieciowe’’ jedzenie które jest nie zdrowe i niesie za sobą duże zagrożenie zachorowania na jedną z wielu chorób cywilizacyjnych.  Aby zdrowo gotować należy zapoznać się z tymi trema urządzeniami: parowarem ,szybkowarem oraz wolonwarem.

 

Budowa

 

  • Parowar składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników, tacek na składniki oraz pokrywy.
  • Szybkowar wygląda jak zwykły gruby garnek z pokrywką. Urządzenie jest ciśnieniowe i wyposażone w specjalne zawory bezpieczeństwa.
  • Wolnowar składa się z dwóch elementów misy ceramicznej z pokrywą do której wkłada się potrawę oraz obudowy do której podczas gotowania wkładamy misę.

 

 


Zasada działania

 

Gotowanie w parowarze jest niezwykle proste, do miski umieszczonej na samym dole wlewamy wodę, produkty które chcemy ugotować kładziemy na półkach, przykrywamy pokrywą. Podłączamy urządzenie do prądu, unosząca się do góry para gotuje produkty.

Gotowanie w szybkowarze polega na umieszczeniu potraw w naczyniu i przykryciu go pokrywą. Naczynie stawiamy na kuchence, w środku wzrasta ciśnienie pary wytworzonej z wody, która była zawarta w produktach. Urządzenie jest bardzo szczelne. Gotowanie przebiega w bardzo wysokim ciśnieniu.

W wolnowarze potrawy gotują się około 8 do 10 godzin, w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni, potrawy nie są doprowadzane do wrzenia dzięki temu zachowują swój aromat.

 

 

Morphy Richards - wolnowar
fot. Morphy Richards - wolnowar

 


Zalety

 

Zaletą wszystkich trzech urządzeń jest gotowanie zdrowych potraw. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych oraz witamin, w parowarze możemy gotować praktycznie wszystko począwszy od warzyw po ryby, mięsa i kasze.

Wolnowar dzięki temu, że potrawy gotują się w nim kilka godzin sprawia, że są ona bardzo aromatyczne i mają wspaniały smak. Jest idealny do gotowania bigosu oraz gulaszy. Szybkowar sprawia, że gotowanie skraca się do minimum, potrawy są niezwykle smaczne.

 

 

Wady

 

Wadą parowaru może być jedynie to, że jest urządzeniem, które zajmuje sporo miejsca w kuchni, poza tym urządzenie to nie ma żadnych ukrytych wad. Gotowanie w szybkowarze jest również bardzo proste i jedyną jego wadą jest niebezpieczeństwo rozszczelnienia. Należy kupować szybkowary znanych i renomowanych firm. Wolnowar nie posiada wad, jeśli dokładnie zapoznamy się z instrukcją użytkowania gotowanie w nim będzie jedynie przyjemnością.

 

 

Zelmer - parowar
fot. Tefal - parowar



 

Kupując jedno z tych trzech urządzeń mamy pewność że nasza kuchnia jest smaczna oraz przede wszystkim zdrowa. Warto zakupić urządzenie które pozwoli nam na przygotowywanie potrwa pełnych witamin i składników odżywczych dla naszej rodziny. Wybierając  je, wybieramy zdrowie dla nas oraz naszej rodziny. 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Adler, Morphy Richards


helios

Partnerzy

Logo Ferdom   logo Elkamino Dom

logo Luxum  logo Teka    logo Ravon
Electrolux           logo Peka

logo Deante
     Grupa Armatura       logo Ravon  
 

     Oras logo      Mira logo

  logo Teka   logo Śnieżka 

  Nescafe Dolce Gusto     Tadmar

   logo Helios    logo Kuchinox      logo APM MORKOM

PhilipsCandy

Logo Pentair logo Coram

Logo Effepi 

    

Nasze Serwisy: