Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa
artykuł promocyjny
Owoce i warzywa powinny znaleźć się w diecie każdego z nas przez cały rok. Świeże, przetworzone lub soki. Forma nie ma znaczenia, najważniejsze by je wogóle spożywać i to w dużych ilościach. Zdrowy styl życia oraz bycie eko zapoczątkowało modę na świeże własnoręcznie wyciskane soki. Tylko taki produkt zapewni nam odpowiednią suplementację i dawkę witamin przy jednoczesnym wyeliminiowaniu konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Aby zapewnić sobie taki komfort we własnym domu należy podjąć decyzję o kupnie sokowirówki lub wyciskarki do soków. Czym się różnią te dwa urządzenia? Jakie są ich wady i zalety?
fot.: Adler
Sokowirówka i wyciskarka pozwolą nam na stworzenie własnej kompozycji smakowej ze świeżych owoców lub warzyw. Taki sposób przygotowywania soków wcale nie musi być męczący i czasochłonny.
Sokowirówka jest najprostszym i najtańszym sposobem na wyciskanie pełnowartościowych napojów. Składa się z sita, na którego ściankach zlokalizowane są małe otwory, zaś w dnie urządzenia znajdują się ostrza. Całość po uruchomieniu zaczyna wirować a wyciśnięty sok spływa przez otwór spustowy. W tego typu urządzeniu bez problemu można wyciskać duże owoce i warzywa. Z sokowirówki uzyskujemy sam sok, bez miąższu, przez co należy go spożyć bezpośrednio po wyciśnięciu.
fot.: Electrolux - sokowirówka ESF2000 wykonana w technologii podwójnej filtracji, co pozwala na wyciskanie większej ilości soku oraz z dużym otworem wlotowym dla lepszego komfortu. Wydajny silnik o mocy 800 W zapewnia szybkie wyciskanie nawet najtwardszych owoców i warzyw, a gumowe nóżki dają stabilność
Jeśli zaś interesują nas soki z drobnych owoców typu poziomki, jagody oraz z ziół i roślin liściastych warto zdecydować się na wyciskarkę. Urządzenia te wyposażone są w odpowiednie ślimaki, które ułatwią wyciskanie soku przy użyciu siły miażdżenia.
fot. Fiskars - wyciskarka do cytrusów
Świeży sok z miąższem to niewątpliwie największa zaleta wyciskarek, jednak są one nieco bardziej czasochłonne niż sokowirówki. Występują w wersji ręcznej oraz automatycznej.
Sokowirówka czy wyciskarka:
- w obu przypadkach istnieja możliwość mycia drobnych części w zmywarce, o ile producent nie zaleci inaczej
- oba urządzenia mają również dodatkowe funkcje, które umożliwiają przygotowywanie posiłków dla dzieci, przecierów itp.
- szybsze są sokowirówki
- sok z sokowirówki jest klarowniejszy i rzadszy, ale jest go również mniej niż w przypadku wyciskarki
-
sokowirówka wyposażona w ostrza tnie włókna, w których znajdują się wartościowe enzymy
Zobacz koniecznie:
Zdjęcia: Electrolux, Adler, Fiskars
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|