Wybieramy piekarnik - budowa, rodzaje, funkcje
data aktualizacji: 06-03-2017, 10:35 – artykuł promocyjny
Decyzja o wyborze urządzeń, stanowiących wyposażenie kuchni, jest jednym z trudniejszych dylematów towarzyszących osobom urządzającym mieszkanie. Niezbędnym w kuchni elementem wyposażenia z pewnością jest piekarnik. Zanim dokonamy jego wyboru warto zapoznać się z asortymentem proponowanym przez producentów. Biorąc pod uwagę rodzaj zasilania piekarniki dzielimy na gazowe i elektryczne.

Piekarniki gazowe zasilane są gazem sieciowym (ziemnym) lub z butli na propan-butan. Jeżeli nie posiadasz podłączenia do gazu ziemnego, przy wyborze piekarnika, sprawdź, czy posiada on dodatkowe dysze. Wybór na rynku piekarników gazowych przeznaczonych do zabudowy jest niewielki.
Piekarnik elektryczny
Jeżeli chodzi o piekarniki elektryczne, biorąc pod uwagę wielkość, możemy podzielić je na standardowe i kompaktowe.
Model standardowy charakteryzuje się typowymi wymiarami, najczęściej wys.60 cm, szer. 60 cm i gł. 60 cm. Wyposażone są one są w kilka lub kilkanaście funkcji. Sam sposób ich działania polega na rozprowadzaniu rozgrzanego powietrza wewnątrz komory piekarnika. Jest to rozwiązanie na tyle wygodne, że pozwala na przygotowanie każdej potrawy. Dodatkową zaletą jest jego prosta obsługa.
fot.: Teka
Model kompaktowy najlepiej sprawdza się w małych kuchniach. To połączenie piekarnika i kuchenki mikrofalowej. Za pomocą tego urządzeni możemy przyrządzić potrawę piekąc ją w sposób tradycyjny, jak i za pomocą mikrofali. Cechą charakterystyczną tego typu piekarników są niewielkie wymiary, około wys. 45 cm, szer. 60 cm, gł. 60 cm, Oczywiście modele dostępne na rynku mogą różnić się głębokością czy szerokością, ale wysokość zawsze mieści się w granicach 45 cm.
fot.: Franke Polska fot.: Electrolux
Kolejnym typem piekarnika jest model parowy służący do pieczenia i gotowania na parze. Ma on mniejszy zakres temperatur niż piekarnik tradycyjny, ponieważ maksymalna temperatura, którą można uzyskać wynosi 100 stopni Celsjusza. Z pewnością przypadnie on do gustu osobom preferującym zdrowy styl życia. Główną zaletę tego rodzaju piekarnika jest możliwość jednoczesnego przygotowywania wielu potraw na poszczególnych poziomach piekarnika. Mocną stroną tego urządzenia jest to, że żadna z przygotowywanych w nim potraw nie wymaga dodawania tłuszczu, a co za tym idzie potrawy zachowują najwyższą jakość wartości odżywczych i witamin. Warto zauważyć, że na rynku tego typu modele piekarników cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
fot.: Franke Polska - piekarnik parowy FSO 46 CS TC XS
Następnym modelem piekarników dostępnym na rynku jest typ parowy z funkcją pieczenia. Biorąc pod uwagę panującą modę na zdrowy styl życia z pewnością najbardziej wymagającym użytkownikom. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia łączy gotowanie na parze z tradycyjnym pieczeniem przy wykorzystaniu grilla i termoobiegu. Pieczenie wykorzystuje parę, a co za tym idzie temperatura pieczenia jest o wiele niższa niż w piekarniku tradycyjnym. Podobnie jak w przypadku piekarnika parowego, ten model także pozwala na zachowanie wspaniałego smaku, wszystkich wartości odżywczych i witamin w przygotowywanych w nim potrawach.
Funkcje piekarników
Jeżeli chodzi o funkcje piekarników dostępnych na rynku warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Dla osób często korzystających z piekarników, producenci ułatwili im zadanie, wprowadzając do najnowszych piekarników automatyczne programy pieczenia. Polega to na wyborze fabrycznie ustawionego czasu grzania, wyboru grzałek z temperatura nagrzania. W tego typu piekarniku inaczej będziemy przyrządzać chleb, inaczej pizze, a jeszcze inaczej ciasto czy mięso. Programy te ułatwiają korzystanie z urządzenia, natomiast ilość zamontowanych grzałek pozwala na wykorzystanie całego wachlarza kombinacji. Najczęściej spotykamy: grzałkę górną, grzałkę dolną, grzałkę grillową dużą, grzałkę grillową małą, wentylator oraz wentylator z grzałką, czyli termoobieg.
Wybór grzałek jest o tyle istotny, że osoby preferujące grillowanie powinny wybrać grzałki grillowe, ci natomiast, którzy najczęściej pieką ciasta powinny wybrać piekarnik z termoobiegiem.
Ponadto w nowoczesnych piekarnikach coraz częściej można spotkać szereg innych funkcji. Należą do nich:
- funkcja szybkiego nagrzewania piekarnika bez zwiększonego zużycia energii. Po nagrzaniu piekarnik sam przełącza swój tryb pracy na odpowiedni tryb grzania.
- funkcja rozmrażania polega na rozmrażaniu potraw przy użyciu wentylatora
- podwójna komora pozwala na pieczenie dwóch różnych potraw jednocześnie, bez możliwości mieszania się zapachów oraz w innych temperaturach
- termosonda to opcja pozwalająca na kontrolowanie temperatury wewnątrz potrawy
-
samoczyszczenia piekarnika:
- czyszczenie pyrolityczne polegające na nagrzaniu wnętrza piekarnika do 500°C, która spala wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia w jego wnętrzu. Po zakończeniu czyszczenia wystarczy jedynie wynieść powstały popiół.
fot.: Piekarnik z pyrolizą Electrolux
- czyszczenia katalityczne podobne do pyrolitycznego z tą różnicą, że wykorzystywane są w nim wkłady katalityczne, które z czasem się zużywają i wymagają wymiany
- emalie łatwoczyszczące - pokrywają one wnętrze piekarnika, są gładkie, pozbawione porów, dzięki czemu nie pozwalają na przywieranie zabrudzeń
- funkcja chłodnych drzwiczek - niezbędna, kiedy w domu są małe dzieci. Drzwiczki piekarników tradycyjnych nagrzewają się do kilkudziesięciu stopni, dlatego wielu producentów proponuje piekarniki zachowujące chłodny front, chroniący użytkowników przed oparzeniem się w momencie przypadkowego dotknięcia obudowy.
- Blokada przed przypadkowym włączeniem piekarnika (włączenie piekarnika odbywa się po wciśnięciu kombinacji przycisków)
- blokada otwarcia drzwi
- rożen obrotowy - do przygotowywania całego kurczaka lub gyrosa
Obecnie na rynku dostępne są piekarniki komponujące się z każdym wnętrzem kuchni i jej kolorystyką. Najczęściej spotykane w piekarnikach fronty to: lustrzany, tradycyjny, rustykalny, stalowy, wypukły, szklany, retro i panoramiczny.
Jeżeli chodzi o kolory dostępne na rynku to: biel (dostępne u wszystkich producentów), miedź, antracyt, zieleń, stal i grafit.
Na komfort korzystania z urządzeń wpływa także sposób otwierania drzwiczek. Obecnie na rynku dostępne są następujące modele otwierania piekarników:
- z przodu - najczęściej spotykane, drzwiczki otwierają się w dół
- z boku - taki system pozwala na łatwiejszy dostęp do pieczonych potraw
- wózek - nowatorski sposób polegający na wysuwaniu całej komory piekarnika
Jak widać wachlarz dostępnych na rynku modeli piekarników, funkcji i wyposażenia jest naprawdę szeroki. Przy wyborze najważniejsze jest kierowanie się indywidualnymi potrzebami. Dobry piekarnik powinien ni tylko ułatwiać i przyspieszać pracę w kuchni, ale także być prosty w obsłudze, łatwy w czyszczeniu, bezpieczny oraz powinien gwarantować wspaniały smak przygotowywanych w nim potraw.
Zobacz także:
Zdjęcia: Electrolux, Franke Polska, Teka
![]() Wielofunkcyjne urządzenie Candy
Ciekawą propozycją dla posiadaczy małych kuchni, a w szczególności ustytuowanych w kawalerce czy... więcej... Okap STYLE LUX LED - oświetl swoją strefę gotowania
Aktualnie urządzając kuchnie, dużą wagę przykładamy do jej funkcjonalności.... więcej... Kawa nie musi być wyłącznie gorąca
Doskonałym sposobem na schłodzenie się i dodanie sobie energii w upalne dnia, jest picie mrożonej herbaty... więcej... |


- WISH Kuchnia spełnionych życzeń
- MaxiCook - łatwe przygotowywanie posiłków
-
Pojemniki Rejs do segregacji odpadów
- Szklane zlewozmywaki Deante Capella
- Taśma LED line® ULTRA SLIM
- Porcelanowe zestawy na każdą okazję
- Lumio - mini ekspres, maksimum możliwości
-
Kolorowe baterie kuchenne
- Wąż z manometrem - nowość dla użytkowników butli gazowych
- Wyspa kuchenna - aranżacje Max Kuchnie
- Chłodziarko-zamrażarka Electrolux FreshPlus CustomFlex
- Wyciągi meblowe Peka
