Nowa polityka prywatności i plików Cookies             nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   fachowcybudowlani.pl
jesteś tu: strona główna / porady

Jak dobrać parametry urządzeń AGD

data aktualizacji: 19-12-2014, 09:33

Energooszczędność jest bardzo popularnym obecnie tematem. Zagadnienia dotyczące tego jak zminimalizować koszty użytkowania sprzętu oraz w jaki sposób zmniejszyć presję na środowisko naturalne regularnie pojawiają się w mediach i debatach publicznych. Politycy tworzą kolejne normy dopuszczenia urządzeń do użytku próbując pozytywnie wpłynąć na efektywność korzystania z dobrodziejstw współczesnej technologii niskim kosztem.
 

Jak dobrać parametry urządzeń AGD

Decydując się na zakup nowego urządzenia z serii sprzętu AGD warto przeanalizować informacje producenta zawarte na etykiecie energetycznej. Taka etykieta musi znajdować się na produkcie w widocznym miejscu, aby każdy konsument mógł zapoznać się z klasa energetyczną nawiązującą do zużycia energii i innych zasobów, ceną oraz specyfikacją techniczną danego modelu.

 

Jak czytać etykietę energetyczną


Zestawienie podstawowych parametrów o ujednoliconych jednostkach pozwala na porównanie poszczególnych urządzeń. W odbiorze etykiety pomocne są jednakowe na terenie całej Unii Europejskiej piktogramy.

fot.: Przykładowa etykieta energetyczna (źródło: Ceced Polska)

Do podstawowych informacji, które zobligowany jest przedstawić producent należą:

  • klasa energetyczna

Klasa energetyczna jest najbardziej czytelnym znakiem na etykiecie. Składa się z barwnej piramidy, na ramieniu której oznaczony jest literowy kod zawierający się w przedziale od A do G. Poziom G oznaczony jest czerwonym kolorem i oznacza klasę o największym zapotrzebowaniu na energię, z kolei kolor zielony przypisany jest klasie A, która jest najbardziej energooszczędna (różne odcienie zieleni to klasa A+, A++, A+++). Określenie klasy danego modelu odbywa się na podstawie ustawy rządowej oraz dyrektyw unijnych.

Klasa energetyczna określa zużycie energii elektrycznej przez dane urządzenie w skali roku i jest wyrażona w [kW•h]

  • poziom hałasu

Określa poziom emisji hałasu w trakcie pracy urządzenia. Wyrażony jest w dB (decybelach). Bardzo ciche urządzenia pracują w zakresie 17-25 dB, do 35 dB sprzęt jest uznawany za cichy. Po przekroczeniu 45 dB praca sprzętu zaczyna przeszkadzać na przykład w skupieniu uwagi. Wyższe parametry są nie wskazane. Na poziomie 36-45 dB pracują przeważnie lodówki i zmywarki.

  • wydajność poszczególnych funkcji (np. zużycie wody)

Zużycie wody to jedna z podstawowych cech zmywarek oraz pralek. W kuchni zasadniczo skupimy się na tych pierwszych. Ilość pobieranej wody zależy od wielkości urządzenia i waha się od 10 do 15 litrów wody podczas jednego cyklu zmywania (szacuje się zmywanie ręczne takiej samy liczby naczyń pochłania nawet do 5 razy więcej wody). Producent przy każdym modelu ma obowiązek zaznaczyć ile wody pobierze to urządzenie.
 

Porównanie parametrów różnych modeli zmywarek


Electrolux - zmywarka Real Life XXL (15 kpl.), szerokość 60 cm
 


  • Efektywność energetyczna (2010/30/EC): A+++
  • Poziom hałasu (IEC 60704-3): 39 dB(A)
  • Zużycie wody: 11 l (w programie Eco 50); roczne zużuycie ~ 3080 l
  • Zużycie energii: 0.857 kWh (w programie Eco 50); roczne zużycie ~ 241 kWh
  • Efektywność suszenia (2010/30/EC): A

 

Electrolux - szerokość 45 cm (9 kpl.) zmywarka RealLife®


ESF4650ROX

w klasie A+++

  • Poziom hałasu (IEC 60704-3): 45 dB(A)
  • Zużycie wody: 9 l (w programie Eco 50); roczne zużycie ~ 2380 l
  • Zużycie energii: 0.76 kWh (w programie Eco 50); roczne zużycie ~ 174 kWh
  • Efektywność suszenia (2010/30/EC): A

 

w klasie A+

  • Poziom hałasu (IEC 60704-3): 47 dB(A)
  • Zużycie wody: 9,5 l (w programie Eco 50); roczne zużycie ~ 2660 l
  • Zużycie energii: 0.789 kWh (w programie Eco 50); roczne zużycie ~ 222 kWh
  • Efektywność suszenia (2010/30/EC): A

 


 

Oznaczenia poszczególnych sprzętów



Wybierając dane urządzenie gospodarstwa domowego kierujemy się jego wymiarami (wysokość, szerokość, głebokość), kolorem oraz czy jest do zabudowy czy wolnostojące. Coraz częściej dokonujemy również świadomego wyboru parametrów energochłonności. Producenci zobowiązani są również poinformować nas o innych specyfikacjach przypisanych danej kategorii sprzętu AGD. Do najczęściej spotykanych należą:

  • urządzenia chłodnicze

Pojemność komór przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności oraz niezamrożonej. Dodatkowych funckjach, np No frost oraz elementach wyposażenia, które ułatwiają przechowywanie żywności.

  • zmywarki

Pojemności urządzenia wyrażoną ilością kompletów, które zmywarka może umyć w trakcie jednego cyklu oraz klasę efektywności suszenia. Bardzo ważnym oznakowaniem jest zużycie wody w litrach/rok.

  • kuchenki (płyty i piekarniki)

Oznaczenia na kuchenkach dostarczają nam dodatkowo informacji o pojemności piekarnika, ilości palników/pól grzewczych, a w modelach gazowych rodzaj i materiał, z którego wykonany jest ruszt.

Płyta gazowa Teka EGW 70 5G AI AL TRPłyta gazowa VR 90 4G AI AL TR

fot.: Teka - płyty mogą również różnić się kształtem

 

  • okapy kuchenne

Najważniejszą funkcją okapów kuchennych jest wydajność wymiany powietrza, którą wyraża się w m3 na godzinę i musi być dobrana do wielkości, a dokładnie kubatury kuchni. Nie bez znaczenia jest również hałas emitowany przez to urządzenie oraz liczba stopni regulacji mocy. Bardzo ważne by również sprawdzić typ i numer filtra, który trzeba z czasem wymienić.



 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Teka


helios
Partnerzy

Logo Ferdom   logo Elkamino Dom

  logo Teka 
Electrolux           logo Peka

logo Deante
     Grupa Armatura

   Opoczno     Cersanit
 

     logo Franke      Oras logo      Mira logo

    Tadmar   logo Teka   logo Śnieżka 

  Nescafe Dolce Gusto

   logo Helios    logo Kuchinox      logo APM MORKOM

Philips  Vetto

Logo Pentair logo Coram

    

Nasze Serwisy: