Jakie formy do pieczenia ciast wybrać? Rodzaje, wady i zalety
artykuł promocyjny
Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast to z pewnością niezbędny element w kuchni każdego amatora słodkich wypieków. Formy do pieczenia tortu, babek, serników i innych słodkości przydadzą się nie tylko od święta! Na rynku dostępne są takie wykonane z blachy, stali nierdzewnej, silikonu, szła i ceramiki. Jakie są zalety i wady każdej z nich i którą formę najlepiej wybrać?
Blachy ocynowane do pieczenia
Ocynowane blachy do pieczenia ciast są łatwo dostępne, występują w różnych rozmiarach i kształtach, a lekki materiał pozwala na wygodne przenoszenie. Ich największą zaletą jest niska cena, dzięki której małym kosztem możemy skompletować zestaw przeróżnych foremek. Blacha ocynowana nie jest odporna na rdzewienie i łatwo ulega wgnieceniom. Pamiętajmy o wykładaniu jej papierem do pieczenia, szczególnie jeśli mamy w planach wypieki z owocami, których kwaśny odczyn może reagować z jej powłoką. Dostępne są prostokątne lub kwadratowe blachy, a także okrągłe do tart i tartaletek.
Formy do pieczenia ze stali nierdzewnej
Formy ze stali nierdzewnej są podobne z wyglądu do blach ocynowanych, ale wykazują inne cechy. Są od nich trwalsze – odporne na rdzewienie i wgniecenia. Dobrze, by były pokryte nieprzywierającą powłoką, która zapobiegnie przypalaniu i przywieraniu ciasta. Łatwo o ich zarysowanie, dlatego podczas krojenia i wyciągania ciasta z formy, musimy pamiętać o używaniu odpowiednich przyborów. Formy ze stali nierdzewnej występują w różnych kształtach i wielkościach - okrągłe, prostokątne, kwadratowe, a nawet w kształcie serca. Są to klasyczne foremki, keksówki lub tortownice.
Metalowe formy z wyjmowanym dnem
Zarówno blachy ocynowane, jak i formy ze stali nierdzewnej mogą posiadać wyjmowane dno. Pozwala to na szybkie i wygodne wyjęcie ciasta z formy, bez rysowania powierzchni i bez uszkodzenia ciasta. Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem to nie tylko tortownice z odpinaną obręczą, ale również formy do tarty, do mazurka i inne.
Silikonowe formy do pieczenia
Formy silikonowe do pieczenia dostępne są w przeróżnych kształtach, wielkościach i kolorach. Formy w kształcie bajkowych bohaterów przypadną do gustu dzieciom, te w kształcie serca możemy wykorzystać do walentynkowych wypieków, a gwiazdy, mikołaje i piernikowe ludziki będą doskonałe na święta. Rozpiętość cenowa pozostaje szeroka. Silikon cechuje się właściwościami nieprzywierającymi i jest elastyczny. Dzięki temu z łatwością wyjmiemy ciasto z foremki, którą możemy przechowywać zwiniętą, by zajmowała jak najmniej miejsca. Formy silikonowe warto wykorzystać do pieczenia przysmaków na bazie ciasta babkowego. Nieco gorzej sprawdzą się przy ciastach mocno wilgotnych. Nie możemy jednak kroić ciasta bezpośrednio na foremce. Najpierw trzeba wyjąć wypiek, unikając pomagania sobie ostrymi narzędziami, które mogłyby uszkodzić powierzchnię.
Szklane formy do ciast
Formy wykonane ze szkła żaroodpornego wyróżniają się wszechstronnością zastosowania. Możemy upiec w nich słodkie ciasto, ale i makaronową zapiekankę. Nie chłoną zapachów, dlatego jedna forma może służyć do pieczenia różnych dań. Dzięki przezroczystemu materiałowi możemy kontrolować cały proces pieczenia. Szkło żaroodporne jest materiałem wytrzymałym, ale może ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu. Szklane formy będą cięższe w przenoszeniu niż te z blachy i z silikonu.
Ceramiczne formy do pieczenia
Formy wykonane z ceramiki bardzo ładnie się prezentują. Zarówno te zupełnie białe, jak i zdobione wzorami. Ciasto wypieczone w takiej formie możemy serwować prosto na stół, bez wyjmowania wypieku z naczynia. Gruba ceramika wolniej przepuszcza ciepło, dlatego trudniej jest w nich przypalić wypiek, jednak wydłuża to czas pieczenia. Formy nie należą do najtańszych, ale odpowiednio użytkowane posłużą na długo. Ceramika jest dość ciężka – uważajmy, by w czasie przenoszenia nie uległa stłuczeniu! Najlepiej sprawdzi się do wypieku niskich ciast. Warto zatem zainwestować w ceramiczne formy do tarty lub mniejszych tartaletek.
Kontakt w sprawie produktów: GDI Garnolli Sp. z o.o. Sp. K. ul. Romana Maya 1 61-371 Poznań tel. (61) 628 14 00 www: www.garneczki.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
garnki » czajniki » patelnie » formy do wypieków » akcesoria do pieczenia » maszynki do ciastek » maty silikonowe » stolnice » przybory i narzędzia kuchenne » naczynia kuchenne » pojemniki na żywność » miski kuchenne » noże » zastawa stołowa » sztućce » szklanki » podkładki kuchenne » cukiernice » filiżanki » serwisy kawowe » dzbanki » kawiarki » kubki » młynki do kawy » termosy » zaparzacze do kawy i herbaty
|
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Aranżacja świątecznego stołu z porcelaną Villa Italia |
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|