Kuchenka gazowa czy elektryczna
artykuł promocyjny
W każdej kuchni zapach gotowanych potraw przywołuje na myśl miłe wspomnienia i skojarzenia z ciepłem domowego ogniska. Dlatego tak ważny jest wybór sprzętu, na którym będziemy gotować oraz sposobu jego zasilania. Wśród najczęściej spotykanych modeli kuchenek są te gazowe i elektryczne. Którą wybrać i dlaczego?
Zarówno kuchenki gazowe jak i elektryczne posiadają pewne wady i zalety. Wybór zatem nie jest łatwy. Dlatego należy sprawdzić wszystkie za i przeciw i wybrać ten model, który spełnia najwięcej naszych oczekiwań.
Sposób działania
Kuchenka elektryczna zamienia energię elektryczną (prąd) na ciepło wykorzystywane do gotowania, smażenia, czy pieczenia. Proces podgrzewania ma miejsce w obrębie płyty grzejnej lub w piekarniku. Ze względu na wykonanie i rozkład elementów grzewczych płyty wyróżnia się modele tradycyjne z żeliwnymi krążkami, kuchenki z ceramiczną płytą oraz najnowocześniejsze płyty indukcyjne przetwarzające pole magnetyczne o dużym zakresie częstotliwości.
fot.: Electrolux
Kuchenka gazowa do uzyskania ciepła niezbędnego do gotowania wykorzystuje gaz ziemny lub mieszankę propan - butan, które w procesie spalania przekazywane jest w obrębie palników na naczynie na nich stojące. Zazwyczaj kuchenki gazowe wyposażone są w 4 palniki różnej wielkości do gotowania oraz piekarnik do pieczenia. W nowoczesnych wersjach mogą występować elektryczne zapalarki oraz piekarniki zasilane prądem elektrycznym. Sposób podłączenia uwarunkowany jest dostępem do instalacji gazowej. Jeśli nie ma możliwości podłączenia do sieci gazowej można wykorzystać butle gazowe. Podobna zależność dotyczy kuchenek turystycznych i przenośnych, które zaopatrzone są w specjalny pojemnik magazynujący gaz.
Wygląd i funkcjonalność
Generalnie kuchenki możemy podzielić na modele przeznaczone do zabudowy oraz wolnostojące. Takie wydzielenie dotyczy zarówno kuchenek zasilanych prądem, jak i gazem. Możemy również zdecydować się na samą płytę grzewczą lub wybrać płytę w komplecie z piekarnikiem.
fot.: LCF Kuchnie - tradycyjna kuchnia gazowa
fot.: Solgaz - płyta gazowa pod szkłem - rozwiązanie łączące cechy płyt gazowych i indukcyjnych
Kuchnie elektryczne mają gładką płytę wykonana z przeźroczystej powłoki szklano - ceramicznej, którą łatwo jest utrzymać w czystości. Kuchenki gazowe posiadają palniki, które należy zdjąć przed myciem płyty, a następnie oczyścić i zamontować. Kłopotliwe może okazać się również dostawanie się różnych substancji i okruchów pod palnik. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku do czyszczenia należy używać miękkiej gąbki oraz delikatnych płynów.
Koszty
Koszty należy rozważyć na dwóch płaszczyznach. Pierwsza dotyczy jednorazowej inwestycji opartej na cenie urządzenia. W tej kwestii korzystniejsza (niższa) cena przypisana jest kuchenkom gazowym. W sklepach jest też większy wybór płyt zasilanych gazem. Kuchnie elektryczne są droższe (różnica w cenie to ok. 300 złotych w porównaniu najtańszych modeli), szczególnie modele indukcyjne. Droższe są też modele do zabudowy od wersji wolnostojących. Drugą płaszczyzną kosztów jest wysokość opłat związanych z użytkowaniem. Zestawienie obu źródeł energii wypada na korzyść gazu, który nieznacznie jest tańszy w eksploatacji. Należy jednak pamiętać, że ceny surowców ulegają ciągłym zmianom i trudno przewidzieć, jak długo dany trend utrzyma się.
Bezpieczeństwo użytkowania
Bezpieczeństwo nierozerwalnie łączy się z awaryjnością danego systemu. W tej kwestii zdecydowanie lepiej wypada układ wykorzystujący energię elektryczną. Nie ma ryzyka, tak jak w kuchenkach gazowych, wybuchu czy zatrucia, co znacznie zwiększa komfort użytkowania. Gaz jak paliwo łatwopalne i wybuchowe jest dużym zagrożeniem w domach, w których są dzieci. Rozważając awaryjność sprzętu grzewczego należy dodatkowo rozważyć możliwość wystąpienia dostaw energii elektrycznej, co może okazać się uciążliwe.
Efektywność gotowania
Gotowanie efektywne to takie, które zachodzi szybko przy jak najmniejszym nakładzie ciepła. Dodatkowo za efektywność odpowiada również możliwość regulacji dostawy energii.
W kuchenkach gazowych wielkość płomienia bez trudu możemy dostosować do potrzeb. Proces wytwarzania ciepła jest natychmiastowy. Użytkownicy kuchenek elektrycznych często narzekają na bezwładność cieplną i gorszą regulację temperatury.
Przeczytaj również:
Zdjęcia: Electrolux, Lacanche, Solgaz
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z nowym odkurzaczem Hoover |
|