konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2017

Nescefe Dolce Gusto

Patelnia na długie lata - w czym tkwi sekret?

data aktualizacji: 02-02-2016, 14:21 – artykuł promocyjny

Patelnia na długie lata - w czym tkwi sekret?

W naszej kuchni nie powinno zabraknąć doskonałej patelni, na której potrawy przyrządzane będą szybko i bez ryzyka ich przywierania. Kiedy już znajdziemy swój ideał, chcielibyśmy, aby służył nam przez długie lata. Czy jest to możliwe? Jak najbardziej! Dowodem są odporne na zrysowania patelnie z kolekcji Platino, Induction lub Bianca marki TVS.

 


Powłoka nieprzywieralna Teflon® Platinum - trwałość i komfort użytkowania


Jednym z najważniejszych gwarantów trwałości patelni jest powłoka wewnętrzna, która zabezpiecza naczynie przed zarysowaniem i ścieraniem. Paulina Żurowska, Brand Manager firmy Altom wyjaśnia: „Tak, jak skóra chroni nasze ciało przed uszkodzeniami, tak powłoka chroni patelnię. Warto więc wybrać takie naczynie, które cechuje się mocną warstwą wewnętrzną. Przykładem są patelnie Platino marki TVS, pokryte trójwarstwową powłoką Teflon® Platinum firmy DuPont, która umożliwia stosowanie metalowych akcesoriów kuchennych i zmywaków, bez ryzyka uszkodzenia naczynia”. Aby w pełni docenić powłokę Teflon®, trzeba poznać jej właściwości. Przede wszystkim jest to materiał, cechujący się odpornością termiczną aż do 260 st. C, a także wysokim stopniem odporności na zużycie – ze względu na najniższy współczynnik tarcia oraz wodoodporność. Powłoka Teflon® nie wchodzi w reakcje z substancjami znajdującymi się na jej powierzchni, co oznacza, że jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Potrawy przygotowywane na patelni z powłoką Teflon® nie przywierają do naczynia, co znacznie ogranicza możliwość ich przypalenia oraz ilość zużytego tłuszczu, jak również ułatwia zmywanie. „Teflon®Platinum, wytrzymała i odporna powłoka, którą pokryte są patelnie z linii Platino marki TVS, składa się z 3 warstw i zawiera twarde, mikroskopijne cząsteczki mineralne. Dlatego dla patelni z tej linii niegroźne są nawet metalowe przybory kuchenne, takie jak łopatki i ubijaczki. Zyskujemy zatem gwarancję, że naczynie będzie służyło nam przez lata.”- mówi Jolanta Michalak z firmy DuPont.

 

Altom Design - patelnia

 

  • Powłoka ceramiczna - design i wytrzymałość Patelnia, na której będziemy mogli swobodnie smażyć, powinna być wytrzymała i estetyczna. Dlatego warto zaopatrzyć się w naczynie pokryte gładką powłoką ceramiczną, takie jak patelnie z linii Bianca marki TVS. „Dzięki nanotechnologicznemu procesowi nakładania, powłoka ceramiczna patelni z kolekcji Bianca tworzy nierozerwalną całość z aluminiową strukturą patelni. Powierzchnia jest gładka i pozbawiona porów, co sprawia, że naczynie utrzyma swój perfekcyjny wygląd przez długi czas”, mówi Paulina Żurowska, Brand Manager firmy Altom. Powłoka ceramiczna ma jeszcze inne zalety - przede wszystkim pozwala przygotowywać potrawy szybko i zdrowo. „Smażenie na patelniach z ceramiczną powłoką to duża przyjemność dla każdego kucharza. Przygotowywane na nich potrawy wyglądają bardzo apetycznie, są smaczne i chrupiące. Dodatkowo, smażenie jest bardzo szybkie, a patelnie są łatwe do utrzymania w czystości, co jest bardzo ważne, gdy gotuje się często i dla dużej ilości ludzi”, mówi Kurt Scheller, mistrz sztuki kulinarnej i szef kuchni w najlepszych polskich hotelach.

 

  • Dno patelni - im solidniejsze, tym lepsze konstrukcja i grubość dna patelni to kolejny element, na który trzeba zwrócić uwagę wybierając naczynie. Wytrzymałe dno gwarantuje, że naczynie nie będzie się deformowało, a tym samym - będziemy mogli z niego korzystać przez długie lata. „Patelnie z kolekcji Induction marki TVS wyróżniają się odpornością, co jest zasługą zarówno nieprzywieralnej powłoki, jak i struktury dna. Podstawę tych naczyń stanowią wbudowane koncentrycznie pierścienie, które kontrolują energię powstałą w stali w momencie kontaktu ze źródłem ciepła. Zapewnia to dokładne rozprzestrzenianie się ciepła, co znacznie zmniejsza zużycie energii. Patelnie z kolekcji Platino wyróżniają się natomiast grubym dnem na bazie z aluminium, które gwarantuje trwałość i odporność całego naczynia”, mówi Paulina Żurowska, Brand Manager firmy Altom.


Znalezienie idealniej patelni do tej pory wiązało się z długimi poszukiwaniami i mozolnym testowaniem kolejnych produktów. Teraz, dzięki naczyniom włoskiej marki TVS zadanie to jest dziecinnie proste - patelnie z linii Platino, Bianca czy Induction to naczynia funkcjonalne, praktyczne i niezawodne. Co więcej - dzięki swojej budowie są one również niezwykle wytrzymałe, zatem będą nam służyć przez długie lata.

 

LINIA PLATINO:

  • Patelnia 20cm - cena detaliczna 85zł
  • Patelnia 24cm - cena detaliczna: 100zł
  • Patelnia 28 cm - cena detaliczna 122zł


LINIA BIANCA:

  • Patelnia 20cm - cena detaliczna 80zł
  • Patelnia 24cm - cena detaliczna: 100zł
  • Patelnia 28 cm - cena detaliczna 120zł


LINIA INDUCTION:

  • Patelnia 20cm - cena detaliczna 80zł
  • Patelnia 24cm - cena detaliczna: 100zł
  • Patelnia 28 cm - cena detaliczna 130zł


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Altom Sp.z o.o. Sp.k.



Podobne artykuły
Sposoby na perfekcyjną organizację w kuchni

akcesoria kuchenne

Sposoby na perfekcyjną organizację w kuchni

Dobrze zorganizowana kuchnia to miejsce, w którym bez problemu odnajdziemy potrzebne nam naczynia i... więcej...

Kryształy efektowną ozdobą kuchni

akcesoria kuchenne

Kryształy efektowną ozdobą kuchni

Kilkanaście lat temu kryształy królowały w każdym zaciszu domowym, stanowiąc niemal nieodzowny... więcej...

Innowacja w kuchni - Lightboard Frames by Franke

akcesoria kuchenne

Innowacja w kuchni - Lightboard Frames by Franke

Nowoczesna kuchnia jest miejscem niezwykle pięknym, zapewniającym komfort połączony z funkcjonalnością,... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj