Jak urządzić kuchnię? cz. 3
artykuł promocyjny
Funkcjonalne wnętrze kuchni zależy od odpowiedniego rozplanowania sprzętu AGD. Zastanówmy się, czy będą to urządzenia wolno-stojące czy pod zabudowę. Ważne, aby sprzęt AGD znajdował się w wygodnych miejscach, najlepiej na wysokości, na której unikniemy schylania się i klękania, wspinania się na stołki.
Sprzęt AGD
Pierwszy dylemat przed którym stajemy, to zakup lodówki, wolno stojącej czy pod zabudowę. W nowoczesnych i nowych mieszkaniach zazwyczaj kuchnie tworzą jednolitą modułową całość, gdzie wszystkie części są wbudowane. Jest to eleganckie i praktyczne. Kolejny problem, to wielkość. Jej wielkość zależy od liczebności rodziny, częstotliwości zakupów, rodzaju preferowanego jedzenia. Policzmy ile osób się stołuje i gdzie częściej jemy, w domu czy na mieście. Samotnikowi nie jest potrzebna duża lodówka z wieloma funkcjami.
fot.: Electrolux - intuicyjna kuchnia
Kolejne urządzenie to okap kuchenny. Jego minimalna wysokość zamocowania to 70 cm. Okap kuchenny - powinien być szerszy od płyty grzejnej. Możemy kupić okap albo pochłaniacz.
fot.: Okapykuchenne.pl
fot.: Franke Polska - okap Maris 2.0
Jaka jest różnica? W pochłaniaczach powietrze jest wciągane i przechodzi przez filtry i oczyszczone wychodzi do kuchni. Okapy zaś podłączone są do kanału wentylacyjnego Powietrze wydmuchiwane jest do kanału. Odległość kuchenki od kanału wentylacyjnego, wysokość pomieszczenia szerokość tym powinniśmy się kierować przy wyborze okapu. Wyróżniamy okapy montowane do ściany,np narożne. Instalowane pod szafką wisząca. Ich zaletą jest to, że zajmują niewiele miejsca, a przestrzeń nad nimi zajmuje szafka,w której możemy przechować różne rzeczy. Okap można zamontować też w szafkach wiszących. Wysuwa się płytę, która uruchamia wentylator. Kolejny rodzaj to okapy nad wyspą, instalowane na suficie. Okapy mają również bogatą kolorystykę. Od białych, stalowych do czarnych i brązowych. Na specjalne zamówienie można mieć również w innych kolorach. Wybierając okap dowiedzmy się czy cicho pracuje, tak by nie przekraczał 60 decybeli.
Piecyk i płyta grzejna
Należy się zastanowić, do czego będzie służył piecyk: do pieczenia ciasta i mięsa, przygotowywania potraw z rożna, a może tylko do rozmrażania i podgrzewania dań? Rodzaj i wielkość płyty grzejnej zależą od rodzaju szykowanych potraw oraz od liczby osób w rodzinie. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie pieca na wysokości wzroku. Wolno stojące urządzenia tego typu to piekarnik i płyta z polami grzejnymi we wspólnej obudowie. Ich wysokość wynosi około 85 cm można ją regulować, głębokość 50-60 cm i szerokość 50-90 cm. Można je wpasować w ciąg szafek kuchennych. Wadą takiego rozwiązanie jest to, że między ścianki kuchenki, a szafki wpada wiele okruchów, tłuszcz. Te do zabudowy składają się zwykle z dwóch osobnych części,płyty grzewczej i piekarnika z panelem do sterowania zarówno płytą, jak i piekarnikiem. Płyta i piekarnik mogą też mieć niezależne panele sterowania.
fot.: Franke Polska
Zmywarka
Oszczędza czas, wodę i energię. Zużywa kilkakrotnie mniej wody niż przy zmywaniu tradycyjnym. Pobiera niestety prąd. Ale współczesne zmywarki dzięki odpowiednim programom i termostatom zmniejszają zużycie energii. Mamy do wyboru dwa typy zmywarek:o szerokości 60 cm i 45 cm. Oba typy urządzenia możemy również kupić w wersji wolno stojącej lub do zabudowy. Te do zabudowy nie są widoczne, „giną” w ciągu szafek”, doskonale się wkomponowują. Nie przejmujemy się zatem ich kolorem i wyglądem. Są droższe niż wolno stojące.
fot.: Electrolux
Kupujemy zlewozmywak
Zlew jest niezbędny w każdej kuchni. Spełnia nie tylko rolę praktyczną, ale może być również ozdobą pomieszczenia. Zlewy ciężkie i żeliwne to już przeszłość. Współczesne wykonane są z granitu, marmuru czy lekkiej stali nierdzewnej. O fantazyjnych kształtach, barwach i różnych wymiarach. Ze szklaną deską bądź ociekaczem. Jak wybrać zlew i z jakiego materiału?
fot.: Primagran
Kupując zlewozmywak stoimy przed nie lada zadaniem. Rynek bowiem oferuje wiele modeli. W zależności od naszych potrzeb zastanówmy się jaki zlew jest nam potrzebny. Czy mamy w domu zmywarkę, a może zmywamy ręcznie, czy często przebywamy w kuchni, gotując i krzątają się, a może wręcz przeciwnie jesteśmy gośćmi w domu. Zlew nie tylko ma ładnie wyglądać i pasować do całości, ale musi przede wszystkim praktyczny, łatwy w utrzymaniu i odporny na czynniki mechaniczne. Warto zwrócić uwagę na akcesoria kuchenne dodawane do zlewu takie jak, wkładki ociekowe, deski do krojenia, czy automatyczne odpływy.
fot.: CCI - zlewozmywaki Schock
Komora, może dwie
O wyborze konkretnego modelu nie decyduje tylko wygląd, ale również funkcjonalność i wielkość. Na rynku dostępne są zlewozmywaki jednokomorowe, półtorakomorowe, dwukomorowe, a nawet dwuipółkomorowe. Jeśli mieszkamy samotnie albo korzystamy ze zmywarki to potrzebujemy małego zlewu z jedną komorą. Wystarczający do wykonania podstawowych czynności kuchennych. Zlewozmywak jest wyposażony w jedną komorę podstawową z odpływem.
fot.: Kuchinox
Popularne są również 1,5 komorowe. To nic innego jak zlew z jedną komorą i wyposażony dodatkowo w małą komorę pomocniczą z odpływem. Dzięki komorze pomocniczej z łatwością umyjemy sztućce, wypłuczemy warzywa i owoce. Gdy mamy dużą rodzinę dobrym rozwiązaniem będzie zlew dwukomorowy np. z ociekaczem. Zlewy dwukomorowe mają dwie komory z odpływami. Mogą one być różnych rozmiarów lub jednakowe. Dwukomorowy, głęboki zlew z ociekaczem jest niezbędny w takiej kuchni, gdzie zmywa się naczynia ręcznie. Większe są zlewy 2,5 komorowe. Mają dwie komory z odpływamy i komorę pomocniczą z odpływem. Czasami mają również ociekacz. Zlew tego typu zajmuje sporo miejsce, polecany do dużych kuchni.
Nakładany albo wbudowany
Kolejny aspekt, który musimy rozważyć przed zakupem to rodzaj zlewozmywaka. Do wyboru mamy zlewozmywaki nakładane na szafkę, wpuszczane w blat kuchenny lub podwieszane pod blat kuchenny. Do zamontowania zlewozmywaka nakładanego potrzebna jest szafka bez blatu, na którą nałożymy zlewozmywak. Zazwyczaj wielkość zlewozmywaka można bez problemu dobrać do wielkości szafki. Są łatwe w montażu. Zlewozmywaki nakładane stosujemy najczęściej w małych, blokowych kuchniach. Zlewozmywaki wbudowane nakłada się na wycięty wcześniej blat, od góry. Są najbardziej popularne. Trzecia grupa to zlewozmywaki podbudowane tzw. zlewozmywaki podwieszane. Montuje się je od dołu, przez wycięcie w blacie. Można dowolnie łączyć komory dzięki jednolitej powierzchni blatu, na jego całej powierzchni. W zależności od układu szafek, projektu kuchni i naszych upodobań możemy kupić zlewy w różnych kształtach, okrągłe, prostokątne lub kwadratowe, można też wybrać w kształcie trapezu, narożne, a nawet litery L.
fot.: Franke Polska fot.: Deante
Stal szlachetna
Najbardziej popularne są zlewozmywaki ze stali szlachetnej, nierdzewne, stali emaliowanej oraz kompozytów granitowych. Stal szlachetna jest łatwa do czyszczenia, łatwo jest usunąć z jej powierzchni florę bakteryjną oraz brud. Można ją czyścic wieloma rodzajami detertgentów. Zlew taki jest również odporny na wysokie temperatury do 550 stopni Celsjusza czy gwałtowne zmiany temperatury. Jest również odporny na uderzenia. Z czego składa się stal szlachetna? 18% składu to chrom, który zapewnia wysoką odporność chemiczną i 10% niklu, który zapewnia dodatkowo elastyczność. Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej mogą być tłoczone z jednego arkusza blachy, wtedy komory są płytsze, mają około 15 cm albo komory mogą być przyspawane do ramy, mają do 20 cm. Wadą takiego zlewu jest to, że woda pozostawia na nim zacieki i plamy. Dlatego też warto kupić zlewozmywak o powierzchni półmatowej, zwanej gładką lub satynowaną albo o fakturze tkaniny najczęściej lnu. Plamy i zarysowania są na niej mniej widoczne. Zlewozmywaki stalowe są dosyć akustyczne, ale większość wyposażona jest w samoprzylepne płytki przeciwhałasowe z tworzywa sztucznego, przyklejone do spodu komór i ociekaczy. Pamiętajmy, że o każdy zlew dbamy. Po umyciu należy spłukać go ciepłą wodą i wytrzeć do sucha. Dzięki tem unikniemy plam. Dobry sposób, który świetnie konserwuje stal to przetarcie zlewu olejem jadalnym. Do mycia nie używamy proszków, ale płyny, mleczka. Zlewy ze stali nierdzewnej mają wielu zwolenników również ze względu na ich cenę. Kosztują od 100 – 150 zł.
Stal emaliowana
Zlewozmywaki ze stali emaliowanej dawniej były bardzo popularne. Dziś mniej, choć również są kupowane ze względu na niską cenę. Zalety? Są łatwe do czyszczenia i nie widać na nich zacieków. Niestety, przy mocniejszym stuknięciu emalia odpada. Z czasem matowieją i ścierają się, powstają rysy i zadrapania. Najczęściej można je kupić w białym kolorze, ale i spotkać można również beżowe czy brązowe.
Zlewozmywaki z syntetycznych granitów
Są najtrwalsze ze wszystkich typów zlewów. Twarde jak kamień i wykonane z materiału ze swej struktury podobnego do kamienia. Produkowane z żywic syntetycznych i minerałów takich jak granit, kwarc czy krzem. Zalety? Odporne na odbarwienia uderzenia, działanie wysokiej temperatury, substancji chemicznych, na zarysowania i pęknięcia. Nie ulegają przebarwieniom. Występują w kolorze białym, brązowym, szarym, beżowym i zielonym.
fot.: Deante
Zlewozmywaki z tworzyw sztucznych
Wykonane z tekalonu są odporne na zarysowania, ale niestety nie na wysokie temperatury. Zlewy z makrolonu czyli poliwęglanu odporne są na uderzenia i wysoką temperaturę do 150 st. Trzeci rodzaj zlewozmywaki z silduranu odporne na temperaturę do 230 stopni.
Tarka i ociekacz - dobieramy dodatki
By ułatwić sobie pracę możemy dokupić akcesoria kuchenne. Praktyczna jest specjalna nakładka na komorę zlewozmywaka. Oszczędza ona miejsce, szczególnie w małych kuchniach.
fot.: Franke Polska
Możemy na niej kroić, siekać, czy postawić garnek. Innym, równie dobrym i funkcjonalnym rozwiązaniem są dozowniki do płynów do mycia naczyń, koszyki i ociekacze do owoców i warzyw, deski do krojenia, tarki, wieszaki, pojemniki na sztućce. Niektóre zlewozmywaki mają zawory mimośrodowe i oddzielny odpływ z ociekacza. Warto sprawdzić czy nasz zlew ma specjalne powłoki np. PuraDur albo ChromoDur, które ułatwiają odpływ wody.
Przeczytaj koniecznie:
Zobacz także:
Jak ergonomicznie urządzić kuchnię
Wybór mikrofalówki - budowa, rodzaje, funkcje
Jak właściwie pielęgnować zlewozmywaki kuchenne?
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Deante, Laveo, Kuchinox, Electrolux, Franke Polska, Okapykuchenne.pl, Ferro, Schock, Primagran
|
|
|
Stojaki na noże |
Baterie filtrujące wodę |
Blaty kuchenne |
|
|
|
Okapy zintegrowane z płytą |
Dozowniki na płyn do naczyń |
Zlewozmywaki z kompozytu |
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|