konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2018

stopka patrona Electrolux

Nie marnuj jedzenia - czyli jak łatwo i tanio przedłużyć przydatność żywności do spożycia

data aktualizacji: 28-08-2018, 11:42 – artykuł promocyjny

Niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać jedzenie – tak w każdym razie wynika z najnowszych badań Federacji Banków Żywności. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny, a także warzywa i owoce.  Jak uniknąć psucia się żywności i wydłużyć jej przydatność do spożycia nawet 5-cio krotnie?


VACUUM - czyli próżnia

Jedzenie nieustannie podlega przemianom chemicznym, spowodowanym głównie przez działanie drobnoustrojów i tlenu, który odpowiada za jełczenie tłuszczów, zmianę smaku, utlenianie witamin, a także sprzyja rozwojowi pleśni – wszystkie te procesy dodatkowo przyspiesza wysoka temperatura. Podstawowym sposobem przedłużania trwałości jedzenia jest oczywiście przechowywanie jej w lodówce, jednak to rozwiązuje jedynie problem temperatury – bo nawet w lodówce tlen wciąż przyśpiesza psucie się żywności.

Jeśli zaś chodzi o ograniczenie dostępu powietrza, to tanim i łatwym sposobem przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – dostępnym dla każdego – jest metoda próżniowego zamykania produktów, która od dawna znana i stosowana była w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii. W sprzedaży dostępne są specjalne urządzania domowego użytku, takie jak pakowarki próżniowe oraz różnego typu pojemniki, worki, słoiki do tego przeznaczone. Nie jest to proces skomplikowany, a z pewnością usprawni przygotowanie posiłków na kolejne dni.

Nie marnuj jedzenia - czyli jak łatwo i tanio przedłużyć przydatność żywności do spożycia


Nowoczesna kuchnia nie musi być droga

Osoby zainteresowane wykorzystaniem takich rozwiązań w swojej kuchni powinna zatem zainteresować nowa zgrzewarka polskiej firmy Goclever – VACUUM SEALER. Urządzenie składa się z pompy próżniowej o sile ssania 13 l/min, która odciąga powietrze ze specjalnych woreczków wykonanych z folii strukturalnej. Po wyssaniu maksymalnej ilości powietrza z woreczka, urządzenie automatycznie zamyka je, zgrzewając brzegi, dzięki czemu okres przechowywania jedzenia przedłuża się wielokrotnie, jedzenie nie traci aromatu i nie wysycha. Do niedawna urządzenia tego typu były drogie i niedostępne dla przeciętnej gospodyni domowej. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, statystycznie każda polska rodzina wyrzuca miesięcznie żywność o wartości nawet 50 złotych – warto więc zainwestować w rozwiązanie, które przedłuży jego przydatność do spożycia.

 

Jak to działa?

W zgrzewarce Goclever zastosowano system VAC & SEEL, który pozwala na rozpoczęcie zgrzewania automatycznie pod koniec procesu odsysania powietrza z woreczka, dzięki czemu mamy gwarancję, że powietrze nie cofnie się przed zgrzaniem. Na to rozwiązanie składa się zaawansowana pompa próżniowa oraz elektroniczny system kontrolujący drut indukcyjny zamykający folię. Dzięki zastosowaniu Goclever VACUUM SEALER możemy więc przechowywać żywność nawet pięciokrotnie dłużej niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod. Procesy utleniania produktów organicznych zostają zatrzymane, a przechowywane jedzenie nie wymaga zastosowania dodatkowych konserwantów. Wszystkie produkty zachowują też znacznie więcej wartości odżywczych oraz witamin, dzięki czemu w łatwy sposób możemy zrobić spore zapasy jedzenia, które zajmą mniej miejsca w lodówce i z pewnością się nie zmarnują.

próżniowa zgrzewarka Goclever ? VACUUM SEALER

Goclever VACUUM SEALER to urządzenie uniwersalne, które umożliwia stosowanie dostępnej w handlu folii w rolce oraz torebek plastikowych. W komplecie ze zgrzewarką znajduje się również zestaw 5 torebek (20x30cm), które nadają się do gotowania w wodzie oraz do użycia w kuchence mikrofalowej oraz rękaw foliowy (20x200cm), który pozwala na indywidualne dopasowanie długości opakowania do produktów. Zgrzewarka pozwala także na stosowanie worków, które mają do 30 cm szerokości – to jedna z największych szerokości zastosowana w domowych urządzeniach dostępnych na rynku. Dodatkowo w komplecie znajduje się zawór i wąż ssący do pojemników próżniowych. Samym urządzeniem można sterować za pomocą wodoodpornego, dotykowego panelu umieszczonego w górnej części obudowy.

próżniowa zgrzewarka Goclever ? VACUUM SEALER


GOCLEVER VACUUM SEALER – KORZYŚCI:

  • Pozwala na przechowywanie żywności bez konieczności stosowania środków konserwujących
  • Pozwala nawet na 5-krotne przedłużenie terminu spożycia produktów dzięki technologii próżniowej
  • Doskonałe rozwiązania do gotowania sous vide
  • Niezwykle łatwa w obsłudze dzięki dotykowemu, wodoodpornemu panelowi
  • Zamykanie worków już w trakcie odsysania powietrza – unikatowa funkcja
  • Urządzenie łatwe do utrzymania w czystości dzięki aseptycznym tworzywom wnętrza urządzenia
  • Oszczędza czas i pieniądze – można łatwo zrobić hermetyczne zapasy żywności
  • Zmniejsza objętość opakowanych produktów – łatwiej zmieścić je np. w lodówce


GOCLEVER VACUUM SEALER dostępna jest na stronie www.goclever.com w bardzo konkurencyjnej cenie 299 zł.
 

Kontakt w sprawie produktów:

GOCLEVER Sp. z o.o.
ul. Skórzewska 35
Wysogotowo (Poznań)
62-081 Przeźmierowo
tel. 61 646 08 00
61 848 87 67
www: goclever.com/pl
mail: wyślij wiadomość



blendery » wyciskarki do owoców » wagi » roboty kuchenne » inteligentne odkurzacze » oczyszczacze powietrza






Podobne artykuły
Okap nablatowy i płyta indukcyjna Franke Mythos

sprzęt AGD

Okap nablatowy i płyta indukcyjna Franke Mythos

Okap nablatowy i płyta indukcyjna Franke Mythos to zestaw urządzeń, który doskonale sprawdzi się... więcej...

Bezpieczne i oszczędne gotowanie na płycie gazowej

sprzęt AGD

Bezpieczne i oszczędne gotowanie na płycie gazowej

Płyta gazowa firmy ARDO to kolejne urządzenie z bogatej oferty na 2009 rok. Producent z myślą o naszym... więcej...

Okapy naszych czasów, czyli małe dzieła sztuki

sprzęt AGD

Okapy naszych czasów, czyli małe dzieła sztuki

Kiedy dwadzieścia czy trzydzieści lat temu myśleliśmy o okapie, przed oczami mieliśmy masywną, odrażającą,... więcej...