konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2017

Nescefe Dolce Gusto

Zioła w kuchni - jak je stosować

data aktualizacji: 07-06-2017, 12:24 – artykuł promocyjny

Zioła w kuchni są niewątpliwie potrzebne w codziennym przygotowywaniu potraw, nie tylko ze względy na swój smak i bogaty aromat. Zioła posiadają bowiem cenne właściwości lecznicze, bakteriobójcze oraz dbają profilaktycznie o zdrowie naszego organizmu. Pojemniczki z suszonymi ziołami są znakomitą alternatywą dla swoich świeżych odpowiedników, jednak czy nie lepiej w sezonie wiosenno-letnim korzystać z domowych upraw, przycinając w razie potrzeby zielone listki kolendry bazylii czy mięty?! Przekonajmy się, że warto!

Zioła w kuchni - jak je stosować

Uprawa ziół w domowym zaciszu jest dość prosta i początkowo wymaga jedynie kupna gotowych roślinek w miejscowym warzywniaku lub supermarkecie oraz doniczki na zioła. Zioła kupione w sklepie rosną zazwyczaj w doniczka na ziołaplastikowej doniczce dlatego w domu, należy przesadzić je w większe donice, umożliwiające ich rozwój. Świeże zioła lubią przestrzeń jednak większości z nich wystarczy już doniczka o średnicy 20 cm. Zarówno zioła w ogrodzie jak i te w domu należy podlewać. Z tymi na zewnątrz jest o tyle łatwiej, iż często robi to za nas przyroda, te w domu są zdane wyłącznie na dobrą pamięć hodowcy. Podlewanie ziół to podstawowy zabieg, szczególnie ważny w fazie wzrostu. Uwagę należy zwracać na glębę i podlewać rośliny gdy tylko delikatnie przeschnie. Subtelny strumień nie powinien uszkodzić cienkich łodyg ziół. Brak wody osłabia rośliny, dlatego pamiętajmy aby nie zabrakło jej naszym domowym uprawom.


Jak stosować zioła w kuchni?!

Tak naprawdę według potrzeby i w dowolnej formie. Świeża bazylia wspomagająca leczenie przeziębienia wpływa również na poprawne trawienie, zapobiegając wzdęciom oraz bólowi żołądka. Warto ją poszatkować i dodawać do zup, sosów, mięs pieczonych i smażonych, warzyw i serów. Siekacz do ziół pozwoli uzyskać doskonały efekt ale pamiętajmy, iż jedna łyżka posiekanej świeżej bazylii to 1 łyżeczka suszonej. Bazylia lubi miejsca nasłonecznione osłonięte od wiatru. Mięta, stosowana częściej w formie naparu niż jako przyprawa gotowanych dań łagodzi bóle żołądka i również pomaga w leczeniu przeziębienia. Miętę śmiało można dodawać do deserów, sałatek owocowych i ożeźwiających napojów. Z pewnością znakomicie podkreśli ich walory smakowe. Kolendra poleca się o mięs (w szczególności jagnięciny i wołowiny), ryb, makaronów, a także dań z kuchni azjatyckiej. Właściwości lecznicze kolendry ujawniają się już po zalaniu jej gorącą wodą z dodatkiem miodu i cytryny. Ponadto znane są również właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne, które zawiera w sobie olejek przygotowany z delikatnych liści tego zioła. Wyciąg z kolendry można uzyskać poprzez rozcieranie jej w moździerzu. Polskie zioła, na które warto zwrócić uwagę to niewątpliwie wspomniana wcześniej mięta ale również melisa, stosowana od wieków na dobry sen i spokój ducha. Dziś znamy szersze właściwości tej rośliny - jest doskonałym lekiem na skołatane nerwy, uspokaja i odpręża. Ponadto jest dobrym środkiem na bóle i zawroty głowy. Napar z melisy pozwoli odzyskać spokój i poprawi samopoczucie. Stosowanie ziół w kuchni przynosi wiele pozytywnych efektów, w tym poprawę zdrowia, które powinno być dla nas najważniejsze!

doniczka na zioładoniczka na ziołasiekacz do ziół

Zioła i przyprawy, które na co dzień stosujemy w procesie gotowania niosą ze sobą smak, aromat ale i jak się okazuje właściwości lecznicze. Świeżymi ziołami można cieszyć się wiosną i latem ale co później? Jesienią i zimą, kiedy nasz organizm walczy z wieloma przeciwnościami - stresem, chorobą i chłodem warto sięgać po zioła "w proszku", a więc suszone! Odpowiednie przechowywanie ziół pozwoli zachować ich wszystkie drogocenne właściwości.

słoiczek na przyprawysłoiczek na przyprawy
stojak na przyprawysiekacz do ziół

Szczelne torebki, zamknięte klipsem lub słoiczki z równie szczelnymi pokrywami zabezpieczą zioła przed niepożądanymi czynnikami zewnętrznymi. W słoiczkach warto ususzyć zbiory z doniczek jednak niekiedy potrzebujemy innych przypraw z gotowych torebek. Te, najlepiej przechowywać w organizerze do przypraw, aby w każdej chwili mieć do nich łatwy i przejrzysty dostęp. To znacznie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni. Zioła w diecie stosowane przez cały rok to gwarancja zdrowia!
 

Kontakt w sprawie produktów:

GDI Garnolli Sp. z o.o. Sp. K.
ul. Romana Maya 1
61-371 Poznań
tel. 61 839 97 70
www: www.garneczki.pl
mail: wyślij wiadomość



garnki » czajniki » patelnie » formy do wypieków » akcesoria do pieczenia » maszynki do ciastek » maty silikonowe » stolnice » przybory i narzędzia kuchenne » naczynia kuchenne » pojemniki na żywność » miski kuchenne » noże » zastawa stołowa » sztućce » szklanki » podkładki kuchenne » cukiernice » filiżanki » serwisy kawowe » dzbanki » kawiarki » kubki » młynki do kawy » termosy » zaparzacze do kawy i herbaty


Zobacz zdjęcia w galerii GDI Garnolli:




Podobne artykuły
Szklanki do Latte Macchiato

akcesoria kuchenne

Szklanki do Latte Macchiato

Klasyczne włoskie Latte Macchiato cechuje nie tylko intrygujący smak, ale również wygląd - składa... więcej...

Folklor w kuchni i jadalni

akcesoria kuchenne

Folklor w kuchni i jadalni

Moda na ludowość obecna jest w odzieżowych trendach wzorniczych, w biżuterii, a coraz częściej... więcej...

Stojaki na ręcznik papierowy - przegląd

akcesoria kuchenne

Stojaki na ręcznik papierowy - przegląd

Ręcznik papierowy stał się oczywistością w każdej kuchni. Jednorazowy, ekologiczny i zawsze higieniczny... więcej...


NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj