Nowoczesne oblicze tradycyjnej polskiej kuchni
artykuł promocyjny
W ostatnim czasie popularność kuchni polskiej znacznie wzrosła. Polacy na nowo odkrywają smaki i aromaty typowe dla naszej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Dobrze znane polskie dania poddawane są wielu eksperymentom, dzięki czemu poznajemy zaskakujące połączenia smakowe, a co za tym idzie zupełnie nową jakość. Szefowie kuchni tworzą tradycyjne polskie potrawy w zupełnie nowej odsłonie.
Przemysław Błaszczyk - szef kuchni MAŃANA Bistro & Wine Bar gościł w jednym z odcinków programu Tajemniczy Składnik, w którym zaprezentował przepis na wykwintne danie inspirowane tradycyjnym połączeniem kaczki i jabłek, ale w nowoczesnym wydaniu.
Kaczka SousVide z sosem pomarańczowym na puree z wędzonego jabłka
Składniki:
- 2 świeże piersi z kaczki
- Solanka: Sól 50 g, woda 1 litr, 1 gwiazdka anyżu, skórka z 1 pomarańczy, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 10 łodyg świeżego tymianku
- Puree: 1 jabłko, 50 g masła, 100 g siana do wędzenia, 100 ml soku jabłkowego, sól
- Sos: 300 ml soku z pomarańczy, 30 g masła, 30 ml whisky
- Dodatki: skorzonera, brukselka
Przygotowanie:
-
Piersi kaczki oczyść i ponacinaj skórę w drobną kratkę (dzięki nacięciom lepiej wytopi się tłuszcz). Trzeba to jednak zrobić delikatnie - tak, aby nie przeciąć mięsa. W zimnej wodzie rozpuść sól. Do solanki dodaj anyż, skórkę z pomarańczy, pieprz, tymianek oraz kaczkę. Odstaw ją na 5 -10 godzin do lodówki. Dokładnie osuszone mięso przełóż do woreczka do pakowania próżniowego. Jeśli nie masz czasu na wcześniejsze marynowanie kaczki, możesz wrzucić do niego przyprawy i zioła. Podczas pakowania próżniowego w szufladzie CombiVac mięso szybko przejdzie ich aromatem. Piecz korzystając z funkcji SousVide przez 50 minut.
-
Jabłko obierz i pokrój na kawałki. Na spodzie garnka do gotowania na parze ułóż siano i podpal, następnie nałóż sitko z kawałkami jabłka. Przykryj pokrywką i pozostaw na kilka minut. W garnku roztop masło, dodaj jabłko i sok. Gotuj do momentu, aż się owoce się rozpadnie. Całość zblenduj na gładką masę i dopraw solą.
-
Przygotuj sos pomarańczowy. Do garnka wlej sok z pomarańczy i gotuj do uzyskania 75 ml esencji. Dodaj do niej whisky. Gotuj do momentu, aż alkohol odparuje. Odstaw garnek, włóż zimne masło i mieszaj, aż się rozpuści.
-
Ugotuj pokrojoną w paski skorzonerę i oddzielnie podzielone na połówki brukselki. Następnie przysmaż warzywa na maśle.
Porady eksperta:
|
SousVide - sekret szefów kuchni
Electrolux, korzystając z ponad 90-letniego doświadczenia we współpracy z profesjonalistami, przenosi ich sekretne metody do urządzeń domowych. Oferuje gamę piekarników parowych, które pozwalają uzyskiwać rezultaty godne najlepszych restauracji na świecie. Przykładem są piekarniki CombiSteam SousVide oraz CombiSteam Pro, które wraz z szufladą do pakowania próżniowego, umożliwiają korzystanie z profesjonalnych rozwiązań we własnym domu. Innowacyjna funkcja SousVide, w którą zostały wyposażone, doskonale sprawdza się do przyrządzania aromatycznych i soczystych mięs. Zapakowane próżniowo wraz z przyprawami i ziołami, są za jej pomocą delikatnie gotowane w niskiej, ściśle określonej temperaturze. Dzięki temu osiągają wyjątkowo głęboki i wyrazisty smak oraz zachowują idealną konsystencję, nawet w przypadku ich twardszych rodzajów. Funkcja SousVide zapobiega także ich przypadkowemu przypaleniu, przegotowaniu oraz wysuszeniu. Możemy mieć więc pewność, że przyrządzane przez nas mięsa będą za każdym razem miękkie, soczyste oraz wyjątkowo smaczne.
Więcej przepisów oraz cennych wskazówek poznacie w programie Tajemniczy Składnik, emitowanym w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl! Serdecznie zapraszamy!
- Strona www: electrolux.pl
- Facebook: facebook.com/electroluxpolska
- Instagram: instagram.com/electrolux_pl
- YouTube: youtube.com/user/electrolux
- Twitter: twitter.com/Electrolux
-
Pinterest: pinterest.com/electrolux
Kontakt w sprawie produktów: Electrolux Poland Sp. z o.o. ul. Karolkowa 30 01-207 Warszawa tel. 801-444-800 www: www.electrolux.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
|
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z odkurzaczem Hoover |
|