Jaki czajnik wybrać
artykuł promocyjny
Czajnik jest niezbędnym naczyniem kuchennym, które służy do gotowania wody, np. na kawę i herbatę. Od garnka różni się rurką, przez która łatwo nalać wodę. Czajniki mają również wygodne uchwyty, a niektóre modele wyposażone są dodatkowo w pokrywkę. Mogą być wykonane z różnych tworzyw i być przystosowane do różnych źródeł zasilania - na płytę indukcyjną, gazowe lub elektryczne. Poniżej prezentujemy obszerny przegląd czajników kuchennych oraz podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując czajnik.
fot.: Vintage Cuisine - tradycyjny retro czajnik z gwizdkiem
Na co zwrócić uwagę kupując czajnik
Przede wszystkim musimy zadbać o właściwą pojemność czajnika, dostosowaną do naszych potrzeb. Producenci oferują czajniki od 0,4 l do nawet 3 litrów. Jeśli przeważnie gotujemy wodę dla 1 lub 2 osób warto kupić te małe modele. Dla rodzin do 5 osób optymalne są czajniki do 1,7 litra (najpopularniejsze). Dla większej ilości osób warto kupić pojemniejsze naczynie. Odpowiednio dobrana pojemność czajnika jest sprzymierzeńcem oszczędnego gotowania wody w takiej ilości jaka będzie nam potrzebna.
Po drugie należy zwrócić uwagę na tworzywo, z którego wykonany jest czajnik, a co za tym idzie sposób gotownia wody. Czajniki generalnie produkowane są ze stali nierdzewnej (tradycyjne) lub z tworzywa sztucznego (elektryczne). Mogą być również szklane lub ceramiczne.
fot.: Prajo - czajnik elektryczny z termometrem, 1,7l turkus Kassel
Czajniki mogą się między sobą różnić wieloma cechami - od kształtu i sposobu ułożenia rączki, przez kształt bryły po rodzaj gwizdka (zdejmowany, podnoszony mechanizmem przy rączce, uchylny).
Czajniki zasilane prądem elektrycznym mogą być wyposażone w grzałkę spiralną, która dba o cichą pracę urządzenia, ale sprzyja osadzaniu się kamienia na jej powierzchni lub w grzałkę płytową, która jest niewidoczna, dzięki czemu osad się na niej nie osadza, ale emituje większy hałas. Rodzaj grzałki oraz pojemność wpływa na moc czajnika, która decyduje o tempie gotowania oraz zużyciu prądu. Modele z grzałką spiralną potrzebują mniejszej mocy niż te płytowe. W czajnikach elektrycznych stosuje się filtry nylonowe separujące zaniezyszczenia o dużych rozmiarach, filtr ze stali szlachetnej lub węglowy dbające o czystość i zapach wody.
fot.: De'Longhi
Rodzaje czajników
Czajnik tradycyjny
Czajniki tradycyjne to te przeznaczone na kuchenkę gazową. Zazwyczaj wykonane są ze stali, a niektóre modele pokryte są dodatkowo emalią. Tego typu naczynia wystepują w szerokej gamie kolorystycznej, niekiedy mają również namalowany jakiś motyw. Klasyczne wykończenie sprawia, że będzie on pasował zarówno do nowoczesnych wnętrz jak i tych urządzonych w innym stylu.
fot.: GDI Garnolli S.C. - Czajnik emaliowany Folklor Emalia Olkusz
Czajnik najczęściej posiada także gwizdek (przy wyborze warto zwrtócić uwagę na jego funkcjonowanie, gdyż są różne warianty) i wygodną rączkę wykonana z tworzywa odpornego na nagrzewanie się. Wśród tradycyjnych modeli mieszczą się także imbryki z żeliwa w stylu japońskim, służące do ceromonialnego parzenia herbaty, są one jednak dość drogie (ok. 150 złotych za sztukę), ale znacznie dłużej utrzymują wysoką temperaturę naparu. To co wyróżnia czajnik od pozostałych naczyń do gotowania wody to klasyczny dzióbek ułatwiający napełnianie czajnika oraz późniejsze nalewanie wody do szklanek.
fot.: Garneczki.pl - czajnik powinien być też wygodny w użytkowaniu i łatwy do czyszczenia
Czajnik elektryczny
Czajnik elektryczny jest urządzeniem z serii małego AGD. Zasilanie prądem elektrycznym jest wygodne i znacznie przyspiesza proces wrzenia wody. Obudowa z tworzywa sztucznego sprawia, że czajniki są lekkie i niedrogie.
fot.: Czajnik w kolorze czarnym (Adler) fot.: Elektryczny ceramiczny SHANGHAI Plus Haen
(GDI Garnolli S.C.)
Niektóre modele posiadają również obrotowe podstawki (modele z grzałką płytkową), które ułatwiają jego użytkowanie. Dzbanki czajników elektrycznych wyposażone są w funkcjonalne podziałki wskazujące poziom nalanego płynu oraz szereg zabezpieczeń typu lampki kontrolne, automatyczne wyłączniki po zagotowaniu się wody, czy pokrywki z zabezpieczeniem przed otwarciem w czasie gotowania.
fot.: De'Longhi fot.: Adler
Czajnik bezprzewodowy
Czajniki bezprzewodowe są popularne bo łatwo się z nich korzysta. W sprzedaży dostepne są również inteligentne modele z regulacją temperatury w zakresie od 50 do 100oC. Niemniej jednak pracują one na dużej mocy, dlatego należy zwrócić uwagę, czy nasza instalacja elektryczna jest dostosowana do takich obciążeń, aby nie doszło do zadziałania bezpieczników lub wyłączników instalacyjnych.
fot.: Electrolux - Czajnik elektryczny EEWA5300 z bezprzewodową bazą obrotową
ze stali nierdzewnej
fot.: Vintage Cuisine - retro czajnik elektryczny z termometrem
Często są one zastępowane jednak stylowymi modelami, które łączą funkcje praktyczne z oryginalnym wyglądem...
czajnik z regulacją temperatury
Przygotowanie najlepszej herbaty lub kawy wymaga dostosowania temperatury wody do danego napoju. To bardzo ważne, zwłaszcza dla smakoszy. Dla wszystkich miłośników gorących napojów polecane są czajniki, w których woda osiąga zawsze właściwą temperaturę.
czajnik retro...
fot.: Kenwood fot.: Frankherbert.pl fot.: Le Creuset
ceramiczny
fot.: Czajnik ceramiczny z podgrzewaczem fot.: Biały i czarny czajnik
(kawa-czy-herbata.pl) Gettberg
Czajnik porcelanowy do serwowania
Czajnik wykonany z porcelany, w którym podajemy kawę lub herbatę na stół często stanowi element serwisu, ale można też dokupić go oddzielnie. Ważne by pasował do pozostałych elementów zastawy - może stanowić komplet, np. z cukiernicą. Czajnik porcelanowy łączy w sobie wszystkie zalety standardowego czajnika elektrycznego oraz efektowny wygląd.
fot.: Villa Italia - dzbanek porcelanowy NOSTALGIA
Czajnik - jaki kolor
Czajnik to także element wystroju wnętrza - zawsze stoi w centralnym punkcie kuchni. Dobrze jeśli jego kolor koresponduje z otoczeniem. W białej kuchni idealnie sprawdzi się biały lub jasny czajnik. Dużą popularnością cieszą się także modele w czarnym kolorze. Największy wybór jest jednak wśród czajników srebrnych (stalowych), które mogą różnić się sposobem wykończenia - stal szczotkowana, matowa, błyszcząca. Jeśli lubimy wyraziste kolory to za pomocą czajnika łatwo wprowadzimy takie akcenty. Czajnik nie musi być jednoilty. Dość popularne są modele nakrapiane, z motywem kwiatowym, w groszki
fot.: Garneczki.pl
fot.: Tadar - różnorodny wybór czajników pozwala dobrać model i kolor idealnie dopasowany do wnętrza
fot.: Czajnik od Tadar.pl w kolorze czarny mat marki Konighoffer
W sprzedaży można spotkać też czajnik, który pod wpływem ciepła w czasie gotowania zmienia kolor. Taki gadżet świetnie sprawdzi się w domu z małymi dziećmi. Kropki stopniowo zmieniające barwę informują nas o postępie gotowania i stopniu nagrzania naczynia.
fot.: Kinghoff
Czajnik w stylu vintage
Mianem “vintage” określa się produkty, które pochodzą z poprzedniej epoki. Produkty te są wysokiej jakości, niezwykle trwałe, a upływ czasu dodaje im uroku. Vintage to także wszelkie przedmioty, które wyprodukowane zostały niedawno, ale nawiązują swoim wyglądem do tych sprzed minimum 20 lat. Vintage przede wszystkim kojarzy się z modą, czasami nie stroni od szokujących połączeń, idealnie oddaje indywidualizm osoby, która wybiera takie produkty.
W mieszkaniu także można podkreślić swoje zamiłowanie do tego, co dawne, ale przepiękne jednocześnie. Nawet nowoczesna kuchnia może mieć elementy vintage, na przykład elektryczny czajnik. DeLonghi, marka produkująca kuchenne urządzenia, proponuje linię czajników Icona Vintage. Wystarczy zerknąć na nie, by zauważyć charakterystyczny włoski styl, temperament i fantazję mieszkańców Italii, a także ich wrodzone wyczucie dobrego smaku. Widać je nie tylko na ulicach Rzymu, Mediolanu lub Wenecji, a także we włoskich wnętrzach. Czajnik może stać się praktycznym naczyniem do podgrzewania wody, ale również obiektem pożądania i oryginalną dekorację wnętrza.
Kolekcja czajników DeLonghi Icona Vintage to przede wszystkim pełne uroku detale, które przypominają stare drewno albo naturalną skórę i harmonijnie łączą się z bardzo nowoczesnym, stylowym chromem. Produkty z serii Icona Vintage są więc niezwykle efektowne i warto je eksponować w kuchni. Jednocześnie czajnik DeLonghi jest urządzeniem na wskroś nowoczesnym. Jest lekki i szybko podgrzewa nawet dużą ilość wody. Obrotowa podstawa ułatwia zdejmowanie i stawianie bezprzewodowego czajnika, a pod nią ukryte jest miejsce na zwinięcie przewodu zasilającego. Filtr antywapienny przedłuża trwałość czajnika, sprawia, że napoje mają doskonały smak oraz ogranicza osadzanie się kamienia na dnie i ściankach urządzenia. To przedłuża także żywotność czajnika i sprawia, że jego wydajność w podgrzewaniu wody przez wiele lat utrzymuje się na takim samym, wysokim poziomie. Filtr jest wyjmowany i łatwy w czyszczeniu. Przejrzysty wskaźnik poziomu wody informuje użytkownika o tym, czy należy dolać wody do zbiornika.
Stylizując zupełnie nowoczesny czajnik na wzór naczyń z poprzednich epok marka DeLonghi stworzyła produkt, który doskonale wygląda w wielu wnętrzach, nie tylko w tych utrzymanych w nurcie retro, ale także doskonale łączy się z nowoczesnymi elementami wyposażenia kuchni. Czajnik zawsze stoi na blacie kuchennym, musi być więc także jej ozdobą. DeLonghi Vintage nada Twojej kuchni oryginalności i charakteru.
fot.: Czajnik elektryczny Icona Vintage De'Longhi
Jaki czajnik do płyt indukcyjnych
Należy pamiętać, że do płyt indukcyjnych używa się naczyń, w tym czajników wykonanych z odpowiednich materiałów - takich, których dno przyciąga magnes (np. stal, żelazo). Naczynia takie dodatkowo oznaczone są przez producenta odpowiednim znakiem, który informuje nas o możliwości stosowania ich na tego typu kuchenkach. Znak ten przedstawia cewkę (zwój). Na pewno nie należy korzystać z czajników szklanych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej, ceramicznych oraz o wypukłym dnie czy na nóżkach.
fot.: Alessi fot.: Vittore Comforto
Jaki czajnik na gaz
Czajnik na płytę gazową to bardzo ważny element, zwłaszcza, że to właśnie najczęściej przy tego typu formie gotowania wybierane są klasyczne czajniki. Decydując się na czajnik, który będzie używany na palniku zasilanym gazem warto wybrać model z grubym dnem. Koniecznie tez trzeba zwrócić uwagę na szerokość dna, gdyż stawiając nasze naczynie na największym palniku często płomień wychodzi poza obrys dna, co niekorzystnie wpływa na żywotność czajnika oraz przyczynia się do mniejszej efektywności gotowania. Obecność ognia przyczynia się do szybszego brudzenia się (czasem nawet opkopcenia) czajnika, dlatego trzeba go częściej myć.
fot.: Tadar - czajnik z gwizdkiem w kolorze stalowym oraz czarny z drewnianą rączką
Jak myć czajnik - domowe sposoby i sprawdzone środki czyszczenia i odkamieniania
Czajnik należy czyścić od środka i na zewnątrz. W pierwszym przypadku ważne jest regularne odkamienianie. Przy twardej wodzie osad z kamienia może powstawać bardzo szybko, a im grubsza jego warstwa tym wolniej gotuje się woda, a my tracimy więcej energii (pieniędzy). Do tego woda z zakamienionego czajnika smakuje gorzej. Aby pozbyć się nalotu z kamienia w czajniku warto co jakiś czas zagotować w nim ocet. Ten tani i bezpieczny płyn jest najlepszym i ekologicznym sposobem rozpuszczania kamienia. Zagotowaną ciecz wylewamy a czajnik dokładnie płuczemy czystą wodą. Dla pozbycia się intensywnego zapachu warto wylać również wodę z pierwszego gotowania.
fot.: Garneczki.pl - w sprzedaży dostępne są też specjalne preparaty, jak odkamieniacz w proszku do czajnika SEDAN FRESH KAMSTOP 20 g za ok. 3 PLN
Przy czyszczeniu wierzchniej warstwy należy pamiętać, że wszystkie powłoki łatwo zarysować. W tym celu zawsze wybierajmy miękkie czyściowo, np. delikatną stronę gąbki. Do czyszczenia delikatnych zabrudzeń wystarczy płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Jeśli osad jest już przyschnięty (a przy czajniku szybko do tego dochodzi) musimy zadziałać bardziej agresywnie. Warto wówczas sięgnąć po mleczko lub środek do czyszczenia powierzchni kuchennych, ewentualnie piekarników. Z domowych sposobów niezastąpiona jest mieszanina 1:1 octu z sodą oczyszczoną. Poradzi sobie ona z najcięższymi zabrudzeniami. Jeśli czajnik mocno przypalił się i zawiodły wszystkie powyższe metody możemy posiłkować się jeszcze tabletką do zmywarki. Pocieramy to nią trudną do usunięcia plamę i czekamy aż środek zacznie działać. Jeśli jest potrzeba czynność powtarzamy aż plama ustąpi. Jest to metoda, która sprawdzi się w przypadku czajników (również garnków) ze stali nierdzewnej, modele emaliowane mogą się odbarwiać.
-
Mycie czajnika w zmywarce
na każdym produkcie producent jest zobowiązany umieścić informację o zaleceniach co do sposobu używania i czyszczenia. Tak też jest w przypadku czajników - zawsze należy sprawdzić
Zobacz także:
Zdjęcia: Vintage Cuisine, Villa Italia, De'Longhi, Tadar, Prajo, Garneczki.pl, Electrolux, Adler, GDI Garnolli S.C., Kenwood, Alessi, kawa-czy-herbata.pl, Le Creuset, Frankherbert.pl, Gettberg, Vittore Comforto
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Aranżacja świątecznego stołu z porcelaną Villa Italia |
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|