Nowa polityka prywatności i plików Cookies             nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   fachowcybudowlani.pl
Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie 2014 - II edycja
jesteś tu: strona główna / porady

Jaki blat kuchenny wybrać?

data aktualizacji: 02-06-2014, 09:40

Jaki blat kuchenny wybrać?

Wybór blatu kuchennego zawsze jest bardzo trudny. Na rynku jest dostępnych bardzo dużo różnorodnych blatów aby wybrać ten najlepszy należ zapoznać się z ich rodzajami. Blat nadaje kuchni odpowiedniego charakteru i to od niego zależy jak ona będzie się prezentować.

 

Blat drewniany


Drewniany blat jest odporny na zalania, zwłaszcza jeśli został wykonany z najlepszej jakości drewna, najlepiej z egzotycznego. Funkcjonalność blatu drewnianego polega na tym że przy odpowiedniej pielęgnacji będzie on służył nam przez długie lata. Blaty drewniane zabezpieczamy pokrywając je lakierem akrylowym. Można je polerować, ścierać specjalnym urządzeniem warstwę wierzchnią oraz używając lakieru nadać mu wybrany przez nas odcień. Blat drewniany nie jest odporny na zarysowania oraz wysokie temperatury.


 Mebel Rust - drewniany bla kuchennyOpoczno Morning Fog

fot. Mebel Rust - blat drewniany                                 fot.: Opoczno                                              

 


Blat ceramiczny


Blat ceramiczny daje duży popis naszej wyobraźni, ponieważ wybór płytek z jakich możemy go zrobić jest bardzo duży. Płytki ceramiczne odporne są odporne na zalania oraz zarysowania, nie straszne im wysokie temperatury. Minusem ich jest to że często ulegają pęknięciom, zawsze lepiej jest kupić jedno opakowanie płytek więcej, by podczas zniszczenia można było je wymienić.

Blat ceramiczny Rad - Polblat ceramiczny Rad-Pol

fot.: Rad - Pol                                                    fot.: Cersanit

 

Blat laminowany


Blat laminowany wykonany jest z płyty wiórowej i na nią nałożone jest kilkanaście warstw papieru. Wybór wzoru jaki będzie znajdował się na górnej warstwie należy do nas. Blaty laminowane są tanie dlatego też są często wybierane przez kupujących. Zaletą jest również duży wybór kolorów i wzorów. Nie są odporne na zalania oraz zarysowania.

fot.: Luxum

 

Blat z kamienia


Blat z kamienia jest bardzo drogi i dopasowanie go do szafek kuchennych również kosztuje ponieważ obrabiany jest przystosowanych do tego zakładach. Blaty są odporne na zarysowania oraz zalania, nie straszne im nawet bardzo wysokie temperatury. Blat z kamienia jest zimny w dotyku.

 

fot.: Rad - Pol

 

Blat z kamienia syntetycznego, czyli konglomeratu


Blaty kompozytowe, czyli z konglomeratu zyskały na popularności dzięki solidności i trwałości. Blat z kamienia syntetycznego jest dosyć lekki oraz nie jest zimny (dosyć szybko nabiera temperaturę z otoczenia) odporny na wysoką temperaturę oraz zalania. Występują w kilku odmianach, np. Corian, Staron, Kerrock.

Blat kompozytowy CorianBlat kompozytowy Staron

fot.: Luxum - blat kompozytowy Corian i Staron

Tego typu blaty są odlewane, przez co tworzą jednolitą powierzchnię tzw. Solid Surface. Z tego samego tworzywa można również odlać zlewozmywak. Na niekorzyść kompozytu przemawia fakt, że dość łatwo jest zarysować jego powierzchnię, jednak możliwe jest późniejsze jej polerowanie. Blaty kompozytowe łatwo utrzymać w czystości a ich właściwości termoplastyczne sprawiają, że mogą być poddane renowacji. Kompozyt (mieszanka minerałów, żywic i pigmentów) jako szlachetny materiał występujący w wielu wariantach kolorystycznych jest ozdobą każdej kuchni. Metr bieżący blatu kompozytowego to koszt około 500 złotych.  Blat ten jest jednak tańszy od blatu z kamienia naturalnego. Bardzo ładnie wygląda w kuchni.
 

blat z kamienia

fot. Blat z kamienia syntetycznego

 


Blat szklany

 

Szklane blaty są bardzo drogie, ale dają niepowtarzalny efekt w kuchni. Odporność na wysokie temperatury oraz zarysowania zawdzięczają odpowiedniej obróbce i hartowaniu. Gładka powierzchnia jest łatwa do czyszczenia - można użyć wilgotnej szmatki i dotrzeć do sucha lub zastosować płyn do mycia szyb. Szkło nie chłonie wody i zapachów. Oprócz wysokiej  ceny nie mają żadnych wad.

Szklany blat kucheny Rad - Pol

fot.: Rad - Pol

 


Blat metalowy


Blaty metalowe można wykonać ze stali kwasoodpornej lub aluminium. Odznaczają się błyszcząca powierzchnią nadającą stylu industrialnego danemu wnętrzu. Jego cechy to odporność na wysoką temperaturę oraz zalania, jednak bardzo łatwo go zarysować lub odkształcić. Odznaczają się również odpornością na korozję i dużą trwałością. Kolor stali jest neutralny, dlatego łatwo zaaranżować go w każdym wnętrzu. Jest to praktyczne i uniwersalne rozwiązanie dla osób ceniących oryginalność.


Mr Chips forma do pieczenia frytekBlat metalowy Rad - Pol

fot. Blat metalowy                                                   fot.: Rad - Pol



Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Cersanit, Rad-Pol, Luxum, Mebel Rust, Opoczno


helios

Partnerzy

Logo Ferdom   logo Elkamino Dom

logo Luxum  logo Teka    logo Ravon
Electrolux           logo Peka

logo Deante
     Grupa Armatura       logo Ravon  
 

     Oras logo      Mira logo

  logo Teka   logo Śnieżka 

  Nescafe Dolce Gusto     Tadmar

   logo Helios    logo Kuchinox      logo APM MORKOM

Philips  Vetto

Logo Pentair logo Coram

    

Nasze Serwisy: