Rodzaje i funkcje płyt kuchennych
artykuł promocyjny
Płyta kuchenna może być gazowa, ceramiczna, elektryczna albo indukcyjna. Do tego producenci oferują wariant mieszany, czyli płytę z palnikami i polami grzewczymi w jednej obudowie. Technologia produkcji pozwala również na wprowadzenie innowacyjnego rozwiązania, czyli płyty gazowej bez płomieni. Jak nie pogubić się w gąszczu możliwości, jakie daje nam nowoczesny rynek AGD oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie płyty - te i inne kwestie zostały opisane w poniższym poradniku.
Podstawową kwestią przy kupnie płyty grzewczej jest wybór typu płyty. Jest on uzależniony od rodzaju instalacji jaki znajduje się w naszej kuchni. Jeżeli w domu posiadamy instalację gazową, należy kupić płytę z podłączeniem do gazu. Jeśli nie mamy gazu, a instalację elektryczną, należy wybrać płytę ceramiczną lub indukcyjną.
Rodzaje
- Płyta gazowa
Wyposażona jest w tradycyjne palniki gazowe. Jest tańsza w zakupie i eksploatacji, daje też możliwość szybkiej regulacji temperatury. Do płyty gazowej wymagane jest jednak podłączenie specjalnej wentylacji w pomieszczeniu, w którym będzie się znajdowała. Płyty gazowe są obecnie bardzo atrakcyjne wzorniczo, a także coraz bezpieczniejsze, gdyż istnieje możliwość kupna płyty gazowej z zabezpieczeniem przeciwpyłowym, które odcina samoczynnie gaz gdy przypadkowo zgaśnie płomień.
fot.: Franke - płyta gazowa Maris w kolorze czarny mat
W płytach gazowych ruszt, który podtrzymuje naczynia nad płomieniem, może być jednoczęściowy, dwuczęściowy, a nawet osobny dla każdego palnika. Płyta posiada zazwyczaj 4 palniki gazowe: 1 duży - silnie grzejący, 2 standardowe i 1 mały. Niektórzy producenci posiadają w swojej ofercie płyty 2-, 3 lub 5-palnikowe. Palnik może mieć np. potrójny wieniec, tzw. turbo, co zwiększa jego moc. Płyty pod palnikowe najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, szkła ceramicznego w różnych kolorach.
fot. Candy - kuchenka gazowa na pięć palników ze stali szlachetnej
fot.: Kernau - Płyta gazowa do zabudowy KGH 7533 TCI B
-
Płyta gazowa bez płomienia
Płyty gazowe kojarzą się głównie z tym, że gotujemy na "prawdziwym" ogniu. Jednak ten ogień w kuchni ma też swoje wady - niebezpieczeństwo poparzenia, pożaru, okopcenia na naczyniach. Na rynku pojawiły się więc rozwiązania alternatywne z innowacyjnym systemem. Są to płyty gazowe bez płomienia, w których gaz spalany jest pod szkłem, a wbudowany odciąg sprawia, że gotowanie jest bezproblemowe. Ich przewagą nad tradycyjnymi płytami gazowymi jest fakt, że zużywają nawet do 50% mniej tego paliwa. Nad płytami indukcyjnymi tym, że nie wymagają specjalnych garnków.
fot.: Solgaz - płyta gazowa bez płomieni
Zobacz więcej: Płyta gazowa szklana czy emaliowana
- Płyta elektryczna
Jest to płyta z palnikami elektrycznymi, które mają postać płytek grzewczych. Przeważnie są to spiralne grzałki pokryte warstwą żeliwa o zróżnicowanej średnicy, którymi sterujemy za pomocą tradycyjnych pokręteł. W zależności od mocy grzałki wyróżnia się krążki standardowe i szybko grzejne. Ze względu na brak jednolitej płaskiej powierzchni płyty elektryczne są trudniejsze do czyszczenia, a konwencjonalne spirale grzejne sprawiają, że płyty te są mniej oszczędne od płyt ceramicznych. Ponadto płyty elektryczne nie posiadają zaawansowanych funkcji jak programatory zegarowe, czujniki ciepła szczątkowego, czy zabezpieczenia przed dziećmi. Pomimo tego nadal znajdują nabywców ze względu na swą prostotę, łatwość obsługi oraz przede wszystkim niską cenę. Należy pamiętać, aby płyta wyposażona była w termo wyłącznik, który po uzyskaniu określonej temperatury odłącza i włącza zasilanie, aby utrzymać stałą temperaturę. Ważna jest też blokada przed przypadkowym uruchomieniem, która pozwala na zablokowanie elementów sterujących kuchnią. Bywają też płyty wyposażone w czujnik reagujący na obecność naczynia. Płyta choć włączona nie zacznie grzać dopóki nie umieści się na niej jakiegoś naczynia. Wybierając płytę elektryczną zyskujemy nowoczesny sprzęt, który dzięki płaskiej, gładkiej powierzchni łatwo utrzymać w czystości.
fot. Candy - płyta elektryczna z powłoką ze szkła ceramicznego
- Płyta ceramiczna
To wygodne i nowoczesne urządzenie. Płyta ma gładką i płaską powierzchnie wykonaną z odpornego materiału ceramicznego. Pod ceramiczną powierzchnią znajdują się elementy grzejne: są to najczęściej spirale elektryczne lub, rzadziej, lampy halogenowe. Te ostatnie nagrzewają się szybciej, dzięki czemu stosowane są najczęściej w szybko grzejnych polach. Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Ceramiczne płyty mogą mieć różne rodzaje płyt grzejnych. Inne zalety płyt ceramicznych to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenie przeciw dzieciom (blokada), timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania. Ze względu na liczne zalety płyty ceramiczne należą do najbardziej popularnych elektrycznych płyt grzejnych w naszym kraju.
Ceny 4-polowych płyt indukcyjnych zaczynają się od ok. 750 zł, lecz wielopolowe modele posiadające najbardziej zaawansowane funkcje mogą kosztować kilka, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
fot.: Kernau
- Płyta indukcyjna
Mechanizm działania płyty indukcyjnej oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne. Wymieniające energię między generującymi je cewkami a garnkiem. Szybkie zmiany tego pola powodują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych, które z kolei rozgrzewają garnek i znajdującą się w nim potrawę. Dzięki temu ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia a nie na powierzchni płyty.
fot.: Solgaz
Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek i to jedynie w polu grzewczym - reszta płyty pozostaje zimna. O temperaturze pola grzewczego tuż po zakończeniu gotowania informuje wskaźnik zalegania ciepła. Płyty indukcyjne kupuje się jako samodzielne urządzenia, nie są zintegrowane w słupku z piekarnikiem. Montuje się je w meblach do zabudowy, które spełniają normę bezpieczeństwa, czyli nie odkształcają się, nie odbarwiają pod wpływem temperatury. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania.
fot.: Electrolux
- Płyta gazowo-indukcyjna
Rozwiązaniem dla niezdecydowanych może być płyta łącząca różne żródła ciepła. Zestawienie w jednym urządzeniu pół grzewczych indukcyjnych oraz palników gazowych daje znacznie więcej możliwości, zarówno natury kulinarnej jak i wykorzystania różnych paliw. Jest to ciekawe rozwiązanie w przypadku chwilowego braku jednego z mediów (gazu lub prądu), gdyż nie dezorganizuje naszej pracy.
fot.: Electrolux - uniwersalna płyta gazowo-indukcyjną z minutnikiem i funkcja blokowania ustawień
Wymiary płyty grzewczej - ile pól/palników wybrać
Kolejną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest rozmiar jaki ma mieć płyta grzejna. Najczęściej płyty mają cztery pola grzewcze oraz znormalizowane wymiary dobrane tak by pasowały do ciągu szafek kuchennych. Jeżeli nasza kuchnia nie jest zbyt duża oraz gdy nie gotujemy zbyt często można wybrać płytę wąską 30-centymetrową, dwupalnikową. Dla osób, które posiadają dużą rodzinę i często gotują oraz mają dużo miejsca w kuchni przeznaczone są płyty szerokie nawet 70 – 90 cm z pięcioma lub sześcioma polami.
Wybór konkretnego modelu nie jest łatwy. Jednak nie ma sensu wydawać przewrotnie dużej kwoty na nowoczesne posiadające wiele funkcji i opcji płyty. To jaka płyta jest odpowiednia do poszczególnych stylów w kuchni uzależnione jest też od naszych upodobań. Ogólnie przyjmuje się: do kuchni klasycznych idealna będzie kuchnia gazowa z palnikami i rusztami, do kuchni nowoczesnej pasuje płyta indukcyjna lub ceramiczna na szkle lub stali. W innych stylach dobór uzależniony jest już od przyszłego użytkownika.
Zobacz koniecznie:
Wybieramy piekarnik - budowa, rodzaje, funkcje |
||
|
Jak wybrać sprzęt elektryczny do kuchni? | |
|
Urządzenia do zabudowy czy wolnostojące? |
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Candy, Solgaz, Franke, Kernau
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z odkurzaczem Hoover |
|