tesa

Jaki blat kuchenny wybrać?

data aktualizacji: 09-11-2016, 08:26

Jaki blat kuchenny wybrać?

Wybór blatu kuchennego zawsze jest bardzo trudny. Na rynku jest dostępnych bardzo dużo różnorodnych blatów aby wybrać ten najlepszy należ zapoznać się z ich rodzajami. Blat nadaje kuchni odpowiedniego charakteru i to od niego zależy jak ona będzie się prezentować.

 

Blat drewniany


Drewniany blat jest odporny na zalania, zwłaszcza jeśli został wykonany z najlepszej jakości drewna, najlepiej z egzotycznego. Funkcjonalność blatu drewnianego polega na tym że przy odpowiedniej pielęgnacji będzie on służył nam przez długie lata. Blaty drewniane zabezpieczamy pokrywając je lakierem akrylowym. Można je polerować, ścierać specjalnym urządzeniem warstwę wierzchnią oraz używając lakieru nadać mu wybrany przez nas odcień. Blat drewniany nie jest odporny na zarysowania oraz wysokie temperatury.

blat z drewna

fot.: konkurs fotograficzny Nasze kuchnie


Blat ceramiczny

Blat ceramiczny daje duży popis naszej wyobraźni, ponieważ wybór płytek z jakich możemy go zrobić jest bardzo duży. Płytki ceramiczne odporne są odporne na zalania oraz zarysowania, nie straszne im wysokie temperatury. Minusem ich jest to że często ulegają pęknięciom, zawsze lepiej jest kupić jedno opakowanie płytek więcej, by podczas zniszczenia można było je wymienić.

Blat ceramiczny Rad - Polblat ceramiczny Rad-Pol

fot.: Rad - Pol                                                    fot.: Cersanit

 

Blat laminowany

Blat laminowany wykonany jest z płyty wiórowej i na nią nałożone jest kilkanaście warstw papieru. Wybór wzoru jaki będzie znajdował się na górnej warstwie należy do nas. Blaty laminowane są tanie dlatego też są często wybierane przez kupujących. Zaletą jest również duży wybór kolorów i wzorów. Nie są odporne na zalania oraz zarysowania.

fot.: Luxum

 

Blat z kamienia

Blat z kamienia jest bardzo drogi i dopasowanie go do szafek kuchennych również kosztuje ponieważ obrabiany jest przystosowanych do tego zakładach. Blaty są odporne na zarysowania oraz zalania, nie straszne im nawet bardzo wysokie temperatury. Blat z kamienia jest zimny w dotyku.

 

fot.: Rad - Pol

 

Blat z kamienia syntetycznego, czyli konglomeratu

Blaty kompozytowe, czyli z konglomeratu zyskały na popularności dzięki solidności i trwałości. Blat z kamienia syntetycznego jest dosyć lekki oraz nie jest zimny (dosyć szybko nabiera temperaturę z otoczenia) odporny na wysoką temperaturę oraz zalania. Występują w kilku odmianach, np. Corian, Staron, Kerrock.

Blat z konglomeratu kwarcowego Franke

fot.: Franke

Tego typu blaty są odlewane, przez co tworzą jednolitą powierzchnię tzw. Solid Surface. Z tego samego tworzywa można również odlać zlewozmywak. Na niekorzyść kompozytu przemawia fakt, że dość łatwo jest zarysować jego powierzchnię, jednak możliwe jest późniejsze jej polerowanie. Blaty kompozytowe łatwo utrzymać w czystości a ich właściwości termoplastyczne sprawiają, że mogą być poddane renowacji. Kompozyt (mieszanka minerałów, żywic i pigmentów) jako szlachetny materiał występujący w wielu wariantach kolorystycznych jest ozdobą każdej kuchni. Metr bieżący blatu kompozytowego to koszt około 500 złotych.  Blat ten jest jednak tańszy od blatu z kamienia naturalnego. Bardzo ładnie wygląda w kuchni.
 

blat z kamienia

fot. Blat z kamienia syntetycznego


Blat szklany

Szklane blaty są bardzo drogie, ale dają niepowtarzalny efekt w kuchni. Odporność na wysokie temperatury oraz zarysowania zawdzięczają odpowiedniej obróbce i hartowaniu. Gładka powierzchnia jest łatwa do czyszczenia - można użyć wilgotnej szmatki i dotrzeć do sucha lub zastosować płyn do mycia szyb. Szkło nie chłonie wody i zapachów. Oprócz wysokiej  ceny nie mają żadnych wad.

Szklany blat kucheny Rad - Pol

fot.: Rad - Pol


Blat metalowy

Blaty metalowe można wykonać ze stali kwasoodpornej lub aluminium. Odznaczają się błyszcząca powierzchnią nadającą stylu industrialnego danemu wnętrzu. Jego cechy to odporność na wysoką temperaturę oraz zalania, jednak bardzo łatwo go zarysować lub odkształcić. Odznaczają się również odpornością na korozję i dużą trwałością. Kolor stali jest neutralny, dlatego łatwo zaaranżować go w każdym wnętrzu. Jest to praktyczne i uniwersalne rozwiązanie dla osób ceniących oryginalność.

Mr Chips forma do pieczenia frytekBlat metalowy Rad - Pol

fot. Blat metalowy                                                   fot.: Rad - Pol

Zestawienie blatu ze stali szlachetnej Franke ze zlewozmywakiem z tego samego materiału sprawia, że nie widać śladów łączeń a całość prezentuje się naprawdę elegancko. Ponadto blat ze stali szlachetnej jest bardzo higieniczny i odporny na działanie kwasów oraz zasad używanych w gospodarstwach domowych.

blat kuchenny ze stali szlachetnej

 

fot.: Franke


Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Cersanit, Rad-Pol, Luxum, Opoczno, Franke



Podobne artykuły
Jak stworzyć idealną kuchnię

porady

Jak stworzyć idealną kuchnię

Aby stworzyć idealną kuchnię, która będzie zarazem piękna jak i funkcjonalna, należy zacząć... więcej...

Zioła w kuchni

porady

Zioła w kuchni

Zioła w kuchni to świeży zapach, zapas wartościowych przypraw w najlepszej formie oraz ciekawa dekoracja... więcej...

Urządzamy kuchnię

porady

Urządzamy kuchnię

W wielu domach to nie tylko pomieszczenie, gdzie się gotuje i spożywa posiłki, ale bardzo często także... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj