Zioła w kuchni - jak je stosować
artykuł promocyjny
Zioła w kuchni są niewątpliwie potrzebne w codziennym przygotowywaniu potraw, nie tylko ze względy na swój smak i bogaty aromat. Zioła posiadają bowiem cenne właściwości lecznicze, bakteriobójcze oraz dbają profilaktycznie o zdrowie naszego organizmu. Pojemniczki z suszonymi ziołami są znakomitą alternatywą dla swoich świeżych odpowiedników, jednak czy nie lepiej w sezonie wiosenno-letnim korzystać z domowych upraw, przycinając w razie potrzeby zielone listki kolendry bazylii czy mięty?! Przekonajmy się, że warto!
Uprawa ziół w domowym zaciszu jest dość prosta i początkowo wymaga jedynie kupna gotowych roślinek w miejscowym warzywniaku lub supermarkecie oraz doniczki na zioła. Zioła kupione w sklepie rosną zazwyczaj w plastikowej doniczce dlatego w domu, należy przesadzić je w większe donice, umożliwiające ich rozwój. Świeże zioła lubią przestrzeń jednak większości z nich wystarczy już doniczka o średnicy 20 cm. Zarówno zioła w ogrodzie jak i te w domu należy podlewać. Z tymi na zewnątrz jest o tyle łatwiej, iż często robi to za nas przyroda, te w domu są zdane wyłącznie na dobrą pamięć hodowcy. Podlewanie ziół to podstawowy zabieg, szczególnie ważny w fazie wzrostu. Uwagę należy zwracać na glębę i podlewać rośliny gdy tylko delikatnie przeschnie. Subtelny strumień nie powinien uszkodzić cienkich łodyg ziół. Brak wody osłabia rośliny, dlatego pamiętajmy aby nie zabrakło jej naszym domowym uprawom.
Jak stosować zioła w kuchni?!
Tak naprawdę według potrzeby i w dowolnej formie. Świeża bazylia wspomagająca leczenie przeziębienia wpływa również na poprawne trawienie, zapobiegając wzdęciom oraz bólowi żołądka. Warto ją poszatkować i dodawać do zup, sosów, mięs pieczonych i smażonych, warzyw i serów. Siekacz do ziół pozwoli uzyskać doskonały efekt ale pamiętajmy, iż jedna łyżka posiekanej świeżej bazylii to 1 łyżeczka suszonej. Bazylia lubi miejsca nasłonecznione osłonięte od wiatru. Mięta, stosowana częściej w formie naparu niż jako przyprawa gotowanych dań łagodzi bóle żołądka i również pomaga w leczeniu przeziębienia. Miętę śmiało można dodawać do deserów, sałatek owocowych i ożeźwiających napojów. Z pewnością znakomicie podkreśli ich walory smakowe. Kolendra poleca się o mięs (w szczególności jagnięciny i wołowiny), ryb, makaronów, a także dań z kuchni azjatyckiej. Właściwości lecznicze kolendry ujawniają się już po zalaniu jej gorącą wodą z dodatkiem miodu i cytryny. Ponadto znane są również właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne, które zawiera w sobie olejek przygotowany z delikatnych liści tego zioła. Wyciąg z kolendry można uzyskać poprzez rozcieranie jej w moździerzu. Polskie zioła, na które warto zwrócić uwagę to niewątpliwie wspomniana wcześniej mięta ale również melisa, stosowana od wieków na dobry sen i spokój ducha. Dziś znamy szersze właściwości tej rośliny - jest doskonałym lekiem na skołatane nerwy, uspokaja i odpręża. Ponadto jest dobrym środkiem na bóle i zawroty głowy. Napar z melisy pozwoli odzyskać spokój i poprawi samopoczucie. Stosowanie ziół w kuchni przynosi wiele pozytywnych efektów, w tym poprawę zdrowia, które powinno być dla nas najważniejsze!
Zioła i przyprawy, które na co dzień stosujemy w procesie gotowania niosą ze sobą smak, aromat ale i jak się okazuje właściwości lecznicze. Świeżymi ziołami można cieszyć się wiosną i latem ale co później? Jesienią i zimą, kiedy nasz organizm walczy z wieloma przeciwnościami - stresem, chorobą i chłodem warto sięgać po zioła "w proszku", a więc suszone! Odpowiednie przechowywanie ziół pozwoli zachować ich wszystkie drogocenne właściwości.
Szczelne torebki, zamknięte klipsem lub słoiczki z równie szczelnymi pokrywami zabezpieczą zioła przed niepożądanymi czynnikami zewnętrznymi. W słoiczkach warto ususzyć zbiory z doniczek jednak niekiedy potrzebujemy innych przypraw z gotowych torebek. Te, najlepiej przechowywać w organizerze do przypraw, aby w każdej chwili mieć do nich łatwy i przejrzysty dostęp. To znacznie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni. Zioła w diecie stosowane przez cały rok to gwarancja zdrowia!
Kontakt w sprawie produktów: GDI Garnolli Sp. z o.o. Sp. K. ul. Romana Maya 1 61-371 Poznań tel. (61) 628 14 00 www: www.garneczki.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
garnki » czajniki » patelnie » formy do wypieków » akcesoria do pieczenia » maszynki do ciastek » maty silikonowe » stolnice » przybory i narzędzia kuchenne » naczynia kuchenne » pojemniki na żywność » miski kuchenne » noże » zastawa stołowa » sztućce » szklanki » podkładki kuchenne » cukiernice » filiżanki » serwisy kawowe » dzbanki » kawiarki » kubki » młynki do kawy » termosy » zaparzacze do kawy i herbaty
|
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Aranżacja świątecznego stołu z porcelaną Villa Italia |
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|