Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Jak podawać wino

artykuł promocyjny

Bardzo często podczas spotkań z rodziną czy z przyjaciółmi na stołach gości wino. Jednak by smakowało ono gościom, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć nam błędów. Jaki kieliszek do jakiego wina będzie odpowiedni? Jakie kieliszki wybrać do wina czerwonego, a jakie do białego?

Jak podawać wino

Kieliszki do wina - rodzaje

Wino w celu wydobycia smaku i aromatu, powinno być podane w odpowiednich kieliszkach. Nie musimy jednak kupować kilku czy kilkunastu kompletów. Pamiętajmy, żeby podczas ich zakupu wybrać takie, które będą odpowiednio duże, ponieważ wino musi mieć miejsce, by mogło uwolnić swoje aromaty i miało szansę się napowietrzyć. Wino najlepiej podawać w kieliszkach wykonanych z przeźroczystego szkła, pamiętajmy, że równie ważne są walory wzrokowe co smakowe.

Rubin - kieliszki do wina

fot.: Helios - www.krysztaly.com.pl - kieliszki do wina w kolorze soczystego rubinu

Kieliszki przeznaczone do wina białego są smukłe i mają wysoką nóżkę. Ich czasza ma kształt tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Są o wiele mniejsze niż kieliszki do wina czerwonego, ponieważ białe wino nie potrzebuje na swojej powierzchni dużego kontaktu z powietrzem.

Kieliszek do wina Chardonnay linina Obession Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do wina białego linia Passion Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do wina białego z linii Emotion Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do wina białego z linii Elegance Krośnieńskie Huty Szkła Krosno
fot.: Kieliszki do wina białego z kolekcji Sensei Collection z linii (od lewej): Obsession, Passion, Emotion, Elegance - Krosno Glass Sp. z o.o.


Z kolei kieliszki do wina czerwonego powinny być duże i szerokie, tak by zapewnić, jak największą powierzchnię kontaktu wina z powietrzem w celu wydobycia jego aromatu. Najlepiej, aby były wykonane z przeźroczystego szkła, tak by kolor trunku był widoczny. Zwróćmy również uwagę, na grubość szkła. Dobrze jeśli szkło będzie cienkie wtedy można delikatnie ogrzać wino ciepłem dłoni. Nóżka także powinna mieć odpowiednią długość, pozwoli to na trzymanie kieliszka kiedy wino jest dostatecznie ciepłe i jego dalsze podgrzewanie nie jest wskazane. Rozmiar kieliszka powinien być na tyle duży, by umożliwić zakręcenie winem w celu wydobycia pełni aromatu.

Kieliszek do wina czerwonego z linii Harmony Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do wina czerwonego z lini Emotion Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do wina burgund z linii Obsession Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do czerwonego wina bordeaux z linii Passion Krośnieńskie Huty Szkła Krosno
fot.: Kieliszki do wina czerwonego z kolekcji Sensei Collection z linii (od lewej): Harmony, Emotion, Obsession, Passion - Krosno Glass Sp. z o.o.

 


Oprócz win białych i czerwonych popularne są również wina różowe. Serwujemy je w wąskich kieliszkach, tak by ograniczyć do minimum możliwość ocieplania trunku, gdyż wino to podajemy zimne. Kieliszek podobnie jak w przypadku innych win powinien być wykonany z cienkiego przeźroczystego szkła na cienkiej nóżce, delikatnie zaokrąglonych ściankach zwężających się ku górze.

Kieliszki przeznaczone do win musujących i szampana mają także charakterystyczny wygląd. Wyróżnia je smukły kształt, zwężający się ku górze. Dzięki takiej formie pijący ma możliwość obserwacji musowania, a bąbelki nie uciekają zbyt szybko. W przypadku win musujących należy pamiętać, że nie należy trzymać ich za czarkę.

Kieliszek do szampana Emotion Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do szampana Casual Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do szampana Passion Krośnieńskie Huty Szkła Krosno Kieliszek do szampana Venezia Krośnieńskie Huty Szkła Krosno
fot.: Kieliszki do win musujących i szampana z kolekcji Sensei Collection i Lifestyle z linii (od lewej): Emotion, Casual, Passion, Venezia - Krosno Glass Sp. z o.o.

 

Temperatura wina

Oprócz kieliszków także temperatura wina ma zasadnicze znaczenie. W zależności od rodzaju, temperatura jego serwowania będzie inna. Wina białe i różowe podajemy tylko i wyłącznie z lodówki, zimne najlepiej by ich temperatura mieściła się w przedziale 8-12°C. Z kolei wina musujące (typ moelleux, late harvest) podajemy w temperaturze 8°C. Wina czerwonego nie podajemy w temperaturze pokojowej. Najlepszą temperaturą dla win czerwonych jest przedział między 13 a 18°C. Warto również wspomnieć, że roczniki młodsze pijemy chłodniejsze, a wina dojrzalsze — cieplejsze.

 

Serwowane potrawy

Jeśli wraz z winem będzie podawany obiad lub poczęstunek warto zwrócić uwagę by wino było odpowiednio do nich dobrane. Złe połączenie zaburzy smak wina i potraw. Pamiętajmy, że wino nie może zdominować smaku serwowanych potraw i na odwrót. Warto zwrócić także uwagę na sam sposób podawania wina. Potrafi ono stanowić bowiem doskonałą ozdobę stołu. Podanie trunku w pięknej, asymetrycznej karafce może całkowicie odmienić nastrój podczas wspólnego posiłku.

Karafka z korkiem łamana 0,75 l

fot.: Szklanydom.pl - asymetryczna karafka z korkiem łamana 0,75 l

 

Kolejność serwowania wina

Jak podawać wino - kieliszki Krośnieńskie Huty Szkła Krosno W przypadku, gdy chcemy poczęstować gości kilkoma gatunkami win, powinniśmy to zrobić w odpowiedniej kolejności. Białe wina podajemy przed czerwonymi, lżejsze przed cięższymi, młode przed starszymi. Nalewając wino, trzymajmy butelkę w taki sposób, by nasz gość widział etykietę wina. Ponadto nalewając wino nie wskazane jest opieranie butelki o kieliszek i najlepiej napełnić tyle, by poziom płynu dochodził do miejsca, w którym naczynie jest najszersze (ok. 1/3 wysokości kieliszka). Gospodarz przyjęcia powinien sobie jako pierwszy nalać wina do kieliszka. Jest to swoisty rodzaj zabezpieczenia, gdyby w butelce pływały pozostałości korka. Następnie wino polewamy najważniejszemu gościowi lub osobie znajdującej się najbliżej po naszej prawej stronie. Zachowajmy jednak zasadę, że najpierw częstujemy panie następnie panów. Warto także zwrócić uwagę na to, by nie dolewać wina gościom, jeśli kieliszek nie jest całkowicie opróżniony.

 

Zobacz także:



Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Krosno Glass Sp. z o.o., Helios, Szklanydom.pl










Partnerzy

Hafele    Grupa Armatura

Peka  SHARP
REJSMagma

Partner serwisu FiskarsEdaxo


Franke
   logo Helios

     Laveo     Kuchinox

    nVent        Amix  
 

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram