konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2017

Nescefe Dolce Gusto

Przechowywanie przypraw

data aktualizacji: 10-03-2017, 10:33 – artykuł promocyjny

Przyprawy w kuchni to nieodzowny element gdy gotujemy. Bardzo często jednak mamy problem z ich przechowywaniem. Otwarte raz torebki powodują, że przyprawy się brylą tracąc to co najcenniejsze - aromat i walory smakowe, a czasem również rozsypują się i brudzą wnętrze szafek lub szuflad. Przechowując przyparwy warto zadbać o dwie kwestie. Po pierwsze muszą być łatwo dostępne. Poręczne, estetyczne organizery na przyprawy mogą stać na blacie przy płycie kuchennej. A po drugie muszą pozostać aromatyczne i o odpowiedniej konsystencji. Dlatego potrzebne będą szczelne pojemniki bez dostępu powietrza.

Przechowywanie przypraw

Przyprawy - jak przechowywać

 

  • Przechowywanie przypraw w oryginalnych torebkach, w takich jak są one kupowane nie jest błędem pod warunkiem, że zabezpieczymy oderwaną krawędź, np. za pomocą klamerek czy specjalnych klipsów. Tak przygotowane opakowania możemy poukładać w koszyczku, kóry będzie stał w szafce w pobliżu kuchenki a na czas gotowania będziemy mogli je wyjąć na blat.

Zapinki do przypraw i ziół BAZYLIA 12 szt.

fot.: Garneczki.pl - zapinki na przyprawy pozwalają zachować świeżość produktu oraz ułatwiają organizację dzięki systemowi podpisywania poszczególnych torebek

fot.: Garneczki.pl - listwa z zapinkami na torebki od przypraw z dozownikami

  • Jednym z najbardziej popularnych sposobów przechowywania przypraw są stojaki wyposażone w słoiczki, do których przesypujemy daną mieszankę. Są one estetyczne i często stanowią same w sobie ozdobę, dlatego nie ma konieczności chowania ich z blatu. Jednak przyprawy najlepiej zachowują swoje właściwości jeśli przechowywane są w ciemnym i chłodnym miejscu. Najpopularniejsze są słoiczki szklane lub drewniane. Trzeba jednak pamiętać, że drewno chłonie zapachy, zatem w drewnianych opakowaniach należy przechowywać zawsze te same przyprawy.


fot.: Garneczki.pl - organizery na przyprawy w formie słoiczków ze stali nierdzewnej ze specjalnym okienkiem dla lepszej widoczności co jest w środku, piramida z plastikowych pojemników na różne przyprawy (w tym również nie zmienlone) oraz stojak manetyczny i klasyczny drewniany

  • Przyprawnik z funkcją obrotową - łatwo i szybko możemy znaleźć daną przyprawę jeśli stojak posiada funkcję obrotową. Nawet mokrą czy brudną ręką będziemy mieć możliwość dotarcia do wybranego słoiczka. Taka funkcja przydatna jest jeśli nasz przyprawnik stoi na blacie.

 

       fot.: Garneczki.pl - obrotowe przyprawniki posiadające                         fot.: BRW - stojak na
szczelne zamknięcia oraz trzy wielkości                                              przyprawy Akcent
dziurek do sypania przypraw (małe, duże, średnie)                                                       

  • Solniczka i pieprzniczka - to najbardziej popularny zestaw w każdym domu. Oprócz funkcji czysto użytkowej mogą być również fajnym, czasem nawet śmiesznym akcentem w naszej kuchni. Pieprzniczka i solniczka stoją zazwyczaj na widoku, dlatego warto żeby byłe estetyczne.

   

fot.: Garneczki.pl - zestaw pieprzniczka z solniczką w formie zabawnych figurek

fot.: Garneczki.pl - eleganckie solniczki i pieprzniczki

  • Oryginalne przyprawniki - przyprawnik przypominający krążki CD albo plastikowa kasetka z oryginalnymi pojemniczkami przyciągają wzrok.  


fot.: Garneczki.pl

fot.: Helios

 

Przechowywanie przypraw - 5 przykładów z kuchni

 

  • przyprawy w szufladzie - szuflada pod płytą grzewczą świetnie sprawdzi się na przechowywanie przypraw. Wystarczy wyposażyć ją w odpowiedni wkład ze specjalnie wytłoczonymi przegródkami, które pomieszczą słoiczki z przyprawami. Pozwalają one utrzymać porządek i ład w szufladzie. 

fot.: Peka - organizer do szuflady pozwalający ułożyć pojemniki z przyprawami w taki sposób by pozostały na miejscu



Przeczytaj także: Wkłady do szuflad


  • przyprawy na relingu kuchennym - zawieszena półeczki, na których można poustawiać przyprawniki świetnie sprawdzą się w kuchni, w której mamy zamontowany system relingowy. Jest to dobre i praktyczne rozwiązanie uwalniające powierzchnię roboczą blatu oraz oszczędzające miejsce w szafkach kuchennych. Sprawdzi się zatem w małych kuchniach. 

fot.: Rejs - półeczki na relingu pozwalają ustawić przyprawy, które chcemy mieć zawsze w zasięgu ręki

fot.: Kuchinox - pojemniki na przyprawy ze specjalnie wyprofilowanymi uchwytami umożliwiającymi zawieszenie na relingach

  • przyprawy na ścianie - listwy magnetyczne przymocowane do ściany z możliwością przyczepiania metalowych pojemniczków z przyprawami dają ciekawą propozycję na uporządkowanie przypraw w każdej kuchni. Okienka w pojemniczkach ułatwiają podgląd zawartości oraz wnoszą do kuchni kolor i ciepło.  

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - pojemniki na przyprawy na listwie magnetycznej zawieszonej na ścianie oprócz kwestii praktycznych stanowią również ozdobę kuchni

  • przyprawy na blacie kuchennym - blat kuchenny to miejsce, gdzie powinien panować ład, jednak ładny przyprawnik stanie się jego ozdobą, zwłaszcza jeśli stylistyczie i kolorystycznie pasuje do szafek. Przyprawniki pozwalają na szybki dostęp do przypraw, które zamknięte są w szczelnych ładnych słoiczkach.

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - stojaki z przyprawami na blat kuchenny to ciekawy pomysł na wyeksponowanie niektórych przypraw i ziół

  • specjalna półeczka na przyprawy - oddzielna półka wygospodarowana tylko na przyprawy to wygodne rozwiązanie, zwłaszcza dla koneserów i miłośników przypraw z całego świata. Duża ilość różnorodnych mieszanek ziół i smakowitych dodatków do dań wyeksponowana na ścianie świadczy o kulinarnym kunszcie gospodarzy.

Aranżacja kuchni - Aneta A (3)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - wąska biała półeczka na ścianie bez górnej zabudowy kuchennej pozwala wyeksponwać nasze przyprawy

 

Przyprawy w kuchni - rady

 

Niektóre przyprawy wymagają specjalnego traktowania. Tak jest w przypadku gałki muszkatałowej i gorczycy, które zawierają tłuszcze. W związku z tym, w celu uniknięcia jego jałczenia konieczne są pojemniki  nieprzezroczyste i bardzo szczelne. Podobnie jest z ziołami. Aby nie uleciał cenny aromat kminku, lubczyku, tymianku, bazylii trzeba dbać o szczelne zamknięcie słoiczków. Dobrze jeśli pojemniki dedykowane do ziół posiadają gumowe uszczelki. Jeśli pod wpływem złego przechowywania przyprawy się zbrylą do tego stopnia, że utrudnione będzie rozetarcie ich w palcach koniecznie je wyrzućmy, ponieważ to znak, że są popsute. Każda przyprawa odpowiednio przechowywana musi zachować swoje właściwości pod kątem wyglądu -  kolor, sypkość oraz aromatu.

 

Może zainteresuje Cię także:


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Peka, Rejs, Garneczki.pl, Kuchinox, Helios, BRW



Podobne artykuły
W zdrowym ciele zdrowy duch

akcesoria kuchenne

W zdrowym ciele zdrowy duch

Jedzenie drugiego śniadania stało się popularne kiedy to naukowcy i dietetycy dowiedli, iż prowadzi ono... więcej...

Gerlach - gwarancja jakości i trwałości

akcesoria kuchenne

Gerlach - gwarancja jakości i trwałości

Gerlach to producent sztućców, który od lat jest ulubioną i najbardziej cenioną w Polsce... więcej...

Formy do pieczenia - przegląd

akcesoria kuchenne

Formy do pieczenia - przegląd

Formy do pieczenia różnią się między sobą przeznaczeniem wynikającym z rodzaju ciasta jakie chcemy... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj