Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Emako

Rodzaje zastawy stołowej

artykuł promocyjny

Prawidłowo nakryty stół to wizytówka domu i gospodarzy przyjmujących gości. O tym, jak rozłożyć sztućce i ustawić zastawę, żeby było funkcjonalnie i pięknie mówią zasady savoir-vivre. W czasie uroczystych przyjęć warto zadbać o gustowne nakrycie stołu oraz świadome wykorzystanie całej zastawy stołowej.

Rodzaje zastawy stołowej

Poniżej prezentujemy zestawienie, co zawiera serwis obiadowo-deserowy oraz jak prawidłowo układać jego poszczególne części na stole:


Rodzaje sztućców

 

Nakrywając do stołu, musimy zabdać m.in. o sztućce. Ich ilość i rodzaj zależy od serwowanych posiłków. Sztućce możemy zmieniać w miarę pojawiania się na stole kolejnych potraw lub od razu wyłożyć cały zestaw. Sztućce obiadowe powinny być ułożone według określonej kolejności - kodem jest tu kolejność serwowanych dań.

  • sztućce obiadowe składają się z łyżki do zupy, noża i widelca oraz małej łyżeczki. Jest to podstawowy zestaw konieczny do pierwszego i drugiego dania
  • sztućce do ryb i owoców morza są rzadziej układane przy talerzyku, dlatego często ich kształ jest nam obcy. Widelec i nóż (tępy, bo służy tylko do oddzielania mięsa a nie do krojenia) do ryb, które są nieco krótsze niż te obiadowe. Sztućce do owoców morza składają się z zestawu do ślimaków (dwudzielny widelec i szczypce), sztucców do homara (szpikulec, cążki i nóż) oraz ostro zakończonej  łyżki do ostryg w parze z najkrótszym w zestawie nożem
  • sztućce do makaronów, czyli długi widelec z trzema zębami i okrągła łyżka, która jest większa od tej do zupy

fot.: Rodzaje sztućców (źródło: Urodaizdrowie.pl)

 

  • sztućce do serów to zestaw szpikulcowych noży zróżnicowanych wielkością pod kątem twardości sera
  • sztućce deserowe składają się z łyżeczki do herbaty i mniejsza do kawy (układana na spodku od filiżanki), widelczyk do tortu (mały widelczyk z trzema ząbkami) oraz długa smukła łyżeczka do lodów. Do owoców podaje się talerz i sztućce deserowe
  • sztućce do serwowania: chochla do zupy, chochelka do sosów, łopatka do ciasta, sztućce do serwowania sałat, zestaw do porcjowania mięsa itp.

komplet łyżek do sałaty Helios

                                     fot.: komplet łyżek do sałaty - Helios                    fot.: Fiskars - Sztućce do serwowania
                                                                                                                        sałaty
 

 

Czytaj więcej:

Rodzaje sztućców

 

Rodzaje talerzy


Obiadowe serwisy zawierają szereg naczyń wykorzystywanych tak do serwowania, jak i spożywania posiłków. Wśród nich znalazły się:

  • duży płaski talerz obiadowy i jego mniejszy brat - talerz sałatkowy oraz szklane talerzyki deserowe
  • talerz głęboki na zupę (zupy tradycyjne). Talerz do makaronu również powinien być głęboki i duży by nic z niego nie wystawało
  • bulinówka, flaczarka (na czyste zupy i kremy)
     

Serwis obiadowy na 12 osób Ćmielów - BoleroSerwis obiadowy SORBET GRAPE na 4 osoby (20 el.)

                  fot.: Helios - Zastawa Ćmielów                            fot.: GDI Garnolli - Serwis SORBET GRAPE

Serwis obiadowyZastawa stołowa serwis obiadowy kawowy

fot.: Tadar - Zestawy talerzy porcelanowych i filiżanek do kawy

 

  • talerze do serwowania, które mogą mieć finezyjne kształty kojarzone z serwowanym daniem, np.ryby. Zazwyczaj są duże i stanowią część serwisu kuchennego. 

Krosno - talerz na jajka            

        fot.: Krosno Glass Sp. z o.o. -                       fot.: Villeroy & Boch -                     fot.: Riviera Maison -        
                    - talerz na jajka                                       - talerz do przystawek                         - talerz do ryb                     


Sprawdź również:


 

Rodzaje kieliszków

Jednym z częstych dylematów jest wybór jaki kieliszek do jakiego trunku. O tym jak rozpoznać kieliszek do wina od kieliszka do szampana i w jakim szkle serwować pozstałe napoje alkoholowe dowiemy się analizując kształt i wielkość nóżki oraz czarki kieliszków.

fot.: Krosno Glass Sp. z o.o. - kieliszek do czerwonego wina, do margarity oraz do białego wina z grawerowaniem

Najmniejszy kieliszek służy do wódki. Duży kieliszek na wysokiej nóżce używany jest do białego wina. Niższy od poprzedniego, o bardziej owalnej czarce to kieliszek do czerwonego wina. Średniej wielkości, o podłóżnym kielichu, lekko zwężający się ku górze służy do win deserowych. Niski, o wąskiej nóżce (podobny do kieliszka na wódkę, ale bardziej smukły), ale też wysoki o wąskiej nóżce i małym kielichu przeznaczony jest do likierów. Do szampana musi być wysoki i wąski, średniej wielkości. O niskiej nóżce i dużym kielichu służy do koniaku i brandy.

 


Czytaj więcej: Rodzaje kieliszków


 

Rodzaje szklanek

Whisky serwuje się w szklance o kształcie walca i z grubym dnem. Te tradycyjne o lekkiej budowie i  symetrycznym kształcie posłużą do wody mineralnej lub soków. Wyższe modele, które zwężają się u podstawy służą do serwowania long drinków.
                 

Kolorowe szklanki do chłodnych napoi
  fot.: Villeroy & Boch - wysoka szklanka do chłodnych napoi 
fot.: Villa Italia - kolorowe szklanki do chłodnych napoi     

Dzbanek szklany i dwie szklanki

fot.: Tadar - Dzbanek szklany Starke Pro Arube 1,5 l i 2 szklanki 300 ml

W zastawie stołowej nie może również zabraknąć szklanek dedykowanych do ciepłych napojów typu kawa czy herbata. Muszą one być wykonane z hartowanego szkła, które będzie odporne na wysoką temperaturę (wrzątek).

Gdi Garnolli

fot.: GDI Garnolli - szklanka do herbaty Trapez

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: GDI Garnolli, Helios, Villa Italia, Riviera Maison, Yoobee.pl,, Fiskars, Urodaizdrowie.pl, Villeroy & Boch, Krosno Glass Sp. z o.o. , Veroni, Aurhahn, Ambition, Karolina, Ćmielów, Tadar










Polecamy
Wiosenne spotkania przy stole - kieliszki i szklanki od Villa Italia akcesoria kuchenne

Wiosenne spotkania

 
jak wybrać chlebak - czarny chlebak prajo akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać?

 
emako tekstylia kuchenne akcesoria kuchenne

Tekstylia kuchnnne, które warto mieć

 
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie. Przegląd najciekawszych akcesoria kuchenne

Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie

 
akcesoria kuchenne

Organizujemy domowe przyjęcie

 
Partnerzy

PrajoErgo International sp zo.o. villa italia

Partner serwisu FiskarsEdaxo


   logo Helios
  SHARP

Electrolux   logo Teka

logo Peka

  Franke

Kuchinox

Laveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram