Rodzaje zastawy stołowej
artykuł promocyjny
Prawidłowo nakryty stół to wizytówka domu i gospodarzy przyjmujących gości. O tym, jak rozłożyć sztućce i ustawić zastawę, żeby było funkcjonalnie i pięknie mówią zasady savoir-vivre. W czasie uroczystych przyjęć warto zadbać o gustowne nakrycie stołu oraz świadome wykorzystanie całej zastawy stołowej.
Poniżej prezentujemy zestawienie, co zawiera serwis obiadowo-deserowy oraz jak prawidłowo układać jego poszczególne części na stole:
Rodzaje sztućców
Nakrywając do stołu, musimy zabdać m.in. o sztućce. Ich ilość i rodzaj zależy od serwowanych posiłków. Sztućce możemy zmieniać w miarę pojawiania się na stole kolejnych potraw lub od razu wyłożyć cały zestaw. Sztućce obiadowe powinny być ułożone według określonej kolejności - kodem jest tu kolejność serwowanych dań.
- sztućce obiadowe składają się z łyżki do zupy, noża i widelca oraz małej łyżeczki. Jest to podstawowy zestaw konieczny do pierwszego i drugiego dania
- sztućce do ryb i owoców morza są rzadziej układane przy talerzyku, dlatego często ich kształ jest nam obcy. Widelec i nóż (tępy, bo służy tylko do oddzielania mięsa a nie do krojenia) do ryb, które są nieco krótsze niż te obiadowe. Sztućce do owoców morza składają się z zestawu do ślimaków (dwudzielny widelec i szczypce), sztucców do homara (szpikulec, cążki i nóż) oraz ostro zakończonej łyżki do ostryg w parze z najkrótszym w zestawie nożem
- sztućce do makaronów, czyli długi widelec z trzema zębami i okrągła łyżka, która jest większa od tej do zupy
fot.: Rodzaje sztućców (źródło: Urodaizdrowie.pl)
- sztućce do serów to zestaw szpikulcowych noży zróżnicowanych wielkością pod kątem twardości sera
- sztućce deserowe składają się z łyżeczki do herbaty i mniejsza do kawy (układana na spodku od filiżanki), widelczyk do tortu (mały widelczyk z trzema ząbkami) oraz długa smukła łyżeczka do lodów. Do owoców podaje się talerz i sztućce deserowe
- sztućce do serwowania: chochla do zupy, chochelka do sosów, łopatka do ciasta, sztućce do serwowania sałat, zestaw do porcjowania mięsa itp.
fot.: komplet łyżek do sałaty - Helios fot.: Fiskars - Sztućce do serwowania
sałaty
Czytaj więcej:
Rodzaje talerzy
Obiadowe serwisy zawierają szereg naczyń wykorzystywanych tak do serwowania, jak i spożywania posiłków. Wśród nich znalazły się:
- duży płaski talerz obiadowy i jego mniejszy brat - talerz sałatkowy oraz szklane talerzyki deserowe
- talerz głęboki na zupę (zupy tradycyjne). Talerz do makaronu również powinien być głęboki i duży by nic z niego nie wystawało
-
bulinówka, flaczarka (na czyste zupy i kremy)
fot.: Helios - Zastawa Ćmielów fot.: GDI Garnolli - Serwis SORBET GRAPE
fot.: Tadar - Zestawy talerzy porcelanowych i filiżanek do kawy
- talerze do serwowania, które mogą mieć finezyjne kształty kojarzone z serwowanym daniem, np.ryby. Zazwyczaj są duże i stanowią część serwisu kuchennego.
fot.: Krosno Glass Sp. z o.o. - fot.: Villeroy & Boch - fot.: Riviera Maison -
- talerz na jajka - talerz do przystawek - talerz do ryb
Sprawdź również:
Rodzaje kieliszków
Jednym z częstych dylematów jest wybór jaki kieliszek do jakiego trunku. O tym jak rozpoznać kieliszek do wina od kieliszka do szampana i w jakim szkle serwować pozstałe napoje alkoholowe dowiemy się analizując kształt i wielkość nóżki oraz czarki kieliszków.
fot.: Krosno Glass Sp. z o.o. - kieliszek do czerwonego wina, do margarity oraz do białego wina z grawerowaniem
Najmniejszy kieliszek służy do wódki. Duży kieliszek na wysokiej nóżce używany jest do białego wina. Niższy od poprzedniego, o bardziej owalnej czarce to kieliszek do czerwonego wina. Średniej wielkości, o podłóżnym kielichu, lekko zwężający się ku górze służy do win deserowych. Niski, o wąskiej nóżce (podobny do kieliszka na wódkę, ale bardziej smukły), ale też wysoki o wąskiej nóżce i małym kielichu przeznaczony jest do likierów. Do szampana musi być wysoki i wąski, średniej wielkości. O niskiej nóżce i dużym kielichu służy do koniaku i brandy.
Czytaj więcej: Rodzaje kieliszków
Rodzaje szklanek
Whisky serwuje się w szklance o kształcie walca i z grubym dnem. Te tradycyjne o lekkiej budowie i symetrycznym kształcie posłużą do wody mineralnej lub soków. Wyższe modele, które zwężają się u podstawy służą do serwowania long drinków.
|
|
fot.: Villeroy & Boch - wysoka szklanka do chłodnych napoi |
fot.: Villa Italia - kolorowe szklanki do chłodnych napoi
|
fot.: Tadar - Dzbanek szklany Starke Pro Arube 1,5 l i 2 szklanki 300 ml
W zastawie stołowej nie może również zabraknąć szklanek dedykowanych do ciepłych napojów typu kawa czy herbata. Muszą one być wykonane z hartowanego szkła, które będzie odporne na wysoką temperaturę (wrzątek).
fot.: GDI Garnolli - szklanka do herbaty Trapez
Zdjęcia: GDI Garnolli, Helios, Villa Italia, Riviera Maison, Yoobee.pl,, Fiskars, Urodaizdrowie.pl, Villeroy & Boch, Krosno Glass Sp. z o.o. , Veroni, Aurhahn, Ambition, Karolina, Ćmielów, Tadar
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|