Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Emako

Garnki - jak wybrać

artykuł promocyjny

W każdej kuchni muszą znaleźć się garnki. Mniejsze, większe, z różnych tworzyw. Wybór garnków to wiele dylematów, a dobry garnek pomoże w codziennym gotowaniu. Garnki stale poddawane są niekorzystnym warunkom - kontakt z ogniem, tłuszczem - dlatego muszą być solidne i funkcjonalne. Warto też by były wygodne. Inwestycja w porządny zestaw garnków to gwarancja wieloletniego zadowolenia z poniesionych kosztów. Podobno rodzaj garnka wpływa również na ostateczny smak potraw, dlatego nie warto ryzykować. Poznaj zalety i wady garnków emaliowanych, stalowych i szklanych oraz przekonaj się jaki garnek kupić i ile trzeba wydać na dobrej jakości garnek.

Garnki - jak wybrać

fot.: Fiskars


Wybór garnka nie może opierać się jedynie na wyglądzie zewnętrznym, choć i on jest dość ważny. Na rynku mamy szeroką ofertę garnków w różnych kolorach, które z łatwością możemy dobrać do wystroju naszej kuchni. Jednak trzeba pamiętać, że kolor i kształt to tylko jedna strona medalu, druga - ta ważniejsza - to pytanie o trwałość i jakość garnka. Garnek ma bezpośrednią styczność z potrawami, które przygotowujemy do spożycia, dlatego rodzaj garnka wpływa również na nasze zdrowie.

Jakie garnki kupić - zdrowe gotowanieSzklane garnki do gotowania

fot.: Garneczki.pl - garnki emaliowane oraz szklane


Garnek ceramiczny

fot. Emako - garnek ceramiczny z pokrywką

 

Dobra rada

warto wybierać garnki z atestem PZH, który gwarantuje, że dany garnek jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.

 

Dobry, czyli jaki

Dobry garnek to taki, w którym z łatwością przygotujemy różne potrawy, bez ryzyka, że nam się coś przypali. Aby osiągnąć taki efekt musimy przede wszystkim sprawdzić grubość dna i tworzywo z jakiego wykonane jest nasze naczynie. Wielowarstwowe dno (zazwyczaj 3-6 a nawet 11 warstw) gwarantuje dobre przewodzenie ciepła, które rozprowadzane jest równomiernie po całej powierzchni dna, przez co eliminuje się ryzyko przypalenia gotujących się potraw. Dobrej jakości garnki wyposażone są we wskaźnik temperatury, który jest bardzo pomocny i ułatwia gotowanie. Istotny jest również ergonomiczny kształt rączek i uchwytów oraz wygodne pokrywki. Nie bez znaczenia jest również waga garnka - im cięższy tym lepiej.

Garnki z kolekcji TRESTELLE pokryte są 3 warstwami powłoki nieprzywierającej GREBLON 3

fot.: Villa Italia - garnki z kolekcji TRESTELLE pokryte są 3 warstwami powłoki nieprzywierającej GREBLON 3


Wybór garnków


Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków:

  • czy można je myć w zmywarce
  • do jakich kuchenek są przeznaczone i czy można ich używać na płytach indukcyjnych. Należy pamiętać, że na kuchenkach indukcyjnych konieczne jest używanie tylko garnków wykonanych z odpowiednich materiałów (np. stal, żelazo). A najprościej mówiąc takich, których dno przyciąga magnes. Naczynia takie oznaczone są odpowiednim znakiem, który informuje nas o możliwości stosowania ich na kuchenkach indukcyjnych. Znak ten przedstawia cewkę (zwój). Na pewno nie należy korzystać z naczyń szklanych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej, ceramicznych oraz o wypukłym dnie czy na nóżkach.
  • czy posiadają pokrywki. Najlepsze są te z możliwością odprowadzenia pary wodnej z wnętrza garnka podczas gotowania. Pokrywki mogą być szklane lub ze stali. Te drugie są lepsze z racji większej energooszczędności w czasie gotowania. Szkło pozwala nam bowiem podejrzeć, co się dzieje w garnku bez konieczności podnoszenia pokrywki. Konieczne jest jednak sprawdzenie, czy szkło jest hartowane, a uchwyt pokrywki nie będzie się przegrzewał. 

Garnek z pokrywką do odcedzania

fot.: Garneczki.pl - garnek z pokrywką do odcedzania

  • tworzywo, z którego wykonano uchwyty. Dobry uchwyt nie może się nagrzewać i tu szczególnie polecane są te z tworzyw sztucznych.
     

Garnki używa są do przygotowywania różnych potraw. Jedne do gotowania wymagają jedynie wody. W innych konieczne jest użycie również tłuszczu. 

Brytfanna country-saftomat FisslerWok Fissler

fot.: Fissler - brytfanna country-saftomat 5l z powłoką antyadhezyjną i wok Kunming 36 cm


  Rodzaje garnków ze względu na przeznaczenie:
  • do gotowania,
  • do smażenia,
  • do gotowania na parze,
  • do duszenia i pieczenia                                                         
     
  • garnki do szparagów
  • garnki do mleka
  • garnki rzymskie
  • garnki elektryczne               

Garnek do gotowania szparagów stalowy NEREZ SREBRNY 3,2 lIdealny garnek do gotowania mlekaGarnekj rzymski - do czego służyGarnek elektryczny

fot.: RODZAJE GARNKÓW: garnek do gotowania szparagów, garnek do mleka, garnek rzymski, garnek elektryczny (Garneczki.pl)


W sprzedaży możemy spotkać również garnki o bardzo konkretnym zastosowaniu, jak na przykład wspomniany już garnek do gotowania szparagów, czy na przykład powidlak, czyli garnek do gotowania i wekowania słoików z przetworami.
 

Tworzywo na garnki musi wykazywać odporność na wysoką temperaturę oraz deformacje. Gładka powierzchnia powstrzyma rozwój mikroorganizmów zapewniając wysoki poziom higieny oraz łatwość utrzymania ich w czystości. Warto także zwrócić uwagę, czy w stopie nie ma toksycznych domieszek. Materiał na garnek decyduje również o jego ostatecznym wyglądzie. Komplety garnków warto kupować od sprawdzonych producentów.

Garnki warto kupować od sprawdzonych producentów

fot.: Prajo

Rodzaje tworzyw wykorzystywanych do produkcji garnków:

  • stal węglowa emaliowana
  • stal nierdzewna (najczęściej chromowo-niklowa)

Komplet garnków Gerlach

fot.: Helios - komplet garnków Gerlach Solid

  • stop aluminium
  • miedź i jej stopy
  • żeliwo
  • szkło
  • ceramika

Do piekarnika można wstawiać garnki żeliwne, gliniane i z żaroodpornego szkła.

 

Powłoki

Garnek często pokryty jest dodatkową warstwą. Zastosowanie specjalnej powłoki we wnętrzu garnka chroni nas przed przywieraniem i przypalaniem potrawy. Nie wszystkie garnki wymagają takiego zabepieczenia.  Najczęściej jest to emalia lub nowoczesne opatentowane tworzywa, np. silargan (połączenie ceramiki i stali), teflon (uwaga na podróbki), powłoka ceramiczna, tytanowa oraz marmurowa. W przypadku alergików najlepsze będą garnki szklane, z powłoką emaliowaną, ceramiczną lub tytanową.

Garnek silarganowy - właściwości

fot.: Garneczki.pl - garnek silarganowy

 

 

WAŻNE!!!

Nie używaj garnków z uszkodzoną powłoką - są one szkodliwe dla zdrowia


Garnki pokryte warstwą ochronną w postaci emalii stosunkowo łatwo można uszkodzić. Aluminiowe garnki posiadają zazwyczaj cienkie dno, a te wykonane z żeliwa bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę, przez co szczególnie polecane są do duszenia.

Czarny garnek żeliwny

fot.: Vintage Cuisine - retro garnek żeliwny z pokrywką

Nakładka do gotowania na parzeW sprzedaży dostępne są też garnki z serii wielofunkcyjnych, jak na przykład szybkowary, które znaczenie skracają czas przygotowywania potraw. Dodatkowo szybkowary umożliwiają duszenie, gotowanie w wodzie lub na parze oraz smażenie i to wszystko w jednym naczyniu. Przepisy na dania z szybkowaru mogą być prostymi daniami jednogarnkowymi lub składać się z produktów wymagających długiego gotowania, jak baranina czy flaki.

Do garnków można dobrać (lub kupić w komplecie) również specjalne wkładki, które ułatwią między innymi ugotowanie makaronu, czy wyjęcie warzyw z wrzątku.
 

fot.: nakładka do gotowania na parze

 

Przeczytaj również >> Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria


 

Jeden, czy komplet

 

Kupując garnki w zestawie możemy liczyć na to, że łatwiej będzie nam je przechowywać wkładając jeden w drugi. Komplet to gwarancja jednakowych parametrów i właściwości garnków. Jednak to także z góry narzucone rozmiary. Wybór więc uzależniony jest od tego jak często i ile gotujemy.

Komplet garnków - jaki wybrać

fot.: Prajo - garnki z kompletu prezentują się elegancko i mogą być również ozdobą kuchni

Wielkość garnka to również bardzo ważna kwestia. Oprócz tego ile osób liczy nasza rodzina, na zróżnicowanie wielkości garnków wpływa również rodzaj przygotowywanych potraw. Inny garnek przyda się do sosu a inny do gotowania zupy czy ziemniaków. Rondelek zda egzamin w czasie gotowania mleka. Gospodynie, które przygotowują przetwory, docenią zalety garnka z szerokim dnem.

 

Jak dbać o garnki

 

Aby przez długie lata cieszyć się jakością, nawet tych najlepszych i drogich garnków, trzeba je pielęgnować i regularnie czyścić. Nalot, osad, a nawet elementy przypalenia i okopcenia to normalne zjawiska przy Garnek Zepterużytkowaniu garnków. W codziennym myciu nie należy używać szorstkich powierzchni (druciaków) ani żrących środków chemicznych. Aby garnki zachowały połysk i swoją funkcjonalność zaleca się wszelkie przypalenia namoczyć, najlepiej gorącą wodą, a następnie umyć zwykłym zmywakiem z płynem, do naczyń. W sprzedaży dostępne są również specjalistyczne środki do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej, które przywrócą im blask nowości. Zawierają one składniki, które są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia i nie zmieniają smaku potraw. 
 

fot.: Zepter - naczynie umożliwiające przygotowywanie posiłków w systemie piramidy - wielopoziomowo

 

 

 Zobacz koniecznie:


Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Fiskars, Garneczki.pl, Prajo, Villa Italia, Emako, Fissler, Helios, GDI Garnolli S.C., Tefal, Vintage Cuisine










Partnerzy

PrajoErgo International sp zo.o. villa italia

Partner serwisu FiskarsEdaxo


   logo Helios
  SHARP

Electrolux   logo Teka

logo Peka

  Franke

Kuchinox

Laveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram