Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

stopka patrona Electrolux

Wybieramy piekarnik - budowa, rodzaje, funkcje

artykuł promocyjny

Decyzja o wyborze urządzeń stanowiących wyposażenie kuchni, jest jednym z trudniejszych dylematów towarzyszących osobom urządzającym mieszkanie. Niezbędnym elementem wyposażenia kuchni z pewnością jest piekarnik. Zanim dokonamy jego wyboru warto zapoznać się z asortymentem proponowanym przez producentów. Jaki piekarnik wybrać - lepiej kupić gazowy czy elektryczny, wolnostojący czy do zabudowy?

Wybieramy piekarnik - budowa, rodzaje, funkcje

Piekarniki gazowe zasilane są gazem sieciowym (ziemnym) lub z butli na propan-butan. Jeżeli nie posiadasz podłączenia do gazu ziemnego, przy wyborze piekarnika, sprawdź, czy posiada on dodatkowe dysze. Wybór na rynku piekarników gazowych przeznaczonych do zabudowy jest niewielki.

SOLGAZ - piekarnik kompaktowy SP34 PM

fot.: SOLGAZ - piekarnik kompaktowy SP34 PM - 3 w 1: piekarnik + mikrofala + gotowanie na parze.  


Piekarnik elektryczny

Jeżeli chodzi o piekarniki elektryczne, biorąc pod uwagę wielkość, możemy podzielić je na standardowe i kompaktowe.

Model standardowy charakteryzuje się typowymi wymiarami, najczęściej wys.60 cm, szer. 60 cm i gł. 60 cm. Wyposażone są one są w kilka lub kilkanaście funkcji. Sam sposób ich działania polega na rozprowadzaniu rozgrzanego powietrza wewnątrz komory piekarnika. Jest to rozwiązanie na tyle wygodne, że pozwala na przygotowanie każdej potrawy. Dodatkową zaletą jest jego prosta obsługa.

Model kompaktowy najlepiej sprawdza się w małych kuchniach. To połączenie piekarnika i kuchenki mikrofalowej. Za pomocą tego urządzeni możemy przyrządzić potrawę piekąc ją w sposób tradycyjny, jak i za pomocą mikrofali. Cechą charakterystyczną tego typu piekarników są niewielkie wymiary, około wys. 45 cm, szer. 60 cm, gł. 60 cm, Oczywiście modele dostępne na rynku mogą różnić się głębokością czy szerokością, ale wysokość zawsze mieści się w granicach 45 cm.

 

Franke - kuchenka Crystal FMO 46 CS 9T XSElectrolux - piekarnik komaktowy  EVY9741AAX

   fot.: Franke Polska                                                  fot.: Electrolux         


Kolejnym typem piekarnika jest model parowy służący do pieczenia i gotowania na parze. Ma on mniejszy zakres temperatur niż piekarnik tradycyjny, ponieważ maksymalna temperatura, którą można uzyskać wynosi 100 stopni Celsjusza. Z pewnością przypadnie on do gustu osobom preferującym zdrowy styl życia. Główną zaletę tego rodzaju piekarnika jest możliwość jednoczesnego przygotowywania wielu potraw na poszczególnych poziomach piekarnika. Mocną stroną tego urządzenia jest to, że żadna z przygotowywanych w nim potraw nie wymaga dodawania tłuszczu, a co za tym idzie potrawy zachowują najwyższą jakość wartości odżywczych i witamin. Warto zauważyć, że na rynku tego typu modele piekarników cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Franke - piekarnik z funkcją pary FSO 46 CS TC XS

fot.: Franke Polska - piekarnik parowy FSO 46 CS TC XS


Następnym modelem piekarników dostępnym na rynku jest typ parowy z funkcją pieczenia. Biorąc pod uwagę panującą modę na zdrowy styl życia z pewnością najbardziej wymagającym użytkownikom. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia łączy gotowanie na parze z tradycyjnym pieczeniem przy wykorzystaniu grilla i termoobiegu. Pieczenie wykorzystuje parę, a co za tym idzie temperatura pieczenia jest o wiele niższa niż w piekarniku tradycyjnym. Podobnie jak w przypadku piekarnika parowego, ten model także pozwala na zachowanie wspaniałego smaku, wszystkich wartości odżywczych i witamin w przygotowywanych w nim potrawach.

Zobacz więcej >> Piekarnik parowy - zasada działania, zalety


Funkcje piekarników

Jeżeli chodzi o funkcje piekarników dostępnych na rynku warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Dla osób często korzystających z piekarników, producenci ułatwili im zadanie, wprowadzając do najnowszych piekarników automatyczne programy pieczenia. Polega to na wyborze fabrycznie ustawionego czasu grzania, wyboru grzałek z temperatura nagrzania. W tego typu piekarniku inaczej będziemy przyrządzać chleb, inaczej pizze, a jeszcze inaczej ciasto czy mięso. Programy te ułatwiają korzystanie z urządzenia, natomiast ilość zamontowanych grzałek pozwala na wykorzystanie całego wachlarza kombinacji. Najczęściej spotykamy: grzałkę górną, grzałkę dolną, grzałkę grillową dużą, grzałkę grillową małą, wentylator oraz wentylator z grzałką, czyli termoobieg.

SOLGAZ - piekarnik SP70 DUO

fot.: SOLGAZ - piekarnik SP70 DUO - tryb DUO pozwala upiec dwa dania w tym samym czasie. 

Wybór grzałek jest o tyle istotny, że osoby preferujące grillowanie powinny wybrać grzałki grillowe, ci natomiast, którzy najczęściej pieką ciasta powinny wybrać piekarnik z termoobiegiem.


Ponadto w nowoczesnych piekarnikach coraz częściej można spotkać szereg innych funkcji. Należą do nich:

  • funkcja szybkiego nagrzewania piekarnika bez zwiększonego zużycia energii. Po nagrzaniu piekarnik sam przełącza swój tryb pracy na odpowiedni tryb grzania.
  • funkcja rozmrażania polega na rozmrażaniu potraw przy użyciu wentylatora
  • podwójna komora pozwala na pieczenie dwóch różnych potraw jednocześnie, bez możliwości mieszania się zapachów oraz w innych temperaturach
  • termosonda to opcja pozwalająca na kontrolowanie temperatury wewnątrz potrawy
  • rożen obrotowy - do przygotowywania całego kurczaka lub gyrosa
  • blokada przed przypadkowym włączeniem piekarnika (włączenie piekarnika odbywa się po wciśnięciu kombinacji przycisków)
  • pokrętała - mogą być tradycyjne lub chowane typu push-push, które w czasie gdy nie są używane licują się z obudową ułatwiając m.in. czyszczenie frontu
  • timer - funkcja ułatwiająca pracę w kuchni, planowanie czasu pieczenia oraz precyzyjnego doglądania procesu pieczenia
  • wyświetlacz led - ułatwia odczytanie ustawień piekarnika oraz czasu gotowania
  • prowadnice teleskopowe - wysuwanie zawartości piekarnika bez ryzyka poparzenia się o nagrzaną przegrodę

Piekarnik elektryczny do zabudowy KBO 1076 P S PT B

fot.: Kernau - prowadnice teleskopowe, chowane podświetlane pokrętła

 

Samoczyszczenia piekarnika

  • czyszczenie pyrolityczne polegające na nagrzaniu wnętrza piekarnika do 500°C, która spala wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia w jego wnętrzu. Po zakończeniu czyszczenia wystarczy jedynie wynieść powstały popiół.

 

Piekarnik z pyrolizą Electrolux

fot.: Piekarnik z pyrolizą Electrolux

 

  • czyszczenia katalityczne podobne do pyrolitycznego z tą różnicą, że wykorzystywane są w nim wkłady katalityczne, które z czasem się zużywają i wymagają wymiany
  • emalie łatwoczyszczące - pokrywają one wnętrze piekarnika, są gładkie, pozbawione porów, dzięki czemu nie pozwalają na przywieranie zabrudzeń

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ >> Czyszczenie piekarnika

 

Drzwiczki piekarnika

Na komfort korzystania z urządzeń wpływa także sposób otwierania drzwiczek. Wyróżnia się modele otwierania piekarników:

  • z przodu - najczęściej spotykane, drzwiczki otwierają się w dół
  • z boku - taki system pozwala na łatwiejszy dostęp do pieczonych potraw
  • wózek - nowatorski sposób polegający na wysuwaniu całej komory piekarnika
  • drzwiczki duwdzielne, np. Samsung Dual Flex Cook


fot.: Samsung

Obecnie na rynku dostępne są piekarniki komponujące się z każdym wnętrzem kuchni i jej kolorystyką. Najczęściej spotykane w piekarnikach fronty to:

  • lustrzany,
  • tradycyjny,
  • rustykalny,
  • stalowy,
  • wypukły,
  • szklany,
  • retro,
  • panoramiczny

Drzwiczki zabezpieczone są też dodatkowymi funkcjami. Producenci najczęściej oferują:

  • funkcja chłodnych drzwiczek - niezbędna, kiedy w domu są małe dzieci. Drzwiczki piekarników tradycyjnych nagrzewają się do kilkudziesięciu stopni, dlatego wielu producentów proponuje piekarniki zachowujące chłodny front, chroniący użytkowników przed oparzeniem się w momencie przypadkowego dotknięcia obudowy.
  • blokada otwarcia drzwi - szczególnie ważna w domu z dzićmi


Jeżeli chodzi o kolory najczęściej oferta zawiera: biel (dostępne u wszystkich producentów), miedź, antracyt, zieleń, stal i grafit.

Piekarnik elektryczny do zabudowy KBO 1076 S PT W

fot.: Kernau - piekarnik elektryczny do zabudowy KBO 1076 S PT W

Kupujemy piekarnik - jaki wybrać

Jak widać wachlarz dostępnych na rynku modeli piekarników, funkcji i wyposażenia jest naprawdę szeroki. Przy wyborze najważniejsze jest kierowanie się indywidualnymi potrzebami - kupujmy to, z czego z pewnością będziemy korzystać, nie kierujmy się modą. Dobry piekarnik powinien nie tylko ułatwiać i przyspieszać pracę w kuchni, ale także być prosty w obsłudze, łatwy w czyszczeniu, bezpieczny oraz powinien gwarantować wspaniały smak przygotowywanych w nim potraw.

 

SPRAWDŹ KONIECZNIE >> Jaki piekarnik do zabudowy jest najlepszy?

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, SOLGAZ, Franke Polska, Kernau, Samsung, Candy





Partnerzy


Electrolux
     logo novy
 

Lacanche  Okapykuchenne.pl

Emako      Franke

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się



Facebook
Instagram